Skip to content

Az OpenLeaks lép a WikiLeaks helyére?

2011. 05 4

A Wikileaks eddig a hatalom kontrolljának bizonyult, de mi vagy ki kontrollálja azokat, akik többszázezer oldalnyi titkos dokumentum birtokában vannak? A WikiLeaks – amely az elmúlt néhány évben – politikai botrányok sorát robbantotta ki, már két csoportra bomlott, mert szétfeszítették a belső ellentétek. A BKF Média Műhelye „Wikileaks és sajtószabadság” címmel rendezett fórumot.

Hétfőn, a BKF Média Műhelyének szervezésében zajlott a „Wikileaks és sajtószabadság” fórum, ahol a diákok újságírókkal és külpolitikai szakértőkkel beszélgettek a nemzetközi botrányokat leleplező portálról, a sajtószabadságról és a témához kapcsolódó aktuális kérdésekről. A szakma kritikus képviseletét Bodoky Tamás oknyomozó újságíró, a centrumot Marton Péter külpolitikai szakértő képviselte. Mellettük Lelkes Ádám egyetemi hallgató vett részt a beszélgetésben, aki az ÉS-ben két cikkében is védte Julian Assange-ot és munkáját.

„Ha a világ legfelkészültebb újságírói úgy ítélték meg, hogy a WikiLeaks birtokába került információknak nyilvánosságra kellett kerülniük, akkor ez biztosan jó döntés volt” – utalt Bodoky Tamás arra, hogy a WikiLeaks 2010 nyarán nagy tekintélyű lapokkal (The Guardian, The New York Times, Der Spiegel) fogott össze azért, hogy a birtokába került titkos diplomáciai iratok tömegéből a közönség számára is érthető összeállítsáokat közöljenek. Az oknyomozó újságíró szerint ugyanakkor a történet rossz véget ért, hiszen a forrás kilétére fény derül. “S bár Bradley Manning saját magának köszönheti bukását, az életének gyakorlatilag vége. Assange-t mintha nem érdekelnék a következmények” – így Bodoky Tamás. Lelkes Ádám ehhez annyit tett hozzá, hogy a hírek szerint Manning egy Lady Gaga feliratú CD-re másolta rá az Egyesült Államok hadseregének titkos aktáit, majd kisétált vele. „Az USA hibája, hogy nem vigyázott az adatokra. Az államtitok védelme az állam felelőssége, az újságíró csak a hírvivő”. Hogy hol a határ a közölhető és nem közölhető információk között, az a fórum résztvevői szerint mindig a konkrét ügytől függ, attól, mi szolgálja inkább a közérdeket?

 

Bodoky Tamás azzal folytatta, hogy lokális szinten is lehetnek eredményei a titkos információk nemzetközi dömpingjének. “Sok névtelen levelet kaptam egyszer használatos emailcímekről, de mindig is érezhető volt, hogy Magyarországon az emberek nem mernek beszélni munkájukról, a rendszer visszásságairól, és nem bíznak a sajtóban.” Julian Assange munkái nyomán talán Magyarországon is felbátorodnak az állampolgárok, és ki merik nyitni a szájukat.

Hogy mi is a WikiLeaks? Nem politikai párt, nem média és nem is terrorszervezet viszont a nagyhatalmak számára veszélyes, az nem is kérdés. „A Bank of America három tanácsadói céget bérelt fel a WikiLeaks kiiktatására, azonban a megbízás adatai nem sokkal később már  elérhetőek voltak a wikilekas.org oldalon. Az ész nélküli düh jó példája az is, amikor amerikai politikusok hazaárulással kívánták megvádolni  Assange-t, megfeledkezve arról, hogy ausztrál állampolgár” – mesélte Lelkes Ádám.

A WikiLeaks szerepe folyamatosan változik. Kezdetben nem kívánt mást, csak napvilágra hozni névtelen forrásból származó releváns anyagokat. Később vezetőjükkel elszaladt a ló, már nem csak az információszabadságért dolgozott, politikai hatást akart elérni. Egyre gyorsabban, egyre több információt akart nyilvánosságra hozni, sokszor azzal sem törődött, hogy informátorokat sodor veszélybe.

A WikiLeaks eddig a hatalom kontrolljának bizonyult, de mi vagy ki kontrollálja a titkos információk birtokosait? A szakértők szerint a szervezet lehet önmaga kontrollja. Az uralkodás ízét megérezve Julian Assange „rabszolghajcsárrá” vált, kollégái, Daniel Domscheit-Berg vezetésével új portált hoztak létre.  „Az Openleaks a gyökerekhez, az eredeti funkcióhoz tér vissza, vagyis ahhoz, hogy közvetítő legyen a médiumok és a források között, ez egy jobb szereposztás” – mondta Marton Péter külpolitikai szakértő.

És hogy tapasztalható-e általános változás a Wikileaks nyomán? Annyiban igen, hogy a nagy lapok is, hasonló, névtelenséget biztosító platformokat hoznak létre informátoraiknak. Hogy ezt vagy az OpenLeaks-et fogják-e használni a felháborodott források, azt egyelőre nem lehet tudni. Az lesz a legfontosabb kérdés, kiben bíznak meg a releváns információkat birtokló személyek?
Bánlaki D. Stella

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: