Skip to content

Fiúk a klubban

2011. 02 23

Az új médiatörvény kapcsán mehettünk már tüntetni, hallhattunk rádióinterjút, nézhettünk tévébeszélgetést, olvashattunk tartózkodó és borsos publicisztikát, csatlakozhattunk közösségi oldalak legkülönbözőbb csoportjaihoz, de ilyen talán még nem volt az elmúlt hetekben. Január 12-én professzorok, médiaszakemberek, újságírók, jogászok gyűltek az Ybl palota termeiben.

 

A Common Sense Society értelmiségi fiatalok szerveződése (ez már a társaság nevéből is jól érzékelhető, “common sense” annyit tesz, józan ész), akik rendszeresen tartanak panelbeszélgetéseket, vitákat, gyűléseket, melyek során az egyetemisták politikai érzékenységüket, aktivitásukat, látásmódjukat pallérozzák. Előző gyűlésük központi témája a médiatörvény keltette szeles vihar volt. A vitának helyt adó Ybl Palota szivarszobájában már egy órával a tervezett kezdés előtt gyülekeztek a résztvevők, akik kellemes borok helyett baracklevet és kólát kortyolgattak. Az angolul folyó beszélgetés moderátora dr. Udvary Sándor, jogász, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora volt, aki felvezetőjében vázolta a médiatörvény főbb rendelkezéseit, majd bemutatta a panelbeszélgetés többi résztvevőjét. Dr. Gálik Mihály, a Corvinus Egyetem tanára, a Magyar Rádió korábbi igazgatója; Dr. Ocskó György, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság munkatársa; Andris Mellakauls, az Európa Tanács média és hírközlési szolgáltatások operatív bizottságának elnöke; Stump András, a Heti Válasz újságírója, valamint dr. Nyakas Levente a Károli Egyetem professzora.

A vita előtt minden résztvevő néhány percben ismertethette gondolatait, álláspontját a médiatörvénnyel kapcsolatban. Hamar kiderült, hogy a magyarországi sajtószabadságot és a vélemény szabadságát féltő újságírók, valamint civilek lelkét a fent megnevezett emberek minden bizonnyal meg tudnák nyugtatni. “Nem kell féltenünk Magyarországot” – hangoztatta Ocskó György. Stumpf András így folytatta a beszélgetést: “Reggel belenéztem a tükörbe és nem egy ijedt embert láttam magam előtt”. A következő mondatok mégsem a teljes nyugalmat tükrözik Stumpfban: “Formálisan minden rendben van, egy esetleges vizsgálatnál az Európai Únió nem fog találni semmi problémát”. A következő percekben visszafogott, mégis izgalmas vita bontakozott ki a résztvevők között. Nem tudtak megállapodni abban, hogy a törvény elkészültét megelőzően történtek-e konzultációk a szakmai szervezetekkel. Stumpf és Gálik azt állítják, hogy senkit sem kérdeztek meg az illetékesek, mielőtt egy ekkora horderejű szabályozásba fogtak volna, az ő véleményükre Ocskó György cáfolt rá, aki azt állítja, hogy -bár csak egy szűk kört-, de megkérdeztek a szakemberek; ugyanis a Magyar Tartalomszolgáltatók Országos Egyesülete elmondhatta véleményét a formálódó törvény kapcsán.

A vitával egy probléma volt: inkább beszélgetésnek, vagy inkább kinyilatkoztatások sorozatának tűnt, mintsem egymással szembenálló felek küzdelmének. A résztvevő szakemberek ugyanis egy oldalon álltak, nem volt egymástól markánsan elkülöníthető álláspontjuk a témával kapcsolatosan. Lehet, hogy ettől nem válhatott a beszélgetés izgalmas vitává…

Nyárai Gerzson

 

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: