Skip to content

Biztonsági útmutató újságíróknak

2012. 04 26

2011-ben összesen 46 újságírót öltek meg a világ különböző országaiban feladatteljesítés közben, 179-en pedig a szerkesztőség helyett börtönökben élik mindennapjaikat. Nem csoda, hogy egy az újságírók biztonságáért tevékenykedő szervezet úgy döntött, egyedül a megelőzés segíthet a számok visszaszorításában,  és könyvet adott ki a médiamunkások védelme érdekében.

A Committee to Protect Journalists (CPJ) vagyis a Bizottság az Újságírók Védelméért adatai szerint  évente több száz újságírót ölnek meg, börtönöznek be, fenyegetnek meg vagy ejtenek túszul a világ körül, így elmondható, hogy a hírek közvetítése még sosem volt ilyen veszélyes. Éppen ezen növekvő kockázatok miatt érezte szükségesnek a szervezet, hogy 2012. április 26-án kiadja legújabb újságíróknak szánt biztonsági útmutatóját – adta hírül a European Journalism Center.

Az interaktív kiadványt a CPJ szakértői készítették, és a helyi újságíróktól kezdve a nemzetközi zsurnalisztákig – figyelembe véve a munkatársak tapasztaltságát is – igyekeznek mindenkit hasznos tanácsokkal ellátni. Elektronikus információk védelme, fegyveres konfliktusra való felkészülés, szervezett bűnözés leleplezése, a nemi erőszak esélyének csökkentése, mindez csak pár téma, amelyben az útmutató gazdája segítségére lehet. A CPJ újságíróknak szánt biztonsági útmutatója (CPJ Journalist Security Guide néven) elérhető az interneten angol, francia, spanyol és arab nyelven, a legnépszerűbb tablet és e-könyvolvasó formátumokban valamint pdf-ben is.

Forrás: EJC / Editor & Publisher

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: