Skip to content

Minőség vs. bulvár, avagy blogot a CV-be

2011. 03 29

A honlapok egyedi látogatószáma (2011.03.29.-webaudit.hu)

„A minőségi újságírás olyasmi, mint az igényes rockzene. Senkit sem érdekel.” – mondta Uj Péter, az index.hu főszerkesztője a BKF öregdiákjainak klubjában. A minőségi vita mellett Hirschler Richárd azt  is megosztotta a hallgatókkal,  miért kell távoznia a hvg.hu főszerkesztői székéből. Sőt, egy igazán jó tippet is kaptunk, mit kell tenned kezdő újságíróként.

Minőségi sajtó és online újságírás: tűz és víz? Balogh Ákos, Hirschler Richárd és Uj Péter beszélgetése.

18:30. A terem csaknem teljesen megtelt érdeklődő diákokkal, kezdő újságírókkal és éppen arra járó tanárokkal. A téma: „Minőségi újságírás és online sajtó: tűz és víz?”

18:40. A vendégek megjöttek, a beszélgetés elkezdődött. A bemutatkozásból már sejthetjük, hogy kitől, mit várhatunk a következő másfél órában: Hirschler Richárdtól nyugalmat és kiegyensúlyozottságot, Balogh Ákostól lendületet és kiegészítéseket, Uj Pétertől pedig cinizmust és iróniát.

Bulvárosodás és pártosodás

18:55. Az online sajtóban másfajta játékszabályok szerint lesz valami a minőségi újságírás része, mint a nyomtatottban. A hitelesség, megalapozottság, gyorsaság kifejezések mellé bekerülnek olyan tulajdonságok, mint a fokozott érdekesség, a szórakoztatás. Ezek fontossági sorrendje szerkesztőségenként változik – mondta a hvg.hu főszerkesztője. Véleménye szerint a hírfogyasztó a neten csak akkor olvas el egy cikket, ha az „az első pillanatban megszólal”. A jó cím fél siker – tette hozzá Hirschler.

Az index.hu főszerkesztője másként közelített a témához. A minőségi újságírás unalmas és senkit sem érdekel. A kétfejű borjú semmilyen hatással nincs az életünkre, de baromi érdekes – mondta. Minden, ami olvasott az bulvár? Uj Péter szerint ez az ellentét, többek között a médiafogyasztás kiszélesedése miatt, már réges rég nem létezik, épp úgy, ahogy szerinte lassan az adatellenőrzés sem fog.

Jó kis vita kerekedett. Hirschler Richárd szerint a félretájékoztató bulvár ellen fel kell lépni, az a kérdés, hogy egy írás jó-e vagy sem, igényes vagy igénytelen, hiszen „a színeseket is jól meg kell írni ahhoz, hogy olvasottságuk  legyen”.

A hvg.hu főszerkesztője arról is beszélt, miért rúgták ki. „A tolerancia jegyében kifúrt egy balos újságírói csoport”. Megpróbált sokszínű, független portált szerkeszteni, és lehozta Huth Gergely (Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettes) publicisztikáját, de ez szembe ment az orgánumon belüli  baloldali többséggel, így Hirschlert júniusi hatállyal távozásra szólították fel.

Copy-paste vs. originális hírek

19:30. Kell-e vagy lehet-e tenni bármit a hírmásolás ellen? „Ki kéne venni a ctrl billentyűt”- mondta a magát „self-made újságírónak” nevező Uj Péter. A kérdés azonban korántsem ilyen egyszerű. „A saját anyag sokkal drágább, ráadásul megfelelő hírmennyiséget így lehet előállítani” – hívta fel a figyelmet Balogh Ákos a gazdasági szempontokra. Véleménye szerint további nehézséget jelent az ügyben az emberi gyarlóság is: a hosszú órák óta dolgozó hírszerkesztőnek erős késztetése van arra, hogy csak új címet adjon, és úgy dobja ki a hírt az oldalra. A copy-paste hírek hasznos kiegészítői az online újságoknak, Uj Péter szerint azonban a jövőben ezek fogják uralni az internetes újságokat. Forrás pedig bármi lehet, csak kellő fenntartással kell kezelni.

Szóljon hozzá!

19:55. A kommentek közül, elég kevés van, ami igazán hozzátesz az anyagokhoz – mondta a Mandiner főszerkesztője. Három út marad: nem lehet hozzászólni a cikkekhez, megfelelő szűrőprogramot kell használni vagy a kommentelő csak saját nevével vállalhatja véleményét.  Az első felvetés az online sajtó interaktív tulajdonságával ütközik, a második eshetőség mind a fejlesztés terén, mind a fenntartását nézve nagyon drága, a legutolsó esetbe pedig bukott már bele internetes újság.  Átmeneti megoldásnak tűnik, ha maga a szerző dönti el, kommentálhatják-e az írását. De mi lesz azokkal a témákkal, amikre egyszerűen nem lehet ráengedni a kommentelőket? A megfelelő módszer kitalálása még várat magára.

20:05. Az idő lejárt. A közönség soraiból még felhangzik egy kérdés a külsős újságírásról és a pályakezdés hogyanjáról. Hirschler Richárd „vért, izzadságot, könnyeket” ígér, Uj Péter menekülésre buzdít, de érdekes tanácsot is ad: mindenképpen írjuk bele önéletrajzunkba blogunk elérhetőségét, mert a sablonos motivációs leveleket és az unalmas CV-ket senki sem olvassa el! Balogh Ákos szerint álljunk több lábon, de abban mindhárman egyetértettek, ahhoz hogy valaki el tudjon indulni a pályán, „jelen kell lenni”!

Dankovics Noémi

Reklámok
One Comment leave one →
  1. javorniczky istván permalink
    2011. 03 29 10:13

    kulturált, jó beszámoló, (bár például szerintem a mandiner.hu főszerkesztőjének gondolatai közül aránytalanul – a gondolatok érdekességéhez képest aránytalanul – kevés kapott helyet).
    Ne legyünk igazságtalanok és – újságíróként – pláne ne pontatlanok: a részvevő tanárok teljes belátási és cselekvőképességük birtokában ültek be a beszélgetésre.
    Még egy megjegyzés a pártos-e a sajtó kitételhez: az, hogy valakit leváltanak egy szerkesztőségben a szerkesztési elvei miatt, nem az adott orgánum párthoz kötődését, pártosságát bizonyítja feltétlenül, hanem például az újság értékrendjéról való felfogások különbözőségét

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: