Skip to content

Mi norma, su multa – Mi a baj a médiatörvénnyel?

2011. 02 23

Szigszalag a szájakon és óriási európai visszhang. Nem csak tüntetéshez és nemzetközi kritikákhoz, hanem bizonytalanság-és fenyegetettségérzéshez is vezet. Mindaz, ami papíron egyrészt a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról, másrészt a sajtó szabadságáról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szól. Magunk között csak médiatörvény. Mi a baj vele? Összeszedtük.

Itt van mindjárt az arányosság és fokozatosság elve; a soron kívüli bírósági eljárás, az öt tag és az a kilenc év. Hogy mi a baj a médiatörvénnyel? Elsőként például ez. Ez mind.
Magyarországon most úgy tűnik, mintha egy hatóság bíráskodhatna. Sőt, bíráskodik is. Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak hívják. Főleg nyilvántartásokat vezet, szolgáltatási díjakat határoz meg, elemzéseket végez, de büntethet is. Egyik önálló hatáskörű szerve a Médiatanács. Négy tagját és elnökét nem lehet igazán függetlennek tekinteni, hiszen mindannyian kizárólag a kormánytöbbség által delegáltak; kilenc évre.

Olyan kiválasztottakról van szó, akik ha nem is párttagsággal, de valamilyen módon kötődnek a Fideszhez.

A parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke, L.Simon László azt mondja, hogy a hatóság ettől még nem antidemokratikus. (Sokan mégis úgy vélik, hogy igen.)

„Miért gondolják azt, hogy ha valaki elkövet egy kisebb jogsértést, megbüntetik 25 millió forintra?” – fakadt ki ugyanő az Indexnek decemberben.

Jogsértés elkövetése esetén ugyanis a hatóság eljárást indíthat, ha úgy állapítja meg, hogy veszélyben forog a kiskorúak erkölcsi fejlődése, a közérdek, vagy a kiegyensúlyozottság.

Legyen az akár adminisztratív, akár tartalmi ügy. Az arányosság és fokozatosság elvének értemében a sorrend a következő: figyelmeztethetnek, később kizárhatnak és bírságolhatnak is. Mind jogi, mind magánszemélyeket.

A bírságról szóló döntés (azaz határozat) megtámadása után kötelező lesz a bíróságon a soron kívüli eljárás. A dolog pikantériája, hogy a hatóság elnökének most már – egy alkotmánymódosítás miatt – rendeletalkotási joga is van, így a bírságoló tulajdonképpen a saját szabálya alapján büntet.

Innen is a kérdés, hogy mi a baj – még mindig – a médiatörvénnyel? ”Az én szabályom, a te bírságod.” Ez például baj – azt hiszem.
Kovács E. Málna

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: