Skip to content

alternativa.blog.hu

2011. 02 26

Találkoztál már az index.hu ajánlójában olykor-olykor felbukkanó Alternatíva bloggal? Tudtad, hogy ez az egykori alterblog.hu utódja? Tudtad, hogy győri gimnazisták indították? Hogy nyomtatott változatban is létezett, s szerzői közül jó páran országos versenyek díjazottai is voltak?

Nem vagyunk múlt nélkül! – olvasható az alternativa.blog.hu oldalon a fülszövegben. Az egykor nyomtatott változatban is létezett újság mára felköltözött a netre. A győri gimnazisták által alapított lap olyan kérdésekkel foglalkozott, mint a hitelfogyasztói társadalom – a  magyar átlagemberek szegényes gazdasági ismeretei vagy a megyei lapok aktuális helyzete. Címlapjukon Tóta W. Árpádtól Schiffer Andrásig sok mindenki szerepelt, munkájukat számos díjjal jutalmazták csoportosan és egyénileg is. És hogy miért is olyan nagy szám mindez? Mert 2008-2009-ben még nagykorúak sem voltak szerzőik.

Az önkéntes írók, szerkesztők azóta befejezték a gimnáziumot, már a főiskolás éveik felénél járnak, és az a változás, amin ezen korszakában a legtöbb fiatal átesik, a lap sorsában, esetenként témáinak alakulásában is tükröződött. Ami energiát egy gimnazista még workshopok, beszélgetések, flash mobok szervezésére fordít, azt az egyetemista már inkább szórakozásba, munkába fekteti. Így maradtak el az alter által szervezett megmozdulások is, holott korábban városuk, Győr kulturális életének érdekes színfoltjai voltak: nyilvános csevegésre hívtak tapasztalt újságírókat és jövőbeli firkászokat, helyi zenekarokat, rendeztek irodalmi esteket, sőt a Nemzetközi Törölközőnap helyi lebonyolítását is vállalták.

Bukovics Martin főszerkesztő, az alter kitalálója és működtetője az a srác, aki már az általános iskolában magabiztosan vitatkozni kezdett a tanárokkal, ha azok tévedtek, vagy álláspontjukkal nem értett egyet. A rá jellemző örökös éberség és lázongó dac szülhette a középiskolai évek alatt a lapot, amely a hivatalos iskolaújság mellett jött létre. (Amikor azt kérdeztem tőle, hogy lesz-e újra nyomtatott változata is az alternativának, egyszerűen csak azt felelte: „persze”.) Az egykori lapindításról pedig azt mondta: „nem akartuk felvállalni azokat a kötelezettségeket, amiket egy intézmény szócsövének fel kell. Mi mindenféle befolyásolás nélkül, szabadon akartunk írni.” – meséli a 2009-ben Példakép-díjjal is kitüntetett fiú.

A korábbi húszfős stáb az évek során tíz főre csökkent, de a legjobbak maradtak. Változott a forma, a csapat, a cikkek, de a cél alig. A Wikipédián azt mondják magukról: „Szeretnénk, hogy az olvasóknak igényük legyen a szabad véleményformálásra, és hogy ne fogadjanak el mindent készen: vitatkozzanak, beszélgessenek közügyeinkről, kultúránkról, szűkebb és tágabb környezetünkről.”

Bukovics Martin ma így nyilatkozik erről: „Célunk, hogy egyszer Nagy Befolyásos Lap legyünk, a motiváció pedig, hogy egyrészt legyen egy olyan újság, amilyet mi látni szeretnénk; másrészt, hogy a minket olvasóknak lassan-lassan igénye legyen olyan médiumokra is, mint amelyekre nekünk van. És akkor itt bezárul a kör, a kígyó a farkába harap.”

Hogy valójában mennyire befolyásosak? Látogatottságuk egy átlagos napon 50-100 fő, de egy-egy új írás megjelenésekor megütheti a tízezret is.  „A Facebookon is van lájkolós oldalunk, most több mint négyszáz rajongóval. Ez nem sok, de hosszútávra tervezünk, lesz még itt Nagy Befolyásos Print Alternatíva.”

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: