Skip to content

Mit kíván a …?

2011. 03 16

Március 15-én harmadik alkalommal rendezett tüntetést az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű facebook közösség, amelynek jelenleg már több mint nyolcvankétezer tagja van.

Ezúttal megmutatkozott a civilkurázsi, méghozzá olyannyira, hogy az Astoriától a Ferenciek teréig és azon túl az Erzsébet hídig összefüggő embertömeg – az MTI szerint több tízezer fő – döntött úgy, hogy demonstratív, jelenlétével emel szót a sajtó – és egyéb – szabadságjogok korlátozása ellen.

A Szabad sajtó úton nem voltak statiszták

Az elmúlt húsz év legnagyobb médiával kapcsolatos civil megmozdulása zajlott a napsütéses délutánon – vélekedtek az idősebb generáció tagjai, köztük Vámos Anna az esemény egyik szervezője is.

Ameddig a szem ellát

Újult erővel az eddigi – az elmúlt két alkalmat tekintve – legteljesebb programot állították össze. A tüntetés házigazdái Csákányi Eszter és Kulka János voltak, akik a többi felszólalóhoz hasonlóan a szabadságjogokba vetett hitük okán gondolták úgy, hogy szólniuk kell: „ha nem képviselnek bennünket, majd mi képviseljük magunkat” – mondta Csákányi Eszter.

Délután színpadra lépett többek között a Himnuszt éneklő Szalóki Ági, a beszédet mondó Láng Júlia író, újságíró, Schilling Árpád rendező, Szeles András, Istvánffy András és Adam Michnik, a lengyel Gazeta Wyborcza főszerkesztője, az egykori lengyel demokratikus ellenzék emblematikus figurája, aztán a zenészek: DJ Palotai, Beck Zoli (30Y) és Akkezdet Phiai.

Felcisút

A bő másfél órás program alatt újabb és újabb transzparensek bukkantak fel. A szervezők facebookon arra bíztatták a résztvevőket, hogy – például macskakő helyett! – hozzanak magukkal filctollat és készítsenek transzparenseket, a táblákat ők biztosítják. (A lelkesebb érdeklődők már előző este az úgynevezett forradalmárképző keretén belül a Sirályban Peer Krisztián költő vezetésével készülhettek a másnapra, gyárthattak kokárdákat, táblákat…) A sokféle megnyilvánulás között a „Viktor Schluss”, „Szabad a csók”, „Támadási felület”, „Ti mind egyéniségek vagytok” feliratokat olvashattuk.

Civil vélemény

A felszólalók a miniszterelnök március 15-i beszédére és a Gyöngyöspatán történő eseményekre is reagáltak, kifejezve ezzel, hogy fülkeforradalom és nemzeti szabadságharc emlegetése helyett inkább azon kellene dolgoznia a kormánynak, amiért a demokratikus választásokon kétharmados győzelemhez jutott.

A folytatás majdhogynem garantált: „Senki ne gondolja, hogy nem jövünk vissza még többen…”

Czenkli Dorka

 

Mi történt még a tüntetésen? Halgass bele, mit gondolnak a fellépők a tüntetésről!

 

Nyárai Gerzson

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
  1. tomi permalink
    2011. 03 16 21:04

    Röhejes és elfogult írás.

  2. Bundás permalink
    2011. 03 17 09:30

    Tomikám, egy ilyen négy szavas, értelmetlen hozzászólással kár volt órákat szöszmötölnöd, mert az tényleg röhejes… Egyébként kedden, a Szabad sajtó úton pont annyi történt, amennyi a cikkben le van írva. Ha nem tetszik, olvass Jobbik vagy Fidesz gyűlésről írásokat. De az már valóban elfogultság egy párt irányában, míg egy törvénnyel nem egyet érteni, még nem pártpolitika!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: