Tovább a tartalomra

Készen állok! Lesz változás?

2012. 10 24

Közeledik az analóg műsorszórás befejezése. A digitális átállás – a legutolsó módosítás szerint – legkésőbb 2014. december 31-ig megtörténik Magyarországon.

Feltérképezés/A hírterjesztés távlatai

„A digitális átállás az a folyamat, amelynek során az analóg műsorterjesztés helyébe a digitális műsorterjesztés lép. A digitális átállás a földfelszíni televíziózás számára azt jelenti, hogy megszűnik a hagyományos, azaz az analóg földfelszíni sugárzású televíziós műsorszórás, és helyébe a digitális földfelszíni sugárzás (más néven DVB-T) lép.” – olvasható az NMHH honlapján.

2012. január 5-én készült el és februárban jelent meg egy nemzetközi projekt részeként A digitális média feltérképezése: Magyarország című országjelentés, mely „elsősorban arra keresi a választ, miként hat a hagyományos média átalakulása a politikai, gazdasági és társadalmi eseményekről beszámoló hírmédiára, amely alapvető fontossággal bír a demokratikus társadalmakban.” A kutatás szövege nemrég jelent meg magyar nyelven és szeptemberben a Sajtószabadság Café kerekasztal beszélgetésének témájaként is szolgált.

A digitális átállással a földi analóg sugárzás szűnik meg, tehát azokat érinti, akik csak szobaantennát vagy még azt sem használnak. Az átállás következtében jobb kép- és hangminőséget, jobb vételi lehetőségeket, több csatornát nézhetnek ingyen a fogyasztók. Ennek oka, hogy a digitális jelek valójában számok, amelyek állandóak maradnak a megalkotásuktól a képernyőre kerülésükig.

A sok helyen megjelent előrejelzést, miszerint több ingyenes csatorna lesz a földfelszíni digitális átállás következtében elérhető, érdemes fenntartásokkal kezelni. Hiszen több közszolgálati csatornát az állam nem fog fenntartani, a kereskedelmi csatornák pedig főként reklámbevételekből finanszírozzák működésüket. A magyar hirdetési piac azonban nem olyan hatalmas, hogy a várakozásoknak megfelelően rengeteg ingyenes csatornát tartson el.

A műszaki feltételek tisztázásáért

Ahhoz, hogy értsük a digitális átállásról szóló diskurzusokat, fontos tudnunk többek között, mit jelent a digitális vevődekóder (set-top-box). Ez egy olyan készülék, amely az antennával együtt az analóg televízió-vevőkészülék vagy kijelző számára lehetővé teszi a digitális televíziós műsorszámok megjelenítését. Nem elhanyagolható, hogy ismeretünk legyen a digitális műsorszórásról.  Ez olyan műsorszórás, amely során a televízió és rádió műsorjeleket valamely digitális műsorszórási szabvány szerint multiplexekbe rendezve továbbítják az előfizetőhöz, vagy felhasználóhoz.

A következő években várhatóan több televízió és rádió megy fel a digitális multiplexekre. A HD-ben vagy SD-ben gyártott műsorok aránya várhatóan nőni fog, ahogy egyre több háztartás rendelkezik majd a digitális jelet dekódolni képes készülékekkel – írja a tanulmány.

De mi ennek az alapja? A multiplex olyan digitális frekvencia, melyen egyidejűleg több tévéadás is továbbítható. Összesen öt multiplex üzemeltetésére nyert jogot az Antenna Hungária, a még hiányzó két frekvenciasávhoz (újabb két multiplex) az analóg műsorszórás lekapcsolása után, várhatóan 2013. január 1-jétől kap hozzáférést a szolgáltató. Erről többet az Origo cikkében lehet olvasni.


Jelen és jövő

A digitális átállás két alapfeltétele már teljesült:

1. A lakosság 94 százaléka képes a közszolgálati műsorok vételére a digitális földfelszíni sugárzás igénybevételével.
2. és a vételre alkalmas készülékek megvásárolhatók a kiskereskedelmi forgalomban.

A fent említett tanulmány ajánlatokat tesz a feltételek bővítésére, melyek teljesültével már a határidő előtt is megtörténhet a digitális átállás: „Az országgyűlésnek egy harmadik feltételt is be kell vezetnie az analóg sugárzás lekapcsolása előtt, meghatározva a teljes lakosság azon minimális arányát, amelynek a digitális jelek vételére képesnek kell lennie műhold, kábel vagy set-top box segítségével. Emellett a médiahatóság elnökének – aki a digitális átállásra fordítandó összegek szétosztásáról dönteni jogosult – ki kell dolgoznia, meg kell jelentetnie és népszerűsítenie kell egy set-top box-támogatási rendszert azon háztartások számára, amelyek azt nem engedhetik meg maguknak.”

Kottász Adél

No comments yet

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .