Skip to content

Éljen!? Átálltunk!

2013. 12 1

digiall

Egy hónap telt el azóta, hogy befejeződött Magyarországon is a digitális átállás és sikerült káosz nélkül levezényelni a feladatot. Urbán Ágnes és Polyák Gábor szerint kár volt 2013 végéig várni a váltással, de senkinek sem volt hozzá bátorsága.

Szerencsére nem maradtak tömegek tévéadás nélkül november 28-a után sem, mindenesetre sokan elégedetlenkedtek, hogy az átállás második ütemét hosszú hétvége elé időzítették. Aki november elsején szembesült azzal, hogy nem tud tévézni, jó eséllyel egész hétvégére más program után nézhetett.

A digitális átállásra elköltött adóforintokat többen felháborodva fogadták, bár ez az összeg megtérül a felszabadult frekvenciák értékesítéséből. Egyelőre a frekvencia jog értékesítését a költségvetési törvényben 120 milliárd forintra kalkulálták, amelynek nagy részét a 800 MHz-es frekvenciatartomány adja majd. A cikk írói remélik, hogy a frekvenciaértékesítés jogszerű és átlátható lesz, nem politikai, hanem szakmai alapon születnek majd meg a döntések. 

Az átállást beárnyékolja némi zavaros jogi helyzet, amely a televíziós piaci oldalról az országos sugárzású adókat érinti. Ezeknek a csatornáknak a működési szerződése a médiatörvény értelmében 2012 júliusában lejárt. Ugyanakkor a szabályozás lehetővé tette, hogy a Médiatanács “a digitális átállás céldátumára megjelölt határidőig”, 2014. december 31-ig újból meghosszabbítsa a szerződést. Vagyis elvileg még élhet a televíziók és a hatóság közötti szerződés is, mindeközben azonban a frekvencia-felhasználási jogosultság értelmét vesztette. A digitális átállási törvény szerint egyébként sincs szükség szerződésre a médiaszolgáltatás folytatásához.

Vagy a másik lehetőség, hogy ha a szerződés már nem él, akkor megváltozott-e a televíziók működési feltételrendszere?

A legnagyobb változást valószínűleg az jelenti, hogy a médiatörvény szerint a digitális átállás időpontja után az országos televíziók is kérhetnek programdíjat a kábelszolgáltatóktól és műsorterjesztőktől.Mindezek mellett azonban mégis az a legfontosabb, mind politikai mind gazdasági szempontból, hogy a csatornák ne vándoroljanak külföldre.

Mi lehet a megoldás? Urbán Ágnes és Polyák Gábor szerint csakis a hosszú távon is kiszámítható szabályozási és gazdasági környezet. Csak ezek megléte sarkallhatja arra a piaci szereplőket, hogy ne hagyják el az országot.

Forrás: HVG, Mérték

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: