Skip to content

Oroszországi „alkoholtilalom”

2012. 08 6

A Vlagyimir Putyin miniszterelnök által aláírt rendelet szerint Oroszországban alkoholreklámokat nyomtatott és elektronikus médiafelületeken is tilos lesz közzétenni. Az új szabályozásról a RIA Novosti orosz hírügynökség számolt be korábban.

Nyomtatott felületeken 2013. január 1-jétől, az orosz weboldalakon pedig a jogszabály hivatalos megjelenésétől kezdve tiltja a korlátozás az alkoholtartalmú italok promócióit. Az orosz médiában az éves hirdetési szerződések nagy részét azonban éppen ezek a reklámok töltik ki. Az alkoholos italok reklámozása az utóbbi időben Magyarországon is megnőtt, főleg a sör termékkategóriában, amely nagy részben betudható a futball Európa-bajnokságnak is – áll a GfK Leaflet Monitor kutatásában. Oroszországban azonban az alkohol értékesítése egyre csak nőtt az elmúlt években. A fogyasztás pedig már így is több mint a duplája az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott kritikus szintnek -írta az UPI egy 2011-es cikkében.

Gennagyij Onishchenko, Közegészségügyi Igazgató már 2010 augusztusában kérte az embereket, hogy hallassák hangjukat és tegyenek valamit az alkoholtartalmú italok reklámozása ellen. A hatóságok akkor azt a korlátozást látták célravezetőnek, hogy korlátozták a 15%-nál erősebb italok eladását este 11 és reggel 10 óra között. Az alkoholprobléma megoldása nagy teljesítmény lehetne egy olyan országban, ahol a kormány adatai szerint több, mint 23.000 ember hal meg évente alkohollal összefüggő okokból.

Szakértők szerint az internetes reklámok tilalmát nehéz lesz érvényesíteni. Továbbá, ha a vállalatok úgy határoznak, hogy kihúzzák magukat a hirdetési jogszabály alól, akkor egyszerűen olyan internetes portálokat választanak a hirdetésre, amelyek nem kötődnek az országhoz.

Forrás: EJC/ UPI

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: