Skip to content

Digitális teleport a médiában

2011. 04 2

Gondolkodó gépek, digitális riporterek, holografikus műsorok… Milyen újságírói és médiaszakmákat fenyeget a technológiai fejlődés? Valódi-e a veszély?

A világ hálójában

Sokszor és sokat hallottunk már arról, hogy az internet megjelenésével milyen változásokon megy keresztül a sajtó. Van már online újság, online rádió és online tévé is. Ezeket az új médiumokat ún. digitális újságírók szolgálják ki, akik jól bánnak mind a szavakkal, mind a képekkel. Ennek a szakmai sokszínűségnek köszönhetően egyre kevesebb fotósra, operatőrre lesz szükség. De van-e olyan technológia, ami magát az újságírót vonja ki az informálás műveletéből?

Hologram

Létezik olyan képrögzítő eljárás, mely a fényhullámok természeti adottságait kihasználva 3D-s képet tud létrehozni. Ez nem más, mint a holográfia. Maga a találmány egyáltalán nem új keletű. Az elmélet kidolgozója, Gábor Dénes 1947-ben találta fel ezt a technológiát, amiért 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott. A rohamos technikai fejlődésnek köszönhetően, négy évtizeddel később már tökéletesen hű, nagyméretű színes hologramokat, sőt színes holofilmeket is készítenek. Utóbbi eljárás még nagyon kezdetleges és rendkívül költséges, de kétségtelenül azt mutatja, hogy a jövő kommunikációjában a videóé lesz a vezető szerep.

Képek határok nélkül

Újabb bizonyíték a jelenségre, hogy 2010 novemberében a Cisco Expo-n (informatikai konferencia) a színpadon élő beszélgetés folyt „Amerika és Budapest közt”. A diskurzus érdekessége, hogy míg az egyik férfi teljes valójában állt a budapesti színpadon, addig a másik háromdimenziós alakját a kaliforniai San Joséból „varázsolták” a színpadra. Mindezt életnagyságban, tökéletes képi és akusztikai összhangban. Ilyen kommunikációs kapcsolat azonban csak akkor jöhet létre, ha a két helyszínt megfelelő informatikai háló kapcsolja össze.

A holográfiához hasonló technikát televízióban már többször is alkalmaztak. Ilyen volt 2006-ban a BBC Duet Impossible vagy 2007-ben a TV2 születésnapi Páratlan párok című műsora. Mind két esetben már elhunyt énekesekkel duettezhettek az éppen aktuális sztárok. A magyar kereskedelmi csatorna egyik legemlékezetesebb pillanataként tartják számon Rúzsa Magdolna és Kaszás Attila megható duettjét, ami a modern technika segítsége nélkül soha nem hangozhatott volna el. A legnagyobb visszhangot a világban a CNN 2008-as választási műsora váltotta ki, amikor is a csatorna New York-i stúdiójába 35 HD kamera segítségével bevetítették a chicagói tudósítót, Jessica Yellint. Két „hiba” buktatta le a 3D-s vetítést a nézők előtt; egyrészt, mert a kihelyezett újságírónő körül kis kék körvonal futott, másrészt mivel a műsorvezető, Wolf Blitzer nem látta partnerét nem tudta fókuszálni a tekintetét, és jóval hangosabban beszélt, mint amennyire a kettejük közt látszó távolság indokolta volna.

Jövő/kép

De vajon mindennapi eszközzé válhatnak-e ezek a vívmányok? Egy távközlés-technikai szakember szerint, a különböző költségek – mint az adattárolás vagy egy professzionális szerverpark kiépítése, ami lehetővé tenné, hogy grafikusan tervezzenek élőnek látszó személyeket pl. hírolvasókat- olyan magasak, hogy e kezdeményezések a közeli jövőben csak kísérleti szinten maradnak. Ráadásul ahhoz, hogy egy ilyen digitalizált híradó megszülethessen, egy hétre előre kellene megtervezi a hírműsorok tartalmát, aminek nem sok értelme lenne.

A tévés szakma tehát (egyelőre) nincs akkora veszélyben. A holográfiához hasonló próbálkozások inkább a nézettségre és a műsorfejlesztési költségekre lesznek hatással, mint a televíziós szakemberek munkahelyére. A sajtó evolúciós lánca ma így néz ki: újság, rádió, tévé, „digitális teleport”… De hol a sor vége?

Dankovics Noémi

 

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: