Skip to content

Letölteni olyan, mint levegőt venni

2011. 05 28

Hiába a törvényi szabályzás, a zenei termékek illegális letöltése a legtöbb internethasználó számára természetes. A szerzői jogvédő szervezetek szerint a felhasználók szemléletén kell változtatni. A legális letöltések alternatívái azonban kiábrándítóak Magyarországon.

Reneszánszát éli a zenekalózkodás – derül ki egy, a napokban megjelent kutatásból. Az aktív internethasználók mindössze 10 százaléka ítéli el az illegális zeneletöltéseket, közülük a  fiatalok (a 18 – 24 éves korosztály) körében a legelterjedtebb a szellemi termékek eltulajdonítása. Mióta internet van, azóta sérülnek folyamatosan a szerzői jogok: a zenei termékek még a keskeny sávszélesség mellett is könnyedén letölthetők voltak. Az internet-hozzáférés elterjedése és a rövidülő letöltési idő csak növelte az illegális forgalmat.

Elsősorban nem a szerzőket támadják a felhasználók. Már a második generáció nő bele az internet adta korlátlan szabadságba, mely magába foglalja a választás lehetőségét is: a felhasználó támogatja-e, és fizet-e a szellemi termékekért, vagy sem? Törvényi szabályzás ide vagy oda, a kutatási adatokból az szűrhető le, hogy a zenéért (és például a hírekért) senki sem akar fizetni. Az átlag user számára az illegális zeneletöltések már teljesen természetesek – nyilatkozta Horváth Péter, a ProArt szerzői jogok védelmére létrehozott szövetség vezetője. Hozzátette, a zenekalózkodás a felhasználóknak olyan, mint a levegő: könnyen, szabadon, bárkinek elérhető. A fő probléma, hogy az internethasználókhoz csak kevés információ jut el az alkotói munka védelméről. Mindemellett pedig kevés a lehetőség a legális letöltésre – mondta.

A zenei jogvédő szervezetek egyetértenek abban, hogy a felhasználók szemléletén kell változtatni. Meg kellene tanulnunk a gyerekek fejével gondolkodni, ugyanis bennük lehet a leghatékonyabban kialakítani a lopás ellenes, zenevásárlási attitűdöt – nyilatkozta Szabó András, a dalok.hu internetes portál szerkesztője.

Egyre több program az iskolák falain belül kívánja felvenni a versenyt az illegális letöltésekkel. A diákokkal való beszélgetéseink során azt tapasztaljuk, hogy számukra az illegális zeneletöltés teljesen természetes. Majd 5 – 10 perc elteltével ők is rájönnek: azzal, ha mindenki számára elérhetővé teszik kedvenc együttesük dalait, pont a kedvelt előadónak tesznek rosszat – mondta Horváth Péter.

Havidíj vagy „Pay Per Download”?

A zeneletöltés legális alternatívái valóban szűkösek. Három fő értékesítési modellt kell elkülönítenünk. Európazerte elterjedt, és a lemezkiadó cégek is kedvelt megoldása a stream-elt, havidíjas online zenekatalógus. Ezek az oldalak valamely nagy lemezkiadó zenei palettájára épülnek. A jogdíjakat a felhasználók számával arányosan osztják szét az előadók között.

Aki célzottan kedvenc előadóját akarja támogatni, annak a letöltések utáni fizetés ajánlott (Pay Per Download). Ebben az esetben dalonként lehet vásárolni, megközelítőleg 100 – 200 forintos áron. Ebben az esetben már konkrétabb a jogdíjak elosztása az előadók körében: a dal árának 80 százalékát kapja a zenész.

A következő néhány évben, Európában is elterjedhet a Spotify típusú zenehallgatás. Ez a rendszer elsősorban nem a zenevásárlásokból, hanem a hirdetésekből tartja fenn magát. Így a felhasználó szabadon, legálisan hallgathatja a zenéket, mindössze a reklámokat kell elviselnie. A jövő zenehallgatási tendenciája ez utóbbi felé kezd elmozdulni, annak ellenére, hogy a technológia még csak Amerikában használható.

Jasper Gábor

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: