Skip to content

Elfehéredett címlap(ok)

2011. 02 23

A decemberben parlament elé kerülő, a médiaszolgáltatásokról és a kommunikációról szóló törvénytervezet ellen üres címlappal tiltakozik a Magyar Narancs és az Élet és Irodalom (ÉS).

Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője

Mi ellen tiltakoznak?

A törvénynek az audiovizuális piacot szabályozó részéhez nem akarok hozzászólni, mert nem érzem magamat kompetensnek – de ami az egyéb tartalmait illeti, teljesen fölöslegesnek gondolom őket. Már ha a cél valóban a sajtószabadság fenntartása lenne. A sajtóra vonatkozó, jelenleg hatályos szabályok viszonylag normális sajtóműködést tesznek lehetővé a sajtó-, vélemény- és szólásszabadság alapvető és legfontosabb garanciáival. A törvényjavaslat elfogadásával súlyos bajba kerülhet a magánkézben lévő sajtó is – a közszolgálati után. Ezzel a törvénnyel lényegében egy szabadsághiányos helyzetet állítanak elő.

Ezek szerint Ön szerint nincs szükség új törvényre?

A ’86-os sajtótörvényt nagyon nehéz volt betartani és betartatni, a joggyakorlatban nem is nagyon volt alkalmazva, de a helyreigazításról, a rágalmazásról, vagy a személyiségi jogok sérelméről szóló joganyag nagyjából rendben volt – vagy legalábbis a polgári része. A büntető részről ezt már nem állítanám, de azzal is az a baj, hogy túlságosan szigorú és nyilvánosságellenes volt. Ehhez képest ez a mostani még inkább szabadsághiányossá tenné a sajtó működési feltételeit.

Kinek az ötlete volt ez a fajta tiltakozás?

Majtényi László vetette fel a HVG-nek nyilatkozva két héttel ezelőtt, amikor még nagyon kevesen tudták a sajtóban, hogy mit tartalmaz a médiatörvény-tervezet. Utána néhányak fejében megragadt ez az ötlet, a Narancs és az ÉS is egyetértett ezzel, ezután találtunk egymásra.

Milyen hatása lehet ennek az akciónak?

Nyilván valamennyi figyelemfelkeltő szerepe van. Ebben az országban még mindig vannak függetlenül és szabadon gondolkodó újságírók, szerkesztők, főszerkesztők, szerkesztőségek, szakmai szervezetek, akik esetleg megfontolják azokat az érveket, amiket mi is – nemcsak a címlappal – kifejeztünk. A közönségről már nem is beszélve. Az üres címlap gesztus, ami felhívja az ezen a héten a Narancsban és az ÉS-ben megjelent tartalmakra a figyelmet. A tartalmi részét jó pár újság szintén leírta, de a visszhangot érzékelve azt gondolom, hogy a figyelemfelkeltés sikerrel járt. És esetleg arra is jó lehet ez, hogy a szakma azon szereplői, akik nem akarják elveszíteni függetlenségüket és a szabadságukat, végiggondolják, hogy elég-e írni róla, vagy olyan alapvető emberi jogok kerültek veszélybe, ami indokolhatóvá tehet egy komolyabb tiltakozást. Amikor az előző szlovák kormány egy negyedennyire restriktív szabályozást akart bevezetni, az egész szlovák sajtó hasonló gesztussal válaszolt. Azt kicsit sajnálom, hogy most Magyarországon csak az ÉS, a Népszava, a maga módján a Hírszerző és mi tettük ezt meg, de a lehetőség mindig nyitva áll.

Lát esélyt a tervezet pozitív változtatására?

Ennek a megítélése kívül esik a kompetenciámon. Az is lehet, hogy elviselhetőbb lesz, nem ilyen mértékben sérülnek majd ezek az alapvető szabadságjogok, mint a mostani törvénytervezet elfogadásával sérülnének. De nem látok bele, hogy a kormánytöbbség parlamenti frakciója mire fog igent mondani és mire nemet.

Ön szerint tartalmaz a médiatörvény pozitívan értékelhető változtatásokat?

Nem. Nem láttam benne semmi olyat, ami szükséges vagy jó lenne.

Vannak további lépések, amivel kifejezheti a szakma az ellenvéleményét a médiatörvénnyel kapcsolatban?

Sok minden lenne, csak nagyon különbözőek a taktikák. Vannak bevett formák: lehet petíciót írni az országgyűlésnek, követni a példát és hasonlóan üres címlappal kifejezni a véleményünket. És az egy nagy próbája lesz a magyar sajtó szakmai szolidaritásának, amikor az első elmarasztaló döntések, egy-egy orgánumot lehetetlenné tevő intézkedések megszületnek. De a tiltakozásnak elvben sosincs vége. Ha súlyosan jogkorlátozó cselekmény történik, ami az alapvető emberi jogokat sérti, az ellen fel lehet lépni, a lehetőségek nem fogynak el.

Czenkli Dorka

 

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: