Skip to content

Korrektúráznak

2011. 02 23

Új médiatörvény, médiaszabályozás számtalan kérdéssel, szemöldök-felhúzással, néhány válasszal, nagy hallgatásokkal – ennek lehettünk szemtanúi a 2010-es tihanyi médiakonferencián.

Kálmán Olga és Pörzse Sándor a fél tízkor kezdődő kerekasztal-beszélgetés előtt néhány perccel még a Club Tihany bejárata előtt beszélgetett. A hideg szél ellenére mindketten kabát nélkül álltak, komolyabb dolgok foglalkoztatták őket, mint az időjárás.
A regisztrációs pultnál minden kedves jelenlévő figyelmét felhívták, hogy programváltozások várhatók, ellenben arra kérdésre, hogy milyen beszélgetéseket érinthet ez a kis kavarodás, széttárt karok, felhúzott vállak sora volt a válasz.
A kétnapos rendezvény november 24-ei programjai közül talán az első és az utolsó beszélgetés tűnt a legigéretesebbnek. A füzetet böngészve azonban egyre érdekesebbé vált a helyzet: mit keres az első – elvileg már zajló – kerekasztal vezetője, Kálmán Olga az egyik meghívottal, Pörzse Sándorral a dohányzóban? A választ azonnal meg is kaptuk tőlük; felesleges sietnünk, A médiaalkotmányozás címmel meghirdetett vita L. Simon László fideszes és Pálffy István KDNP-s képviselők megjelenése híján elmaradt.
Csalódottan indultunk hát útnak a rendezvénynek helyet adó másik épület felé, miközben az járt a fejünkben, kár, hogy elmarad a vita, hiszen szívesen meghallgattuk volna, hogy érvelnek az egyes pártok képviselői pro és kontra a médiatörvény tartalmát illetően.
Ehelyett háromnegyed óra csúszással hallhattunk egy beszélgetést a digitális átállásról. A résztvevők többsége csalódott volt a változás miatt, de a Baló György vezette második vita alatt már szép számú halgatóság gyűlt össze. Fodor Gergely, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Elnöki Kabinetjének igazgatója, Kaszó Klára, az RTL Klub jogi igazgatója, Sarkady Ildikó, médiajogász és Simon Éva, Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)politikai szabadságjogi programvezetője sok kérdésben nem értettek egyet, az ő beszélgetésük valóban vitává kerekedett. A 174 oldalas törvényt lapozgatva, egymás szavába vágva próbálták megmagyarázni a homályosabb részeket, több-kevesebb sikerrel.
Arra a kérdésre, hogy szabályozható-e a szabályozhatatlan sem kaptunk egyértelmű választ. Mucsányi Marianna faggatta Miszlai Róbertet, az NMHH informatikai szabályozási igazgatóját, Rajcsányi Gellértet, a Mandiner blog főszerkesztő-helyettesét, Gavra Gábort, a hírszerző.hu főszerkesztőjét és Gerényi Gábort, informatikus, újságírót, az Index.hu társalapítóját. Az internetes tartalomszabályozáshoz valamivel közelebb kerülhettünk. Elmondásuk szerint egy önkéntes szabályozórendszer lép életbe, melybe a netes oldalak, blogok saját elhatározásukból beléphetnek, kidolgoznak egy maguk számára kötelező érvényű kódexet, és annak megfelelően szabályozzák tartalmaikat. Ahogyan Gerényi Gábor fogalmazott: „…akár egy névtelen blogger is regisztrálhat, bár az igaz, hogy attól kezdve nem lesz névtelen…”.
A konferencia záróakkordja az új vezetők bemutatkozója volt. Kellemes hangulatú beszélgetés során tudhattuk meg Medveczky Balázs (Magyar Televízió), Ókovács Szilveszter (Duna Televízió), Jónás István (Magyar Rádió) és Belénessy Csaba (Magyar Távirati Iroda) terveit, ám ezeket is csupán nagy vonalakban. Részletes eredményekre ez a kerekasztal sem jutott.
Munkácsi Edit
Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: