Skip to content

Hirschler Richárd: “Virágozzék száz virág!”

2011. 03 31

“Virágozzék száz virág!” – vallja a hvg.hu főszerkesztője. Nem így a magát liberálisnak nevező lap. Több mint 25 év után menesztették Hirschler Richárdot, mert közre adta a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettesének véleménycikkét.

Hirschler Richárd a sokszínű sajtó híve, a minőség alapjának tekinti a politikailag is plurális újságírást. Mindezt szem előtt tartva, a portál ideológiai skálájának bővítését szorgalmazva jelentette meg múlt év decemberében a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettesének, Huth Gergelynek a véleménycikkét. A publikálás ellen a lap munkatársainak egy csoportja belső levelezésben tiltakozott, illetve az online kiadás több munkatársa is szót emelt. Bár a publicisztika rövid időn belül lekerült a webes felületről, a HVG vezetői Hirschler menesztése mellett döntöttek, 2011. júniusi határidővel.

Az esetről a Népszabadság ez év március 4-én számolt be, Huth Gergely szintén ekkor reflektált „Jaj annak, aki nácival cimborál” alcímmel. Az eset különös fintora, hogy a konfliktus okát képező írásban Huth Gergely éppen az akkor készülő médiatörvényről írt – a HVG-étől eltérő – véleményt.

2011. március 24-én Hirschler Richárd Uj Péterrel (index.hu) és Balogh Ákos Gergellyel (mandiner.hu) együtt vett részt a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola által szervezett kerekasztal beszélgetésen, mely az online sajtó minőségi kritériumait feszegette. Hirschler Richárd a nyilvánosság előtt ekkor említette először menesztésének körülményeit, amikor is a HVG “balos klikkje őt fasisztának titulálta”.  Balogh Ákos Gergely  az elbocsátás körülményeit hallgatva keserűen fűzte hozzá: “a tolerancia jegyében”. Az ex-főszerkesztő ezután intette a leendő újságírókat a mindenkori politikai légkör figyelembevételére, annak ellenére, hogy reménykedik,  “addigra ez az iszonyatos címkézés megszűnik”. Uj Péter szerint az ilyen jellegű változásokra semmi jel nem mutat.

Bánlaki D. Stella

Reklámok
One Comment leave one →
 1. Arató János permalink
  2012. 01 29 09:49

  Hirschler Richárdot szerintem óriási méltánytalanság érte. Ő következetesen járt el azzal, hogy elkészítette az ominózus interjút. Mindig is a sajtószabadság híve volt, ezt az ismert fejleményeken kívül személyesen is tanúsíthatom, mert 1972-1977 között a főnököm volt a KOPINT-Datorgnál a ,,24 óra a világgazdaságban” című kiadvány szerkesztőjeként, ahol mellesleg később mint szerkesztőnek nekem is volt hasonló kellemetlenségben részem Veres Péter külkereskedelmi miniszter elvti részéről mint mostanság Neki.
  Persze ha igaz az a hír(esztelés), hogy Hirschler a FIDESZ pártján áll, az már csalódás számomra. Akárcsak az, hogy a HVG nem tűri a pluralizmust a sajtóban. Mert akkor végső soron a HVG sem különb a Magyar Hírlapnál. Pedig nagyon nem úgy tűnt.
  Üdvözlettel,
  Arató János

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: