Skip to content

Társadalomkritika a színpadon

2014. 02 3

Hétvége. Szombat, fél hét, Erkel Színház. A bejárat előtt várakozva látom, özönlenek az emberek, lassan elkezdődik az előadás. Új darabok, modern elgondolás, nagy várakozás. Mindkét műben Bretz Gábor kapta a főszerepet.

Mikor bejutottunk, már a ruhatárnál közölték, menjünk inkább lejjebb, ott több sikerünk lehet, ez a traktus már tele van. Megtettük. Igaz így közvetlenül a pult előtt álltunk, mégis hosszú percek teltek el és be is csengettek, mire le tudtuk adni a kabátjainkat. Ültek a helyünkön. A személyzet szerencsére hamar megoldotta a problémát, de ekkor jött a felismerés: egy kameraman kitakarja előlünk a fél színpadot. Zúgolódás nem volt az eset miatt. Gondolom az ilyen ,,magaskultúrában” már nem zavaró az emberek számára holmi látótérkiesés, úgyis a hang a lényeg, mondják. Én azért szeretek látni is.

Fotó: Dudás Ernő Forrás: 7ora7.hu/

Fotó: Dudás Ernő
Forrás: 7ora7.hu/

Márió és a varázsló igen modern elgondolásban kapott helyet a színház életében. Megjelent többek között Elvis Presley, Michael Jackson, sőt a South Park Kenny-je is a színpadon. A túlzások elkerülése végett 4 Monroe-val egészült ki a társaság. Kemény társadalomkritika ez. Pihenésbe ágyazott, szórakozásnak álcázott megbotránkoztatás. Mindenki hasonlítani szeretne valakire, majmol valakit, a posztmodern környezetben – figurázza ki a darab. A hangszerelés jó volt, bár néhány helyen a hangerő szinte elnyomta a szólistákat, még szerencse, hogy volt angol szöveg a kivetítőn, így követni tudtuk az eseményeket – már amennyit láttunk belőle. Közben azért hallom: nem mi voltunk csak elégedetlenek, elhangzott több helyen is: ,,Hogy lehet így egyáltalán jegyet kiadni?”

A fiatalabb korosztály nagy örömére a darab viszonylag rövid volt, de tele megbotránkoztató elemekkel. Lehet, hogy én kezdek konzervatív lenni, de sosem gondoltam volna, hogy ezen a színpadon látom két férfi aktusát először. Az uralom, a függőség és a leigázottság Thomas Mann-i témái jelennek meg Galambos Péter rendezésében.

Közben rájöttünk, hogy azért haszna is volt a hatalmas kameráknak. A színpad hátsó vászna élő kivetítőként funkcionált, így talán azok is láthattak némi mimikát az arcokon, akik a legtávolabbi helyeken ültek.

A szünetben figyeltem a reakciókat. Úgy tűnik a korosodó hölgyeket és urakat egyáltalán nem zavarták a meglehetősen megbotránkoztató, polgárpukkasztó jelenetek. Még hogy öregszik az ország népessége! Mindenki mosolygott, meglehet a közeg miatt. Ha a tévéből ömlött volna rájuk ugyanez, talán másként vélekedtek volna, de nem biztos. Érdekes világ ez.

Fotó: Vermes Tibor Forrás: operavilag.net/

Fotó: Vermes Tibor
Forrás: operavilag.net/

A kékszakállú herceg vára már kicsit visszafogottabb előadás. Helyenként a hangerő itt is elnyomta a szólistákat, de Bretz Gábor és Mester Viktória teljes beleéléssel énekelt. Bár az Erkel falait tágítani nem lehet, a térrel mesterien játszottak a színpadon. A leengedhető paravánokkal elénk tudták vetíteni Kékszakállú várát, a kinyíló szobák látványát, Judit (Mester Viktória) szenvedését, majd elkerülhetetlen sorsát. Az eddig kevés helyen használt háromdimenziós vetítésekkel pedig még inkább sikerült jól kihasználniuk és kezelniük a rendelkezésre álló teret. Bár a Lipótvárosi Kaszinó előadhatatlannak ítélte Bartók Béla egyfelvonásosát, azóta az operajátszás alapművévé lépett elő, nem csak hazánkban.

Összességében jól éreztük magunkat. Soha nem lesz az opera a kedvenc műfajom, de semmi esetre sem bántam meg azt a szombat estét, amikor megnézhettem egy színpadon az öreg Supermant, Einsteint és Mariot, a varázslót.

Jantner Anita

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: