Skip to content

A Főszerkesztők Fórumának ajánlásai: így ne lopj híreket

2013. 01 4

Főszerkesztők Fóruma

Az újságírásban naponta, óránként vagy akár percenként jelenhetnek meg olyan hírértékű információk, amelyek érdemesek lehetnek arra, hogy presztízst szerezhessünk velük szerkesztőségünknek.  Egyre több embert érhetünk el velük nem csak a reggeli kávé mellett, hanem a metrón ülve vagy az irodában is, elektronikusan vagy nyomtatva. A harc éppen ezért nagy a szerkesztőségek között, sokszor mégsem az elsőként publikálók kapják meg a befektetett munkáért járó elismerést. Változtatni lehet, ha figyelembe vesszük az alábbiakat. 

Azért, hogy a szellemi tulajdon joga és vele együtt a tartalom előállítójának szakmai és üzleti érdeke ne sérüljön, a Főszerkesztők Fóruma  ajánlást tett közzé.  Ez tartalmazza mindazokat az információkat, amelyeket érdemes szem előtt tartanunk, ha hírekből idézünk, vagy szövegrészeket veszünk át a szerkesztőségi munka során.

Legfontosabb momentumok:

  1. Nevezzük meg az eredeti információ forrását! Hivatkozzunk az információt eredetileg feltáró szerkesztőségre online linkkel, televíziós műsorok esetében szóban és inzertben.
  2. Tartsuk be a terjedelmi korlátokat! Szövegszerűen nem egyezhet az átvett rész, legfeljebb egyes mondatok, szövegrészletek lehetnek azonosak. Ha saját forrásaink kiegészítésére veszünk át információt, akkor nincsenek terjedelmi határok, azonban ekkor is használnunk kell ismertetést és forrásmegjelölést. Ha nem teszünk hozzá plusz információt az eredeti szöveghez, akkor csak az eredeti közlés egyharmadát vehetjük át.
  3. Különösen figyeljünk a szerzői műfajokra! Ha hír értékű információkat is tartalmaz egy publicisztika vagy például interjú, akkor az előbbi szabályok lépnek érvénybe. A nem hírjellegű részeknél azonban nemcsak az eredeti közlés helyét, hanem szerzőjét is meg kell jelölni az ajánlás szerint. Ha hosszabb részt szeretnénk átvenni vagy idézni az eredeti műből, az minden esetben a közlő és a szerző engedélyéhez kötött.
  4. Sajtószemle-jellegű közléseknél is hivatkozzunk! Az átvétel az eredeti terjedelem maximum egyötöde lehet, rövid összefoglaló, amelyet linkkel, és az eredeti közlés helyének megjelölésével kell ellátni.

Az ajánlás elején a FF kiemeli, hogy az etikai szabályok minden médiatípusra vonatkoznak, kivéve azokat az eseteket, ahol a szöveg specifikusan hivatkozik egy-egy platformra, illetve ha megállapodás révén jön létre az átvétel.

Minél többen veszik magukra, szerkesztőségükre is érvényesnek ezeket az ajánlásokat, annál közelebb juthatunk ahhoz, hogy ezzel az önszabályozással formáljuk a jövőt.

Jantner Anita

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: