Skip to content

Hogyan készül a VV5?

2011. 09 23

Mennyire tervezett és szerkesztett egy-egy valóság show és mennyire irányítja a véletlen? Ki jelentkezik szereplőnek a reality show-kba, ki nézi, és ki tagadja le, hogy nézi? Sok egyéb mellett erre is választ kaptak az érdeklődők a Média Műhely idei első fórumán, melynek vendégei Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója és Szigeti Péter, a Kreatív főszerkesztője voltak.

Több mint 38 ezren jelentkeztek idén az RTL Klub Való Világ sorozatának ötödik produkciójába, a TV2 százmillió forintnál is többet költött arra, hogy az ÖsszeEsküvők show-nak megépítse a megfelelő bázist. A reality show tíz éve érkezett Magyarországra, s az adatokat tekintve nemhogy megkopott volna, hanem növelni tudta népszerűségét. Vajon miért nézzük és miért tagadjuk le hogy nézzük a műsorokat?

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója és Szigeti Péter, a Kreatív főszerkesztője abban egyetértett a BKF-en rendezett fórumon, hogy az iskolázott társadalmi csoportokban divat letagadni a televíziózásnak ezt a formáját. Egyszerűen sznobizmusból – mondta Szigeti Péter. Az adatok azt mutatják, hogy a középfokú és az alatti végzettséggel rendelkezők nézik a legtöbben a műsorokat, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne egy jelentős  diplomás réteg, amely követi a VV-sorozatot – tette hozzá Kolosi Péter.

A történet számít nem a közösülés?

Vajon mi kell ahhoz, hogy a műsorok sikeresek legyenek? Elsősorban jó szakemberek, akik már a szereplőválogatásnál tudják, hogy mit akarnak – mondta Kolosi Péter. A reality-nek rengeteg változata van, egyelőre azért ragaszkodunk a magunk formátumához, mert ezt sikeressé tudjuk tenni – tette hozzá. Hogy mi a siker mércéje? Természetesen a nézettség és a bevétel! Arra a felvetésre, hogy csupán inni, dohányozni és dugni akaró szextestekre van szükség a sikerhez, Kolosi Péter azzal válaszolt, hogy ez nem elég. Ha nem lennének profi szerkesztők, akkor a VV-sorozat már régen kimúlt volna. A műsorkészítői csapat a szereplőválogatással, a feladatokkal tudja leginkább befolyásolni a műsort, ha úgy érzi, hogy feszültségre van szükség, akkor olyan próbatétel elé állítja a szereplőket, ha csillapítani akarja a kedélyeket, akkor pedig annak megfelelően szervezi a villalakók életét – fogalmazott a programigazgató. Szigeti Péter a sikeres játékosok definícióját úgy adta meg, mint akik konfliktusba tudnak keveredni egymással, de nem esnek késsel a másiknak.

Abban mindkét szakember egyetértett, hogy a valóság show olyan, mint a szappanopera, a különbség annyi, hogy ebben az esetben nem a megírt forgatókönyv alapján követik egymást az események, hanem maguk a karakterek írják a forgatókönyvet. Aprodukciónak azonban ugyanolyan izgalmasnak, feszültséggel telinek kell lennie, mint a fiktív szappanoperáknak. Kolosi Péter ehhez annyit tett hozzá, hogy a nézők a VV-sorozatban is a történetre kíváncsiak, nem a közösülére.

Emberi méltóság a szerződésben

Azokra a kérdésekre, melyek szerint nagyon egyenlőtlen a kamera két oldalán állók szerepe. Emberi méltóságukban, jogaikban sérülnek a produkciók szereplői, Szigeti Péter azzal válaszolt, hogy ma már nem ugyanazzal a naivitással jelentkeznek a szereplők egy-egy műsorba, mint az első sorozatokba. Tanultak az elmúlt tíz év tapasztalataiból ők is, és a nézők is – mondta. A válogatás nagyon szigorú, az utolsó lépcsője például egy orvosi-pszichológiai alkalmassági vizsgálat, utána szerződünk a szereplőkkel. Azért egyetlen kereskedelmi csatorna sem tehető felelőssé, ha valaki nem olvassa el a szerződését – egészítette ki a fentieket Kolosi Péter. Senkit sem kényszerítünk rá, hogy költözzen be a műsorba és bárki, bármikor kiszállhat – tette hozzá.

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: