Skip to content

Pályaválasztási tanácsadás pszichopatáknak

2013. 01 13

kevin duttonFigyelem, figyelem! Senki ne csodálkozzon, ha pályaválasztási kérdőívekben ilyen vagy hasonló kérdésekkel találkozik: „Zárkózottnak érzi magát? Élvezi az öncélú erőszakoskodást?” Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolunk, akkor a fiktív teszt alapján értékesítőnek, újságírónak vagy netán papnak kéne állnunk. Hogy miért? Elsőnek talán nem érzékelhető az összefüggés, de Kevin Dutton pszichológus a lelki betegségek bölcseként mindent helyre rak. Sebész, pap vagy ügyvéd? Járj nyitott szemmel!

Az író The Wisdom of Psychopaths címmel nemrégiben megjelenő könyve azokat a hivatásokat veszi számba, amelyek nagyobb valószínűséggel vonzzák a pszichopatákat, mint mások.

Dutton a ,,legpszichopatább munkakörök” listáját aszerint állította össze, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az adott szakma képviselői. Állítása szerint például egy felsővezetőknek sok esetben hasonló jellemvonásai vannak, mint egy pszichopatának: elbűvölő természet, egocentrizmus, általános meggyőző erő, az empátia hiánya.

A könyv magába foglalja az idegtudomány legújabb eredményeit is, amelyeket az író annak alátámasztására használ, hogy bemutassa a „funkcionális pszichopatákat”. Ők karizmatikus személyiségüket, rendíthetetlenségüket arra használják, hogy bizonyos területeken sikereket érjenek el. Mivel Dutton folyamatosan kutat, eredményei arra utalnak, hogy a társadalom egyre nagyobb része mutat pszichopata tüneteket. Ismérveiket így foglalja össze: bátrak, magabiztosak és könyörtelenek. Megjegyzi: ezekkel, a huszonegyedik században nélkülözhetetlen tulajdonságokkal érnek el sikereket.

A következő lista azokat a hivatásokat sorolja, ahol a dolgozók között a legmagasabb a száma azoknak, akik hasonló tulajdonságokkal  rendelkeznek:

 1. vezérigazgató
 2. ügyvéd
 3. média (TV / Rádió)
 4. értékesítő
 5. sebész
 6. újságíró
 7. rendőr
 8. papi személyek
 9. séf
 10. köztisztviselő

Akik Kevin Dutton szerint a legkevésbé lehetnek pszichopaták:

 1. egészségügyi kisegítő
 2. ápoló
 3. gyógyszerész
 4. kézműves
 5. kozmetikus
 6. jótékonysági munkavállaló
 7. tanár
 8. művész
 9. orvos
 10. könyvelő

Sajnos, nekem mint médiamunkásnak, médiát tanulónak nem sok esélyem van elkerülni a pszichopata címkét, de talán kiegyenlíti ezt az, hogy egy tanár nevelt fel. Mindenki nézzen körül az ismerősei között, de azért ne vegyük túl komolyan ezt a felmérést.

Jantner Anita

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: