Skip to content

Két független forrás helyett ezer

2011. 06 16

Hogyan alakítja át a közösségi média egy fiatal újságíró munkáját? A Sky Newsnak dolgozó Neal Mann bejegyzése a BBC’s College of Journalism oldalán arról szól, hogy a terjesztés demokratizálódása és a források számának drasztikus emelkedése mit jelent a hétköznapi munkában. A Média Műhely a GigaOM posztját közli.

Neal Mann mindössze öt éve van a pályán, amikor az újságírást tanulta a Facebook-használat kimerült abban, hogy saját fotóit helyezte el a közösségi oldalon, a Twitter még nem is létezett. Ma a Sky News szerkesztőjeként a valósidejű hírhálózatok figyelése a munkájának egyik fontos eleme.

A Twitter figyelése meghatározóvá vált a munkánkban – mondja Neal Mann. A követőimen keresztül extra fülesekhez jutok, gyakran kapok figyelemfelkeltő üzeneteket, amelyeket természetesen ellenőrizni kell – tette hozzá.

Neal Mann arra hívja fel a figyelmet, hogy a források gondozása ma az egyik legfontosabb újságírói feladat. „Folyamatos kapcsolatban lenni a Twitteren több mint 2000 forrással, értékelni a listákat, jelöléseket, nem könnyű, de nincs igazán más lehetőség, ha egy XXI. századi hírügynökségnél szeretnék dolgozni – fogalmazott. Ez a munkamódszer több munkával jár, de el kell fogadnunk, hogy az újságírás manapság így működik.

Neal Mann példákat is említ, kapott már olyan információt a Twitteren, ami először ott jelent meg, és igaznak bizonyult. Egy riporter ismerőse Indiában kezdett dolgozni és a Twitterhez csatlakozás után azonnal lázba jött a valósidejű hírcsatornáktól, melyeken keresztül könnyebben jutott hiteles, tartalmas hírekhez. Egy esetben Twitteren keresztül vette fel a kapcsolatot egy India félreeső részén tartózkodó fotóssal. Történt ez néhány óra alatt, miközben az újságja fotórészlegénél hetekig próbálkoztak hasonló kapcsolat kiépítésével.

Andy Carvin, a National Public Radio munkatársa tökélyre fejlesztette a Twitter listák, jelölések felhasználását. Így jut forrásokhoz, valós idejű információkhoz, hírekhez. Az egyiptomi forradalomról szóló anyagai nevessé tették őt a szakmában. A tény-ellenőrző képesség mellett, amivel egy újságírónak rendelkeznie kell, legalább ennyire fontos, hogy kellően felkészült, az adott témában jártas kontaktjai is legyenek – tett hozzá Andy Carvin. Az Egyiptomról szóló jelentésein rengeteget dobott, hogy több élő/valós kapcsolatot is kialakított mikor ott járt, akik hiteles forrásnak, Twitterezőnek bizonyultak később. Ők aztán még több forráshoz, Twitterezőhöz irányították, így működik a hálózat, ez adja az erejét. „A Twitter , Facebook és YouTube felhasználók a tudosítóink” – mondta nemrégiben az Al-Jazeera igazgatója.

Talán újfajta újságírásnak tűnik, amit Andy Carvin és Neal Mann csinálnak, a a valóság azonban az, hogy egyáltalán nem állnak távol attól a gyakorlattól, amit riporterek és az újságírók mindig is csináltak – csupán annyi változott, hogy ma nem két független forrással, hanem több ezerrel dolgoznak. Az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy hogyan ellenőrizzen ennyi információt az újságíró, hogyan döntse el, melyik tény, hír, tweet hiteles, melyik nem. Neal Mann szerint az újságíróknak épp úgy szükségük van a szociális médiára, mint a szociális médiának az újságírókra; az emberek gyors, de megbízható híreket akarnak. Tudni akarják mi az, ami tényként kezelendő és mi az, ami egyszerű pletyka”.

Fontos, hogy észben tartsuk azt is, bárkit újságíróvá tehet a pillanat, mint ahogy történt az egy pakisztáni fickóval, aki végigtwitterezte Oszama bin Laden likvidálását.

                                                                                                                                     Szűcs Gergely

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: