Skip to content

Szexista előítéletek uralják a brit újságok címlapjait

2012. 10 26

Szexista sztereotípiák, nőket lealacsonyító fotók, és férfi cikkírók uralják a brit címlapokat — derült ki a Women in Journalism (Nők az Újságírásban, a továbbiakban WiJ) szervezet kutatásából. A felmérésből – amely kilenc országos napilap heti hat számát vizsgálta négy héten keresztül – kiderült: a címlapos cikkek 78 százalékát férfiak írják, és az első oldalon ajánló vagy lead formájában megjelenő írások 84 százaléka is férfiak tollából származik.

A négy hét alatt csak három nő, a Cambridge hercegnője, húga, Pippa Middleton és a Portugáliában eltűnt 4 éves kislány, Madeleine McCann képe szerepelt rendszeresen a címlapokon. Ugyanebben az időszakban a három legnépszerűbb férfi, az önéletrajzi könyvét abban a hónapban publikáló zenei producer, Simon Cowell, az elnökségért harcoló Nicolas Sarkozy, és William herceg volt — ami a lapok első oldalán található fotókat illeti.

A WiJ elemzése azt is kimutatta, hogy a négyhetes felmérés során az Independent bizonyult a leginkább hímsovinisztának: a hetven “címlapsztori” 91 százalékát férfiak írták. Összehasonlításképp, az Express huszonnégy első oldalas szerzőjének 50 százaléka nő volt. Az úgynevezett minőségi sajtótermékek közül a Financial Timesnál volt a legnagyobb – mintegy 34 százalékos – az újságírónők aránya a címlapon. A férfi szerzők a Telegraphnál (89 százalék), a Sunnál (86 százalék) és a Times-nál (82 százalék) domináltak leginkább. A Guardian esetében 78 százalék volt az arány a férfiak javára. A vezető cikkekben megnevezett és megszólaltatott 668 személy 84 százaléka férfi, akik legtöbbjét szakértőként idézték. Ezzel ellentétben a mindössze 16 százaléknyi női megszólaló többnyire nem szakértői, hanem áldozat vagy híresség szerepében került be az újságokba.

Forrás: EJC/The Guardian

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: