Skip to content

Sajtószabadság vs. öncenzúra – Vajon nálunk melyik az erősebb?

2013. 03 18

sajtoszabadsagKét független nemzetközi jogvédő szervezet, a Freedom House (FH) illetve a Riporterek Határok Nélkül (RSF) feladata figyelni és értékelni a sajtószabadság érvényesülését az egyes országokban.  A kérdés az, hogy Magyarországon melyik érvényesül inkább: az öncenzúra vagy a sajtószabadság?

Freedom House

Hazánk egykor az egyik legjobban teljesítő ország volt a Freedom House adatai alapján, azonban az elmúlt két évben folyamatos süllyedés figyelhető meg  a sajtószabadság mértékében, főleg a 2010-ben elfogadott új médiatörvénynek köszönhetően.
2012 nyarán az ország – 2,86-os összértékkel – még megkapta a „megszilárdult demokráciák” jelzőt, amivel még épphogy bennmaradt az „elit körben”, amely az 1-től 2,99-es átlagig terjed.
A médiatörvény mellett – amelyet alkotmányellenes pontjai miatt többször is módosított az Alkotmánybíróság – a Freedom House az ország vezetőit támadta. Úgy látták, a magyar miniszterelnök „a reformok ürügyével szisztematikusan lebontja a kulcsfontosságú fékek és ellensúlyok rendszerét”, az új szabályozás pedig esetenként korlátozhatja a sajtószabadságot és a vélemények terjedését.

A nemzetközi jogvédő szervezet által nyilvánosságra hozott éves jelentésben, amely a 2012-es állapotok tükrében értékelte az országokat, Magyarország „szabad” – pontosabban a média „részben szabad”, az internet „szabad” – besorolást kapott.
Az 1-től 7-ig terjedő pontrendszerben, a politikai jogokat illetően a legjobb 1-es, míg a polgári szabadságjogok tekintetében – nem javítva ezzel a tavalyi eredményen – 2-esre minősítette hazánkat. Ez az Európai Unión belül „alsóháznak” számít, ugyanis a legtöbb tagállam mindkét kategóriában 1-es osztályzatot kapott. Rajtunk kívül még Görögország, Románia és Litvánia „büszkélkedhet” ugyanezzel a pontszámmal. Mindenképpen pozitívumnak számít, hogy a FH a tavalyi értékeléssel szemben idén nem fűzött kommentárt a magyarországi helyzethez.

freedomhouse2013

Riporterek Határok Nélkül

Magyarország hatalmas visszaesést mutat a nemzetközi újságíró szervezet, a Riporterek Határok Nélkül 2013-as jelentése alapján is. 2011-ben még a 40. helyet foglaltuk el a 176 országot magában foglaló listán, idén viszont 16 hellyel hátrébb, az 56. helyre rangsoroltak minket. A „vitatott körülményeknek” nevezett médiatörvény hatályba lépése óta igencsak megnőtt az öncenzúra a szerkesztőségekben.
A listán az élmezőny továbbra is a Finnország, Hollandia és Norvégia hármasából áll össze, azonban míg Kanada épphogy a huszadik, addig Andorra és Lichtenstein először foglalhatják el az előkelő ötödik, illetve hetedik helyet. A legnagyobb előrelépést az afrikai térségben rögzítették, azon belül is a 146. helyről a 75.-re jutó Malawiban, illetve a 159. helyről a 96-ra rangsorolt Elefántcsontparton.
Afganisztánban is jelentős eredményeket értek el. Tavaly egyetlen újságíró sem halt meg hivatásából kifolyólag és a letartóztatások száma is csökkent a 2011-es adatokhoz képest. Még mindig kritikus azonban a helyzet a sajtót teljesen ellenőrző területeken, így Türkmenisztánban, Észak-Koreában és Eritreában.

Web

Egymillióan a Sajtószabadságért!

2013 februárjában mutatták be az európai média pluralizmusáért és a sajtószabadságért indított kezdeményezést Rómában, amelynek első aláírója Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke volt. A mozgalom célja egymillió aláírás összegyűjtése az EU legalább hét tagországában. Eddig több száz európai sajtó- és civilszervezet csatlakozott. Ha sikerrel járnak, akkor közvetlenül az Európai Bizottsághoz nyújthatnak be törvénymódosítási javaslatot, amivel meggátolnák, hogy az információszolgáltatás olyan médiamágnások kezében összpontosuljon, akik magas politikai pozícióval rendelkeznek, illetve kialakíthatnának egy átláthatóbb európai ellenőrzési rendszert.

Mindemellett Thorbjørn Jagland, az Európai Tanács norvég főtitkára azt nyilatkozta, hogy Magyarországon a dolgok „jó irányba” haladnak „köszönhetően az Európa Tanács és az Európai Bizottság együttműködésének, Magyarországon pedig olyan médiaszabályozó testület fog létrejönni, amely eltér a kormány eredeti elképzeléseitől” – olvasható a HVG.hu-n.
Kecsegtető szavak, úgyhogy csak reméljük, hogy a folyamatos hanyatlás után most talán megtalálhatjuk az arany középutat a liberalizmus  és az önkény között.
Forrás: www.freedomhouse.org, www.index.hu, www.hvg.hu, www.stop.hu, www.hir24.hu, www.mti.hu, www.en.rsf.org

Aradi Deborah

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: