Skip to content

“A közmédia eddigi rendszere halott”

2011. 06 22

A közszolgálatban nagyobb baj van, mint a sajtó és a médiumok más területein – mondta Pálfy G. István újságíró az Európai Újságírók Szövetségének magyar tagozata által szervezett, A közszolgálatiság jelene és jövője című sajtóbeszélgetésen. Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kommunikációs igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a közszolgálatiság eddig ismert rendszere halott.

A közszolgálati médiumok rendszerének átalakításáról, a függetlenség kérdéséről, a finanszírozásról és a médiafelügyelet szerepéről is vitáztak a Budapesti Kommunikációs Főiskolán az Európai Újságírók Szövetségének magyar tagozata által szervezett rendezvényen.

Az alkotóműhelyek tragédiája

Pálfy G. István újságíró az Élet és Irodalomban megjelent cikkére (A közszolgálat tragédiája) utalva azt fejtegette, hogy semmi sem indokolja a közmédiumok szerkesztőségeinek összevonását és a több évtized alatt kialakult szakmai műhelyek felszámolását. Főként nem indokolható a pártállami múlttal a közmédiumok átalakítása, az MTI és a Magyar Rádió a II. világháború előtt jött létre, a Duna Televízió pedig 1992-ben – tette hozzá.  „A Duna TV nem egy plusz televízió a magyar történelemben, hanem egy csúful megkésett válasz Trianonra” – hangsúlyozta. Az újságíró a szakmai műhelyeket úgy jellemezte, mint inspiráló és alkotásra alkalmas közegeket, amelyeket most kereskedelmi szempontok miatt tesznek tönkre. Pálfy G. István bírálta a médiafelügyeleti rendszer működését is, amelyben jelenleg egyetlen párt képviselői foglalnak helyet.

A jövő közmédiuma: a hirado.hu

Az MTI vezérigazgatója, Belénessy Csaba a hírügynökség különleges helyzetére hívta fel a figyelmet, ahol csakúgy, mint korábban jelenleg is komoly szakmai etikai kódexek mentén folyik a munka. Mint mondta, a hírügynökség egyik legfontosabb szervezeti egysége a Hírcentrum, amely a Magyar Televízió hírműsorinak és a Magyar Rádió Krónika című műsorainak szállít anyagokat. Belénessy Csaba az átalakulás kulcsfontosságú elemének nevezte a hírügynökség híreinek ingyenessé tételét. Mint mondta: eddig több mint 11 ezren regisztráltak arra az oldalra, ahol elérhető ez a tartalom, közülük 2700-an a médiából. A vezérigazgató szerint a jövő közmédiuma a hirado.hu, az egységes közszolgálati hírportál lehet.

A félreértésekkel kikövezett út

Born Ádám televíziós rendező arról beszélt, hogy ha a döntéshozók levonják a szükséges következtetéseket az eddig történtekből, akkor a közmédiumokat meglehetne újítani. Kifejtette, hogy a közszolgálati csatornáknak jelenleg nem megfelelőek a műsoraik és a műsorstruktúráik, hiszen teljes műsorterületek és tartalmak hiányoznak. A siker egyik feltétele szerinte, hogy a műsorra ne termékként, a műsort készítő emberekre, pedig ne humán erőforrásként tekintsenek. Born Ádám azt is megemlítette, hogy nagyon rossz a kommunikáció, nincs párbeszéd a döntéshozók és az alkotók között, s emiatt túl sok a félreértés.

Jogi aggályok

Cseh Gabriella médiajogász aggályosnak nevezte, hogy a médiatörvény önálló képviselői indítványként került a parlament elé, és ez korlátozta a vitát. Elmondta azt is, hogy szükségét látná egy olyan mechanizmus kialakításának, ami korlátozná a mindenkori hatalmat. A médiajogász a közmédiumok finanszírozásának módjával sem értett egyet, kifogásolta, hogy arról a parlament szavaz, ezzel csorbul az intézmények anyagi függetlensége.

Ha akar, ha nem pénzt ad a parlament

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja Cseh Gabriellával vitatkozva azt hangsúlyozta, hogy a finanszírozás éppen most válik függetlenné, hiszen a törvény úgy rendelkezik, hogy a parlamentnek oda kell adnia a közmédiumokra szánt 64.8 milliárd forintot – ha tetszik ez a képviselőknek, ha nem.

A felvetésekre reagálva kijelentette, a Magyar Televízió agóniája nem 2009-ben, hanem jóval előbb kezdődött. Koltay András ma már nem látja azokat az alkotóműhelyeket, amelyekről Pálfy G. István beszélt, s amelyek eltűnése veszélyhelyzetet generálna. A médiatanács tagja azt mondta: nem tartja szerencsésnek, ha az általa képviselt hatóság beleszól abba mi tekinthető közszolgálatinak és mi nem, mint ahogy azt a jogelőd ORTT tette a Petőfi Rádió esetében. Kiemelte: egy dolgot biztosan nem tud előírni sem a törvény, sem a hatóság, hogy az alkotók készítsenek színvonalas műsorokat.

Közmédiumok- sport: 3:0

„A közmédia eddigi rendszere, különösen a köztelevízióké, meghalt” – mondta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kommunikációs igazgatója. Szabó László ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az állam megtette a szükséges lépéseket, hogy ezek a médiumok talpra állhassanak. A médiatörvényben rögzített, 64.8 milliárd forint kétszerese a magyar kőszínházak teljes éves költségvetésének és több mint háromszorosa annak amit az állam a magyar sportra fordít – tette hozzá.

Az elmúlt hónapok tevékenységéről szólva elmondta, a Magyar Távirati Iroda szerepét és befolyását nem csökkentették, hanem növelték. A Magyar Rádió egyes műsorinak hallgatottsága sosem volt olyan magas, mint az elmúlt időszakban és sikerült azt is elérni, hogy a magyar közszolgálati csatornák egy műholdról legyenek foghatók – hangsúlyozta. Szabó László reméli, hogy sikerül megszüntetni azt a helyzetet, hogy a közmédiumok egyes műsorai egymással versenyezzenek. Megemlítette, hogy az elmúlt hónapokban a Magyar Televízió két műsora is sikeresen megverte nézettségben a kereskedelmi csatornák műsorát, ami annak köszönhető, hogy a különböző közmédiumok együtt tudtam működni.                                         

                                                                                                                         Puss Máté

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: