Skip to content

Kreatívok karanténban – IslandCQ 2012

2012. 08 9

Lássuk be, a Szovjetunió és egyáltalán a szocialista kultúra sosem kreativitásáról volt híres. Jó-jó, kitalálták a gyárban készülő házat, de ha megnézzük a szocreál művészet „csodáit”, valószínűleg hamarabb jut eszünkbe a faék puritán egyszerűsége, mint mondjuk az organikus építészet szabadon szálló kreativitása. És mégis: húsz év távlatából – talán a környezethez ragadt konnotatív jelentés miatt – a poszt-szovjet miliő nem lekorlátozza az ember gondolkodását, hanem kifejezetten katalizált néhány kreatív elmét, hogy a világtól elzárva megvalósítsa önmagát. Nem kellett ehhez más, mint egy elhagyott orosz katonai bázis, két hatalmas antenna, egy elhivatott oktatói gárda, néhány őrült európai egyetemista és persze egy ötlet…

Az IslandCQ, vagyis az Island Kreatív Karantén holland kezdeményezés, amelynek célja, hogy összehozzon néhány európai főiskolást és egyetemistát, majd a világtól elzárt környezetben, különböző workshopok és mesterkurzusok (masterclassok) formájában kreatív gondolkodásra késztesse őket. A tavalyi évben Hollandiába látogattak az érdeklődő finn, lett, magyar és persze holland diákok, akik Ameland szigetén tapasztalhatták meg, milyen megszabadulni a hétköznapi gondoktól, és csak önmegvalósításukra koncentrálni. Idén az elnevezés kissé sántított, ugyanis Lettországnak – hiába fekszik a Balti-tenger partján – egyetlen szigete sincs.

A szervezők ettől persze nem estek kétségbe, és az elnevezésből eredő másik két „elvárás” – talán több mint – tökéletes megvalósításával igyekeztek kiküszöbölni a csorbát. Lettország területének 80%-a erdő, így az ország tökéletesen alkalmas a világtól való elvonulásra. A szervezők azonban még erre is rátettek egy lapáttal és valódi karantént teremtettek azzal, hogy sikerült egy olyan ex-szovjet bázist találniuk, amelynek negyven kilométeres körzetében, leszámítva a szálláshelyünkként szolgáló kempinget és néhány elnéptelenedett kis falut valóban semmi nincs. Ilyen körülmények között az ember két dolgot tehet: vagy azon agyal, hogy fel lehet-e egyáltalán dolgozni a civilizáció távolsága okozta sokkot, vagy végre odafigyel azokra a belső hangokra, gondolatokra, amelyek talán folyamatosan ott cikáznak az agyunkban, csak a mindennapos elfoglaltságok, problémák miatt képtelenek vagyunk odafigyelni rájuk. Szerencsére a kreatív karantén diákjai a második utat választották, így fantasztikus 12 nap várt a BKF 11 fős küldöttségére.

Azért, hogy a csaknem kéthetes ötletbörze végül ne csapjon át életművészekre jellemző álmodozásba, a szervezők kénytelenek voltak – ha nem is szigorú – de szűkebb keretek közé szorítani az elmék szárnyalását, így kapott komoly szerepet a nyugaton igencsak kedvelt, hazánkban sajnos még gyerekcipőben járó projektalapú (média)oktatás és négy fontos angol szó: power, control, privacy and transparency (erő/hatalom, kontroll, magánélet és átláthatóság). Hogy aztán ebből éppen régi képeslapok, fotók, videóanyagok, zenék vagy akár robotok születtek, az már a résztvevőkre volt bízva. Egy 32 méter átmérőjű, 3000 tonnás antenna árnyékában beindul az ember képzelőereje, egy elhagyott szovjet szellemváros pedig megfelelő terepet, sztorikat, sőt akár hozzávalókat biztosít a megvalósításhoz. Így hát nem csoda, hogy a három vagy éppen hatnapos workshopok esetleg egynapos mesterkurzusok minden csapata, résztvevője egyedi alkotásokat mutatott be a kreatív karantént lezáró kétnapos fesztiválon.

Az együtt ötletelő és alkotó finn, holland, lett és magyar diákok a workshopokon keresztül olyan érdekes témákban gondolkodhattak, mint például, hogy mi a szerepe a szövegnek egy fényképen, milyen emberi történetek kötődhetnek egy ma már szinte teljesen elhagyatott szovjet bázishoz, milyen üzenetek küldhetők vagy fogadhatók az űrből egy antenna segítségével, hogyan valósítható meg a „Big Brother” effektus néhány nyáklapon vagy érzékelőn keresztül, mit kezdenének az emberek az utolsó három perc elektromossággal, vagy hogy milyen egyéb zenei esetleg fényjátékos önkifejezésre ad lehetőséget egy ilyen extrém környezet. Mindemellett esténként és a szünnapokon a résztvevők ismerkedtek egymás kultúrájával, a tábortűz mellett megbeszélték a média, a művészet és a kreatív gondolkodás országonként változó lehetőségeit, esetleg korlátait, na meg persze lazíthattak a tartalmas workshopok után. Az ötfokos éjszakák, az átlagos kempingeknél valamivel puritánabb (sőt talán a spártai jelző sem lenne túlzás) szálláshely és a civilizációtól való teljes elzártság pedig csak még különlegesebbé, néhány korty vodka után pedig még oldottabbá tette az esti beszélgetéseket.

Mindent egybevetve páratlan élményekkel lettünk gazdagabbak mi 11-en Lettországban, és bár mint minden elkényeztetett nyugati civilizációból érkező médiamunkásnak, nekünk is hiányzott a Facebook, a mindennapi médiabetevő és minden, ami szerintünk a nyugati társadalmak aktív részesévé tesz minket, azt gondolom, mindannyian szívesen visszatérnénk újra a „szigetre”. Erre legközelebb jövő nyáron lesz majd lehetőségünk, igaz akkor annyiban más lesz a forgatókönyv, hogy már a körülményeket is nekünk kell megteremteni. 2013-ban ugyanis Magyarország adhat otthont a kreatív karanténnak, az eseményt pedig a BKF és a MOME közösen szervezi. Biztosan nehéz lesz felülmúlni, vagy akár csak tartani az idei IslandCQ ötletes helyszínválasztását és színvonalát, de ebben a kezdeményezésben éppen az a szép, hogy maga a megszervezés is egy komoly workshop, amelynek eredményeként minden évben más és más, de mindig élvezetes kreatív karantén születik. Ugyanúgy ahogy idén, és remélhetőleg majd jövőre is.

Anti Ádám

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: