Skip to content

A pletyka ölt – a pletyka felment

2011. 02 23

Pletyka, rémhír, pánik – mi írja le pontosan a West Balkánban történteket? Miért nem hiszi el a Noise Night Life közönsége, hogy három lányt agyonnyomott a tömeg, miért tartja magát a közösségi oldalakon továbbra is az a tévhit, hogy a tragédia kiváltó oka „a” késelés volt? Egyebek között erre kereste a választ Szvetelszky Zsuzsa, az ELTE oktatója, „pletykakutató”, Dezső András újságíró (hvg.hu), Herczeg Zsolt szerkesztő-riporter (InfoRádió) és Szitó Imre pszichológus a BKF Média Műhelyének fórumán.

Bár az elmúlt héten a West Balkán tragédia és a média kapcsolatáról leggyakrabban azt a mondatot lehetett olvasni, hogy a közösségi média maga alá gyűrte a „hagyományos” sajtót, olyan ez mintha a klasszikus vicc szerint a villamost és a körtét hasonlítanánk össze: az egyik hosszú, a másik gyümölcs. Nem kérdés, hogy a web2 meghatározó médiummá vált, az a kérdés, hogy mire alkalmas – fogalmazták meg kérdéseiket a BKF Média Műhelyének vendégei.

Szitó Imre pszichológus (Móricz Zsigmond Gimnázium, a West Balkán tragédia három áldozata közül kettő ebbe a középiskolába járt) arról beszélt, hogy a tizenévesek a közösségi oldalakon élik át azokat az élményeket, amelyeket az idősebb korosztályok még a való világban tapasztaltak meg. A Noise Night Life bulin történtek feldolgozása, a gyászmunka, a felelősök keresése, az együttérzés kifejezése, a fontosság megélése is a közösségi oldalakon történik, például úgy hogy továbbra is – akár a tények ellenében is – terjesztik azokat a pletykákat a diákok, amelyek magyarázatul szolgálnak számukra.

Könnyebb azt gondolni és mondani, hogy késelés történt, mint elfogadni azt a tényt, hogy mi, kétezerkilencszázan, akik ott voltunk a West Balkánban agyonnyomtunk három lányt – tette hozzá Herczeg Zsolt szerkesztő-riporter (InfoRádió). A fiatalok nem hisznek a hivatalos forrásoknak, a mentőszolgálat vagy a rendőrség közleményeinek, a boncolási jegyzőkönyveknek, nem hisznek még az áldozatok szüleinek sem, mert magyarázatot keresnek a történtekre – tette hozzá. Az újságírók viszont nem hihetnek a gyerekek közösségi oldalain feltűnő pletykáknak, az elmúlt napok eseményei bebizonyították, hogy a hivatásos újságírókra továbbra is szükség van, tájékozódásra használjuk a web2-öt, de nem tekintjük hírforrásnak – fogalmazott.
Ezt erősítette meg Dezső András is (hvg.hu), aki arról beszélt, hogy mennyire nehéz ellenőrizni a közösségi oldalakon feltűnő információkat. Miközben a közönség egy-egy tragédia vagy szerencsétlenség feldolgozásához szinte azonnal a média segítségét kéri (azzal, hogy odakapcsol vagy felmegy a netre), a sajtóban dolgozók, ha tisztességesen akarják elvégezni a munkájukat, nem tudják percek alatt kielégíteni ezt az igényt. Azonnal, az események pillanatában a közösségi média tud információkkal szolgálni, de – ahogy az a West Balkán ügy kapcsán is látszik – nagyon sokszor fél- vagy álinformációkat közöl. Dezső András arra is felhívta a figyelmet, hogy ez akár szándékosan is történhet, ki és hogyan tudná ellenőrizni azt, ha egy eseményről valaki szemtanúként számol be miközben a szobájában ül a komputere előtt?
Szvetelszky Zsuzsa, az ELTE oktatója azt hangsúlyozta, hogy a tinédzserek nem különböztetik meg a „hagyományos” médiumokat és a web2-öt. Jelentős csoportok számára a közösségi média vált hírforrássá – ha tudni akarnak valamit a világról, megnézik a posztokat, és eszük ágában sincs a hivatalos forrásokra támaszkodni. Ennek Magyarországon történeti okai is vannak, hiszen generációk nőttek fel úgy, és adták tovább azt a tapasztalatot, hogy ha valamit bemond a tévé, akkor annak biztosan az ellenkezője igaz – tette hozzá.
Ugyanakkor kutatásaira hivatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy a hálózatok világában, a korábbiakkal össze nem hasonlítható módon terjednek a pletykák. A neten egyetlen pillanat alatt, egyetlen gombnyomással nagyon sok emberhez lehet eljuttatni információkat, amihez korábban hetek kellettek, az ma egy perc alatt eljut a közönséghez – a kutató ezzel magyarázza azt is, hogy a cáfolatok ellenére is tartja magát a tévhit, miszerint valamilyen erőszakos esemény áll a West Balkán tragédia hátterében.
Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: