Skip to content

Médiacirkusz

2011. 02 6

A készülő sajtótörvény és az azzal kapcsolatos kérdések, feltevések hetekig lázban tartották a magyar sajtót, de külföldi érdeklődésre is akadt példa. Sokak a sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmaiknak is hangot adtak itthon és a nagyvilágban. Az ORTT volt elnökével a törvénytervezet előtt beszélgettem többek között a készülő törvényről és a NMHH-ról.

Majtényi László, jogtudós

Mit gondol a készülő médiatörvényről?

Meg kell mondjam, hogy alapvetően hidegen hagy. Azok után, amit a médiajoggal ez a parlament az elmúlt fél évben művelt, a készülő médiatörvény már nem érdekel.

Jelenleg olyan hatályos médiaszabályozásunk van, amely Európában elképzelhetetlen. Ez kétségbeejtő és szégyen húsz évvel a jogállami forradalom után, az elektronikus médiára vonatkozó szabályozásnak és a függetlenségnek semmi köze egymáshoz.

Miről van szó Ön szerint?

Tessék megnézni egy hírműsort bármelyik közszolgálati vagy kereskedelmi televízióban! Minősíthetetlen. Az egész hírszolgáltatás úgy, ahogy van szánalmas. Nagyon érdekes megfigyelni, hogy a kereskedelmi médiában ez a hírszolgálat praktikusan hiányzik. Ha megnézzük a két nagy kereskedelmi televízió híradóját, akkor a következőt látjuk: kétfejű kecske született, leszakadt a híd, lezuhant a repülőgép, halálra verte az alkoholista vidéki, valaha volt sportoló a feleségét, meghalt szülés közben egy anya – egyetlen olyan hír sincs, ami a magyar közéletről szólna.

Ön szerint mi köze van a jelenlegi politikai hatalomnak a kereskedelmi híradókhoz?

Annyi, hogy arról szólnak, hogy a közügyek nem tartoznak ránk, nem is érdekesek. És vannak egyéb részletek, amelyek ugyan köztudottak, de nem bizonyíthatóak. Ez sajátos róka fogta csuka helyzet.

Milyen változást hoz az új törvény ebben a kérdéskörben?

A törvényben elég abszurd módon az van, hogy az európai és hazai közélet eseményeiről kell beszámolnia az elektronikus médiának. Vagyis az, hogy mi történik Washingtonban, New Yorkban, Tokióban és Pekingben az nem tartozik a magyar közönségre? Az, amit jelenleg látunk, egyszerűen katasztrófa. Minősíthetetlen. Idétlen emberek idétlen kérdései a hírműsorokban, a néhány tehetséges meg zavartan kínlódik, a közszolgálati televízióban pedig főként a kormány kiszolgálása történik.

De még csak az út elején járunk, az ember nem is látja, hogy ennek hol a vége, mi fog még történni. Riasztó az emberek közönye is, a magyar társadalom húsz évvel ezelőtt politikai lázban égett. Visszatérő emlékem, hogy olcsó ferencvárosi, józsefvárosi kocsmákban a rendezetlen fogazatú, nem éppen szalonokba illő ruházatban és rettenetes bakancsokban lévő törzsvendégek alkotmányos kérdésekről vitatkoztak. Ma pedig még a magas értelmiség is úgy gondolja, hogy a közügyekhez nincs köze. Ezt erősíti a magyar média is.

Ön szerint változhat az értelmiségi elit hozzáállása?

Nem értékelném túl az értelmiség szerepét. Ez egy magyar probléma, hogy az intellektuális elit vagy az, amelyik magát annak hívja, nagyon sokat képzel magáról. Egyébként pedig nem mondhatom, hogy hallgat. Megszólal, a konzervatív liberális elit kiváló tagjai egymás után, az utóbbi időben igen erős hangon és számomra rendkívül rokonszenvesen jelentik be az ellenérzéseiket ezzel a típusú társadalmi szerveződéssel szemben.  De hogy ez, mikor jut el a társadalom többi rétegéhez, nagyon nehéz megmondani. A politikától való elfordulásnak megvannak azok a társadalmi okai, amelyek a mostani elit minőségéből következnek, hogy az emberek nagy tömegben érzik úgy, hogy élik valahogy a maguk életét és nincs közük ahhoz, ami a politikában történik, holott ez mindannyiunk életét természetesen érinti, és majd lesznek olyan pillanatok, amikor az emberek erre ténylegesen rá is fognak döbbenni.

Elképzelhetőnek tartja, hogy az eliten kívül más társadalmi rétegek is hallatják majd a hangjukat?

A médiatörvény az átlagembert azért nem érdekli, mert nem is ismeri. Az alkotmány a nem alkotmányjogász értelmiséget sem nagyon érdekli, hiszen rettenetesen elvont és unalmas szöveg. Csakhogy az elmúlt húsz évben számos olyan alkalom volt, mikor ez az alkotmány széles tömegeket védett meg ettől vagy attól.

Mit gondol, létezik sajtószabadság Magyarországon?

Ma Magyarországon a sajtószabadság romokban hever, csak azért nem mondom, hogy nincs, mert a sajtónak az elektronikus médiumokon kívül más része is van. Az írott sajtó nem egészen szabad – egyrészt ott is meglehetősen jelentős a politikai tőke jelenléte, másrészt a sajtó egészében egyébként az üzleti világ nem kívánatos befolyása ugyancsak rendkívül erős –, de egészében még az írott sajtó, illetőleg az online média nagyjából szabadnak mondható.

Mit fog érezni az új médiaszabályozásból a közönség vagy akár a szolgáltatók?

Hogy valóban kényszeríti-e a törvény a legnézettebb kereskedelmi televíziókat arra, hogy a nézettségüket csökkentsék – eléggé idétlen dolognak tűnik, ki tudja? Ez fájjon ebben a pillanatban a kereskedelmi televízióknak. Abszolút nem szívügyem, hogy a piaci pozíciójukat megőrizzék, ez nekem praktikusan érdektelen. Az igazi következményeken már túl vagyunk.

Mit gondol a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkájáról?

Elég visszás lesz egy olyan „plurális” médiahatóság munkáját figyelni, amelyben csak egy párt által jelölt emberek vannak. Az az én személyes sikerem, hogy a médiahatósági viták szószerinti jegyzőkönyve olvasható, folyamatosan kikerül az internetre. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen szószerinti jegyzőkönyvek lesznek, amikor a vita arról szól, hogy mindenki mindenben egyetért. Valószínűleg teljesen érdektelenek lesznek, hacsak valami műbalhét nem csinálnak.

Czenkli Dorka

 

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: