Skip to content

Próbáltál már éhezve, átfagyott kézzel írni?

2011. 03 14

Találkozunk vele a piros lámpánál, az utcán, az aluljáróban. Ára nincs, rajtunk múlik, hogy mennyit adunk érte, a terjesztő 30 forintért veszi.  Ez a Fedél Nélkül (FN), mely sokak szemében a hajléktalanság szimbóluma, terjesztése pedig a koldulás egyik formája csupán. De mi a valóság?

Ahhoz, hogy valaki terjesztő lehessen, először szembe kell néznie azzal a helyzettel, amibe került. Utána következhet csak az árusítói engedély beszerzése. Az újságot a szerkesztőségben lehet megvenni, darabját 30 forintért. Az árusításból származó bevétel szabadon felhasználható – segít ki egy gyorstalpalóval Erdősné Mária, aki immáron 13 éve terjeszti és írja az 1993 óta megjelenő utcalapot. Első írása még Ungi Tibor, az újság alapítójának segítségével jelent meg. Akkor még név nélkül írt, mert félt, hogy gyermekét csúfolni fogják az iskolában. Ma már senki sem jelentethet meg cikket névtelenül, de természetesen használható becenév is. Ha Máriától akarunk olvasni, akkor Csurika néven kell keresnünk.

Sztárinterjúk a Fedél Nélkülben

Az utcalap nem csak azért jött létre, hogy terjesztésével az otthontalanok is szert tehessenek valamennyi jövedelemre, hanem a hajléktalansággal kapcsolatos igen szűkszavú híradások kiegészítéseként is. Lényegében kapocs a hajléktalan és nem hajléktalan emberek között.

Mária szerint az FN nem egy szimbólum csupán, hanem egy hátrányos helyzetű csoport hivatalos lapja, amelynek színvonalát – lehetőségeikhez mérten – igyekeznek emelni.  A Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készült sztárinterjúk is ezt a cél szolgálják. Így került az FN hasábjaira Hobo, Halász Judit, Deák Bill Gyula vagy Szávay Ági, hogy csak néhányat említsünk a hírességek közül. Szintén emiatt jöttek létre az angol és német nyelvű kiadványok, melyekből, a tervek szerint, idén is kinyomnak 5 – 5 ezer példányt.

Az is fontos, hogy rávilágítsanak, mennyire téves képek élnek az emberekben a hajléktalanokról. Ebben nem csak az újság, hanem különböző rendezvények is segítenek, melyek szervezésében Mária is rendszeresen részt vesz. Elmondása alapján a legelterjedtebb tévhitek közé tartozik, hogy a hajléktalanok alkoholisták, pedig arányosan tekintve több köztük az alkoholt elutasító, mint a nem hajléktalanok körében. De ugyanilyen fontos tudni, hogy az otthontalanok 45 százalékának van valamilyen jövedelme, tehát dolgozik, és három emberből kettőnek legalább középfokú végzettsége van.

Hirdetés nincs

Az FN szerkesztősége a Kürt utcában található, a Menhely Alapítvánnyal közös épületben. A lap, igénytől függően, 5400 és 5800 példányban jelenik meg kéthetente. Az újság nem tartalmaz reklámot, kivéve a hátoldalt, melyen a Menhely Alapítvány hirdetheti magát, cserébe fizetik a nyomdai költségek felét. Ez évek óta így van, és ennek köszönhetően jutnak a terjesztők a 60 forintos nyomdai költségek helyett a feléért a laphoz. A szerkesztéshez szükséges számítógépeket is az alapítvány adja.

Hat évvel ezelőtt, 2005-ben megalakult a Kiemelt Terjesztői mintacsoport, azon terjesztőkből, akik munkájukkal és hozzáállásukkal példát mutathatnak másoknak. Ezen csoport tagjai programokat szerveznek, besegítenek a melegedőkben, és ellenőrzik a terjesztőket, hogy van-e érvényes engedélyük a lap árusítására. Az engedély nagyon fontos – tudtuk meg Máriától, aki maga is tagja a mintacsoportnak – mert azonnal bevisznek a rendőrök, ha nincsen vagy lejárt.

A jelenlegi főszerkesztő, Kepe Róbert munkáját ma már több önkéntes is segíti, de természetesen az írások jó része még mindig az utca embereitől származik. Kedves leendő sajtómunkás! Próbáltál már éhezve, átfagyott kezekkel írni?

 

 

Szeicz András

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: