Skip to content

Hiteles információt! Ellenőrzünk!

2014. 01 20

Új ellenőrzési kézikönyvet ad ki az Európai Újságírás Központ (EJC)  2014 januárjában. Úttörő újdonság lesz a kézikönyv az újságíróknak és a vészhelyzetek kapcsolattartóinak, mivel iránymutatásokat ad vészhelyzetek esetén a felhasználók által generált tartalom elbírálásához. 

Válsághelyzetben helyzetjelentések, segítségkérések és mentési információk tömkelegével terheltek túl a közösségi hálók. A pontos információellátás gyakran kritikus elem a társadalom és a segélyszervezetek reakciójának kialakításában, sokszor szó szerint életről és halálról dönt. Az ellenőrzési kézikönyv a szakemberek és a világ legjobb hírszervezeteinek (BBC Storyful, ABC Digital First Media) dolgozói tapasztalatait írja le, hogy felvértezze az újságírókat azokkal a képességekkel, melyek segítik a hiteles információközlést.

vertification handbookA tizenhárom szerző nyolc fejezetben változatos szemszögekből vizsgálja a témát. Az első például azzal foglalkozik, hogyan ellenőrizzük az információkat vészhelyzetben, valamint beszél annak lehetőségéről, hogy a hivatásos újságíró és a közvélemény hogyan tudják ezt közösen megtenni. Az ezt követő fejezetek főleg a különböző felhasználói tartalmak (információ, kép, video) hitelességének vizsgálatára ad tanácsokat. Az ötödik fejezet emellett gyakorlati útmutatót biztosít bizonyos technikák és szolgáltatások használatához is. A hatodik azzal foglalkozik, hogyan használjuk a közösség munkáját, míg a hetedik az újságírással foglalkozó szervezetek újdonságra való felkészülésének lépéseit taglalja: hogyan tudják minél gyorsabban ellenőrizni a tartalmakat, és hogyan szállíthatnak leggyorsabban hiteles információt a nyilvánosságnak. Az utolsó fejezet összegyűjti az alapvető tanácsokat és a legjobb módszereket, ezzel megbízható támaszt nyújtva az újságíró társadalomnak, világszerte.

Forrás: EJC

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: