Skip to content

Elemzők és pletykázó vénasszonyok

2011. 06 9

Amit eddig csak sejtettünk, azt egy elemző szoftver segítségével a Pew Resaearch Center (PRC) bizonyította: a mainstream média inkább elemez, a közösségi az érzelmeket fejezi ki. A vizsgálat alapanyagát az Oszama Bin Laden halálával kapcsolatos hírek adták.

Hogyan is kell gyorsan, hatékonyan médiaelemzést készíteni? A Pew Research Center (PRC) megmutatta: az Oszama Bin Laden halálhírét követő három napban (2011. május 01. és 04.-e között) 120 ezer hírt, 100 ezer blogot és 6.9 millió twitter és facebook posztot pásztázott végig a szoftverük, amelyik nem csak arra képes, hogy a kulcsszavakat kiemelje, hanem elemezze is azokat a szövegkörnyezet vizsgálatával. (A kutatók szerint erre hatékonyabban képes, mint ahogyan az emberi kódolás elvégezné a feladatot.)

A mainstream média elsősorban azzal foglalkozott, hogy mi történt? Elemezte az akció előzményeit, a felkészülést, a feladatok végrehajtását, majd szakértők tucatjaival kommentáltatta a történteket. Mondhatni „lenyűgözve” közvetítette az eseményeket, mintha egy hollywood-i filmet adnának a nézőknek.

A közösségi média másként működik, ezt tudjuk. De hogyan is? Elsősorban az emberek érzelmi reakcióit tükrözte, humorral és a neten szinte már kötelező összeesküvés elméletek gyártásával. Az emberek boncolgatták az események előnyeit és hátrányait, kifejezték félelmüket az esetleges megtorlástól, s persze kötelezően felvetették, hogy az információhiány azt mutatja, hogy akár hoax is lehetett a hír, Oszama Bin Ladent nem akkor kapták el, nem úgy, és nem is biztos, hogy kivégezték.

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: