Skip to content

Korlátozással a gyermekekért

2011. 02 2

Újabb törvénymódosítások várnak elfogadásra évvégéig. A Fidesz a médiaalkotmányozás keretei belül a tartalomszabályozásban és a kiskorúak védelméről szóló rendeletekben is módosításokat tervez.

„Az az ideális helyzet, amikor a gyereknek olyan szülei vannak, akik képesek szűrni a médiatartalmakat. Csak sajnos nem minden gyereknek vannak ilyen szülei, éppen ezért a gyermekek védelme nemcsak a szülők, hanem az állam feladata is.” – nyilatkozott Szalai Annamária az index.hu-nak adott interjúban. A médiaszabályozás új vezetője radikális változásokat tervez, ahogyan az a törvénytervezet munkaverziójában is megmutatkozik.
A műsorok életkori szabályozása először 1999-ben tűnt fel hazánkban. Eszerint a műsorszolgáltatók este nyolc óra előtt nem sugároztak korlátozást igénylő filmeket, este nyolc után pedig az ilyen jellegű műsorszámokat olyan jelzéssel látták el, mint kék háromszög – 14 éven aluliaknak nem ajánlott és piros pötty – csak 18 éven felülieknek ajánlott. E két kategória esetében a műsorszolgáltató még önállóan dönthette el, milyen filmek, mesék esetén alkalmazza a felhívást, és a jelzést az adott műsorszám elején, valamint a reklámblokkok illetve műsorelőzetesek után jelenteti meg. Bemondó alkalmazásakor szóbeli figyelmeztetésre is volt példa egyes filmek előtt. Emellett pedig az egyes műsorszámoknál megadott jelzéseket a műsorújságokban is feltűntették.
Ezeket követte a telizöld, azaz a korhatár nélküli, a vékony sárga körrel övezett 12-es, amely számmal jelzett műsorokat csak nagykorú felügyelete mellett nézhették az érintettek, a vastag sárga körös 16-os és a piros pöttyös 18-as.
Az új törvénytervezet ezeken is kíván módosítani. A 12-es karika ezentúl nem tenne engedményt; ahogyan a 16-os és a 18-as is, egyszerűen azt jelentené, hogy az adott kor alattiak számára nem ajánlott.
Vélhetően bevezetnének egy új besorolást, a nyolc éven aluliak számára nem ajánlott műsorokat is. Erre Szalai Annamári egy korábbi interjúban is utalt: „Egyes gyermekvédő szervezetek szerint például nem elég differenciált a három karikán alapuló besorolás, hiszen egy tizenkét éves és egy hároméves gyerek között nagyon nagy a különbség, ezért szükség lehet még egy köztes korhatár-besorolásra.”
Azokat a műsorokat, melyek 16 éven aluliak számára nem ajánlottak, csak este kilenc és hajnali öt között lehetne bemutatni, a 18-as karikásakat pedig csak este tíz után.
A törvény engedményeket is tartalmaz. A fentebb említettek ellenére este tíz után nem kötelező a képernyő sarkába illeszteni a 16-os karikát, este tizenegy után pedig a 18-ast sem. Hogy miért? A válasz talán az lehet, hogy ennek a korosztálynak a jogalkotók szerint akkor már úgyis inkább aludnia kellene, s nem a tévé előtt ülni.
Újdonság továbbá, hogy a műsorszolgáltatók a besoroláshoz kérhetik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának segítségét, megelőzve ezzel az esetenként felmerülhető jogsértéseket, s eloszlatva azokat a feltevéseket, melyek szerint az NMHH „le akar csapni” a csatornákra.
Továbbá a lekérhető műsorokat szolgáltatóknak egyáltalán nem kell kirakniuk a korhatár-besorolást jelző karikákat, feltéve, hogy a 16 éven felülieknek ajánlott tartalmakat  csak este kilenc után teszik elérhetővé, vagy ha a 18 éven felülieknek szóló programokkal együtt külön felületen kínálják őket, és figyelmeztetnek a korhatár-besorolásra.
A korhatárkarikák alól persze van mentesítés is. A kódolással és a gyerekzár használatával a VI. kategóriába sorolt indokolatlan erőszakot vagy szexualitást tartalmazó műsorszámok is leadhatók, azaz a kábeltévék videótárában és a kódolt adókon a pornó és a horror korlátlanul, bármikor elérhető.
A tervezett törvények még az idén életbe léphetnek, így hát várjuk a végső verziót, a változásokat és a remélt eredményeket.
Munkácsi Edit

 

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: