Skip to content

Szeretem a focit! De azért sport is van a világon…

2011. 05 11

Nézel sportot? Nem, nem szeretem a focit – sokszor hangzik el ez a válasz. Miért azonosítják a futballt a sporttal? Tényleg az angolok által kitalált csapatsport folyik a csapból is? Ha igen, miért?

A Magyar Televíziónak a kezdetektől, vagyis 1958 óta van sportműsora. A Telesport nem csak mérkőzések és világsportesemények közvetítésével foglalkozik, hanem naponta három hírblokkot is összeállít, a reggeli, a déli és az esti híradóban. Egy-egy sportblokk 3-5 hírből áll és nem egyszer az is előfordul, hogy az összes a futballról szól. Mi lesz a BL döntőben? Mi a helyzet a holland focibajnokságban? Utánpótlás tornán találkozott a Honvéd és a Real Madrid. Ha a hírblokk változatos és próbál minél több sportvilágban történt eseményt bemutatni, a vezető hír akkor is mindig foci, még ha mi rendezzük a jégkorong világbajnokságot is.

Pálmafa, hó, Magyarország

A magyar sikerekből, mintha nem lennénk olyan naprakészek a szerkesztők, mint a fociból. Április 10-én Tóth István megnyerte a világ egyik legnehezebb futóversenyét, az Északi-sarki maratont. S bár „csak” amatőr sportolóról van szó, aznap megfeledkezett róla a köztévé sporthíradója, és másnap is, meg harmadnap is. Egy héttel az esemény után, amikor már a neten mindenki megszólaltatta Tóth Istvánt, akkor csapott le rá a Telesport. A riport bevezetőjében elhangzott, hogy a nyertessel itthon beszélgettek. A háttérben egzotikus növények és pálmafák sorakoztak. A képi illusztráció része volt még, hogy jeleneteket vágtak be a jégtáblákon zajló versenyből. Hogy ebből épp melyik van itthon, Magyarországon a hó, vagy a pálmafák, nehéz eldönteni.

Hazai sporthíradók

Összesen kilenc magyar nyelvű sportcsatornát kínálnak a szolgáltatók: Sport1, Sport2, Sportklub, Eurosport, Eurosport2, DigiSport, Digi Plusz, Sportm, Extreme. Ezek közül csupán az Eurosport2-nak van sporthíradója, minden nap éjfélkor. A kereskedelmi csatornákon évekkel korábban megszüntették a sport blokkot a híradóban. Így tehát aki televízióból szeretne tájékozódni a világ sporteseményeiről, annak marad a TeleSport vagy megvárja az éjfélt.
A rádiók közül az MR1-Kossuth foglalkozik legtöbbet sporttal. Külön ezzel a témával foglalkozó műsora van még a Civil illetve a Lánchíd Rádiónak. A kereskedelmi szolgáltatóknál itt is meg kell elégednünk azzal, hogy néha, ha valami szenzációs dolog történik, beolvassák az amúgy sem hosszú hírblokk utolsó híreként.

Felülreprezentálva?

Miért van a focinak elsőbbsége? Egyáltalán jogos-e a feltételezés? Beszéljenek a számok! A nemzeti sport online címoldalán a cikkek 57 százaléka futballal foglalkozik, a maradék 43 százalék pedig minden más sporttal. (Saját gyűjtés – a szerk.) Az aloldalakat is érdemes megvizsgálni, ugyanis az angol labdajáték három külön rovatot kapott. Az origo.hu sport részlegén négy külön oldalból válogathatunk, ha futballról akarunk olvasni. Nehéz elhinni, hogy ebben az egy csapatsportban napi szinten több dolog történik, mint az összes többi sportágban együttvéve.

A korábban már említett sportcsatornákon sincs hiány fociból. A május 2-i műsorterv szerint a kilenc adón összesen 41 futballmeccset vagy összefoglalót adnak. A Nemzeti Sport 1903-as első példányában a hét vastag betűs címből négynek volt köze a foci világához. A tendencia tehát nem új keletű, itthon a focinézésnek hagyománya van és ezzel nincs is probléma. A baj inkább az, hogy így az olyan sportágak, amikben kiemelkedők vagyunk, mi, magyarok, háttérbe szorul(hat)nak. Ilyenek például a vizisportok (úszás, evezés, vízilabda), kézilabda, vívás vagy az előbb említett amatőr sport a maraton.

 NCAA

Amíg Magyarországon az amatőr sportról alig hallhatunk valamit, addig az Amerikai Egyesült Államokban egyes amatőrnek számító főiskolai vagy egyetemi rangadó nézettebb, mint az adott sportág profi mérkőzése. Nagyban hozzájárul ehhez az NCAA (Nemzeti Főiskolai Sport Egyesület). Az USA-ban fontos része a felsőoktatásnak a sport. Szinte minden intézmény hirdet sportösztöndíjat. Ezzel a programmal olyan fiatalok számára is tudnak kiugrási lehetőséget biztosítani, akik nem feltétlen okosak vagy szépek, de jól kosaraznak vagy úsznak. A legnépszerűbb sportok az amerikai foci, a baseball, és az atlétika. A lányok körében sokan választják még a hagyományos focit (soccer) és a röplabdát. Talán nem túlzás azt mondani, hogy ehhez képest a magyar amatőrsport támogatottsága egyenlő a nullával.

 Részeredmény: 1-0 a foci javára

Van egy szempont azonban, ami erősebb a szociológiai okoknál és a büszkeségnél. A pénz. A focit a szponzorok tartják el. A pálya körül több 100 méter színes, vizuális elemekkel tarkított hirdetési felület van. Egy futballmeccs kétszer 45 percig tart, kevésbé pörgő, mint például egy kézilabda mérkőzés, vagyis a lassabb játék mellett a néző fel tudja fogni azt is, hogy mit is akarnak eladni neki. Szinte észre sem veszi és megjegyzi, mit kell vásárolnia. Egy olyan ember, aki rendszeresen néz foci közvetítéseket, biztosan fel tudna sorolni legalább egy, de inkább több szponzort.

Ez lehet az oka annak is, hogy megéri megvenni a közvetítési jogokat, mert a reklámokból rengeteg pénz folyik be. Ez megválaszolja azt a kérdést is, mi volt előbb a tyúk vagy a tojás; azért esik ennyi szó a futballról, mert ez érdekli az embereket, vagy azért ekkora a nézettsége, mert ezt adja a tévé? És ha már ennyien nézik, illik beszámolni róla.

Dankovics Noémi

Reklámok
One Comment leave one →
  1. 2011. 05 11 12:53

    Minden amatőr nevében kikérem magunknak ezt a diszkriminációt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: