Skip to content

Sajtószabotázs a világban – Riporterek Határok Nélkül Index 2014

2014. 02 18

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet közzétette az éves értékelését a sajtószabadság helyzetéről. A riportból kiolvasható, hogy az elmúlt évben globális sajtószabotázs hullám söpört végig a világon.

A Riporterek Határok Nélkül (RHN) nevű nemzetközi szervezet a napokban tette közzé legfrissebb adatait, amelyek a tavalyihoz képest idén már eggyel több, vagyis 179 helyett 180 ország sajtószabadságának helyzetéről számolnak be. A 2014-es index eredményeiben erősen érzékelhető az információ szabad áramlásának arányos csökkenése az egyes országok – külső és/vagy belső – konfliktusainak hatására. Ingatag környezetben, a média könnyen válhat olyan csoportok és személyek stratégiai célpontjává, akik megpróbálják befolyásolni a megjelenő tartalmakat, információkat, megsértve ezzel többek között a biztosítékul szolgáló nemzetközi törvényeket.

Sajtószabadság helyzete 2014-ben

Sajtószabadság helyzete 2014-ben

Ha a részletes elemzésen nem is rágjuk át magunkat, az értékeléshez mellékelt világtérképen tisztán kirajzolódik, a negyedik hatalmi ág nem túl rózsás – egyes országokban haldokló – helyzete. Az ázsiai és arab térség közel 80-85 százaléka vörös – komplikált – illetve fekete – komoly válság – színekben „pompázik”, csak úgy, mint Észak és Nyugat-Közép Afrika. Az elkeserítő helyzet ellenére mindenképp pozitívumnak számít, hogy Dél-Afrikában, Ecuadorban, és Bolíviában javult a helyzet, de összességében kezd elhatalmasodni a világon egy óriási mértékű sajtószabotázs. Már csak az a kérdés, hogyha ilyen ütemben terjed ez a fekete-vörös vírus: ki fogja megállítani? Megtörténhet –e a sajtószabadság fogalmának globális átértékelése, az ellenőrzöttből lesz-e az ellenőrző, illetve az újságoknak és újságíróknak alázatosan ki kell-e szolgálniuk a hatalmat?

Az első tizenkét helyre – nem meglepő módon – olyan országok kerültek, mint Hollandia (2.), Norvégia (3.), Dánia (7.), Svédország (10.) , Ausztria (12.) vagy a negyedik éve listavezető Finnország.

Az Európai Unión belül főleg Görögországban (99. -14) és Magyarországon érzékelhető nagyobb mértékű változás. Görögországban a neo-náci, illetve fasiszta eszméket képviselő politikai párt, a Golden Dawn köreiben egyre elterjedtebbé vált az újságírók ellen elkövetett fizikai erőszak gyakorlata.

Hazánk esetében már tavaly hatalmas visszaesésről számolt be a szervezet. 2013-ban 16 hellyel kerültünk hátrébb a világranglistán. Az idei jelentésben még hét hellyel romlott az ország pozíciója, így a két évvel ezelőtti 40. helyhez képest jelenleg a 68. helyen állunk.

A Mérték Médiaelemző Műhely szintén elkészítette hazánk Sajtószabadság-indexét.

 A megkérdezett újságírók negyvennyolc százaléka szerint a politikai nyomás még jobban visszaveti a sajtószabadság helyzetét. Harmincnégy százalékuk azt is bevallotta, hogy munkája során elhallgatott, elferdített valamilyen politikai, gazdasági tényt.

Egy, egytől tízes skálán a lakosság 4,6-ra, a szakmabeliek, 4,3-ra a médiamenedzserek pedig 6,2-re értékelték a sajtószabadság helyzetét, 2013-ban.

Nőtt az öncenzúra, tendencia lett az átpolitizáltság és a nyílt politikai kötődésű médiavállalkozások térnyerése is, emellett probléma még az újságírók közszolgálati elkötelezettségének és társadalmi felelősségtudatának a gyengesége. – olvasható a blogon.nopressfreedom

A Riporterek Határok Nélkül jelentése nem sokban tér el a fenti elemzéstől, Orbán Viktor „háttérbe szorítja az európai normákat drákói (vaskalapos) reformjainak megvalósítása érdekében.”

Még mindig nem javult a helyzet az arab térségben, főleg nem Szíriában. A folyamatos bel- és külpolitikai konfliktusok miatt egyre kegyetlenebb állapotok uralkodnak. Az elmúlt három évben közel 130 újságírót öltek meg. Szíria azon országok egyike, ahol a cenzúra aranykorát éli és a szabad információáramlást, a sajtószabadságot csak úgy, mint Türkmenisztánban, Eritreában, vagy Észak-Koreában csupán fanyar humornak tekintik.

Javuló tendenciát mutat Panama (87. +25), a Dominikai Köztársaság (68. +13), Bolívia (94. +16), illetve Ecuador (94. +16), ahol jelentősen csökkent az újságírók elleni erőszak, a közvetlen cenzúra, illetve a jogi folyamatok háttérbe szorítása.

Történelmi jelentőségű kongresszust tartottak Kelet-Timor fővárosában (77. +14), Dili-ben, tavaly október 25-27-én, ahol felállítottak egy hét tagból álló Sajtótanácsot és elfogadtak egy Szakmai Kódexet. Még örvendetesebb, hogy a médiatörvényt már előterjesztették a parlamentnek, amivel talán a következő szintre léphet ez a kis délkelet-ázsiai ország.

Kiemelkedő teljesítmények és hanyatló tendenciák mindig is lesznek, azonban nem mindegy, hogy melyik irányba billen el a mérleg a globális médiatérben. Mindenképpen pozitív, hogy az összesített média szabadság index eredményei alapján az Európai Unió és a Balkán térsége még mindig az első hely büszke tulajdonosa 17.6 ponttal, ezt követi Amerika 30,3-mal, Afrika 35.6-tal, Ázsia és a Csendes óceán térsége 42,2-vel, Kelet Európa és Közép Ázsia 45,5 majd Közép Kelet és Észak-Afrika 48,7-es értékkel.

A jelen állapotokat tekintve kemény év elé nézünk, de reméljük, hogy a józan eszét és ítélőképességét mindenki képes majd megtartani. Az elnyomás ellen lehet tenni, de esetenként életveszélyes – lásd Szíria –, viszont a média, mint negyedik – ellenőrző – hatalmi nem fog megszűnni, mert ha nem is nyíltan, de mindig lesz, aki szemmel tartja világot.

Aradi Deborah

Forrás: www.rsf.org, www.index.hu, www.mertek.eu,

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: