Skip to content

Kiberzaklatás – a kortárs pszichoterror

2014. 03 10

Gyermeki ártatlanság, tündérmesék, játékosság otthon, félelem, szorongás és küzdelem a túlélésért az iskolában. Elég néhány meggondolatlan szó, ami akár egy életbe is kerülhet, ráadásul az internet olyan kapukat nyitott meg, amelyek lehetővé teszik, hogy az erőszak, fenyegetés és bántalmazás az iskolán kívül is folytatódjon.

stopbullyingA bullying magyarul megfélemlítést, terrorizálást, erőszakos viselkedést jelent. Tíz év alatt számos fejlett ország komoly problémájává nőtte ki magát.  Sajnos Magyarországon is egyre elterjedtebb. Az Országos Gyermekegészségügyi Szolgálat 2010-es jelentése szerint a magyar gyerekek kétharmada (62 százaléka) nem érintett a kritikus ötödik és tizenegyedik osztály között, azonban 15 százalékuk elkövetőként, 10 százalékuk elkövető áldozatként lép fel, 13 százalékuk pedig áldozatául esik az iskolai bántalmazásnak.

2012-re csak romlott a helyzet. A 15 éves New York állambeli Felicia Garcia megelégelte, hogy társai egyfolytában zaklatták ezért végső elkeseredettségében a vonat elé ugrott. A 13 éves Cade Puolos az oklahomai Stillwater Junior High School tanulója az osztálytársai előtt lett öngyilkos. Novemberben egy 12 éves kislány, Lara Burns végzett magával, mert nem bírta elviselni, hogy osztálytársai terrorban tartják, míg tavaly szeptemberben szintén egy 12 éves lány ugrott le a házukhoz közel eső cementgyár tetejéről. Egy nyolcéves Észak Karolinai kisfiú a Mikuláshoz fordult segítségért. Levelében megírta, nem bírja elviselni, ahogy az ikertestvérét kirekesztik és csúfolják, így nem kér mást karácsonyra, csak hogy Amber is normális életet élhessen.

Hazánkban a probléma súlyosságát bizonyítja az a két, év elején elkövetett erőszakos cselekmény, amelyben egy túlkoros nyíregyházi hatodikos bántalmazott két, fiatalabb diákot, illetve egy székesfehérvári fiú, akit társai kényszerítettek, hogy leugorjon az iskola harmadik emeletéről.

 

Két éve mutatták be az Egyesült Államokban Lee Hirsch dokumentumfilmjét a Bully-t, ami öt családon keresztül mutatja be az iskolai erőszakot, bántalmazásokat és ezek következményeit. A gyerekek mindennapi küzdelmét a túlélésért. A szülők, sorstársak és különböző szervezetek összefogását, hogy megállítsák ezt a tragikus – egyre növekvő – tendenciát. A világ, azóta tovább lépett, ami azt jelenti, hogy már nemcsak az iskolában kell tartani a rosszindulatú mondatoktól. A közösségi oldalak megjelenése csak olaj a tűzre. Lehetővé teszi a zaklatónak, hogy az iskolán kívül akár az áldozat saját otthonába is „beköltözhessen” ezzel tulajdonképpen elzárva az egyetlen menekülési utat előle. A névtelen/anonym álarc mögé rejtőző személyt nehéz azonosítani, de nem lehetetlen.  A 2008 óta egyre többször előforduló kiberzaklatás a szakértők – szervezetek, kapcsolódó kiadványok, mint a Stopbullying.gov vagy a Mindennapi Pszichológia – szerint talán még veszélyesebb is, a többi fajtánál, mivel ebben az esetben nem face-to-face kommunikáció zajlik. A bántalmazót nem éri közvetlen érzelmi befolyás/hatás, nem szembesül zavart, ijedt tekintettel, vagy hatalmas könnycseppekkel, tehát ez már nem visszatartó erő.

Fontos, ha látunk ilyen esetet, kérjük felnőtt – tanár, szülő – segítségét a minél előbbi megoldás érdekében!

A kiberzaklatás esetén semmiképpen ne válaszoljunk a zaklató félnek! Az üzeneteket kezeljük bizonyítékként, őrizzük meg őket, majd jelentsük az illetékesnek a www.internethotline.hu oldalon. Emellett az is fontos, hogy mielőtt bármit is tennénk szóljunk valakinek, rajtunk kívül más is tudjon a történtekről!

Dániában már az óvodában elkezdik a felkészítést egy új, megfélemlítés-mentes program segítségével.

 

De miért történik mindez? Okot mindig lehet találni a kiközösítésre. Azonban a megfélemlítő szemében az áldozat más, mint a többi gyerek – okosabb, soványabb, esetleg molettebb, szegényebb, színes, vagy csak fekete ruhákat hord –, de minden esetben gyengébb. A mások feletti uralomra, a dominanciára való igényt, múltbéli tapasztalatok – például előzőleg áldozatként átélt helyzetek –, az irigység vagy akár féltékenység is kiválthatja, a probléma forrása viszont sokszor a gyerekkorban keresendő.

A legtöbb eset még így is titokban marad a tanárok, szülők, sőt még a barátok előtt is, mivel a bántalmazott gyerek a saját szégyeneként éli meg a zaklatást és saját magát érzi hibásnak a történtekért, emellett aggódik barátai elvesztése miatt, és fél a következményektől, attól, hogy mit fognak gondolni róla. Az iskolai bántalmazástól félők 18%-a nem beszélne az történtekről a szüleinek, többek között ez is kiderült a 2010-ben kiadott, Tellus4 című, londoni, nemzetközi kutatásból. 2011-re a cyberbullying esetében ez a szám már elérte a 28 százalékot.fokep

Az elkövetők gyakran nem gondolnak bele, mit okozhatnak a szerinte menő, vicces szófordulatok. Pedig súlyos betegségekhez – mint például, tanulási problémák, hirtelen haragúság, depresszió, magány, étkezési-, önértékelési, és/vagy személyiségzavarok, szorongásos- és különböző szintű pánikbetegségek –, kényszeresség, illetve hamis énkép kialakulásához vezethetnek.

Mivel az áldozat megszégyenítve érzi magát – az estek 60-70 százalékában előfordul, hogy – nem szívesen mondja el a történteket barátoknak, vagy közeli hozzátartozóknak. Ezért jöttek létre a szervezetek és lelkisegély szolgálatok, amelyek nap 24 órájában segítséget nyújtanak, mint a: Defeat The Label, Kids Against The Bullying, Bullying. No Way., National Bullying Prevention Center, The South African Atnti-Bullying Forum, Native Americans Against Bullying, Magyarországon például a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány (Tel.: 116-111), vagy a tavaly januárban indított Állítsuk meg a megfélemlítést program.

A számítógép, illetve az internet mindennapi használati eszközökké váltak, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Éppen ezért fokozottabban oda kell figyelni a környezetünkben élő gyerekek viselkedésére, mert esetenként nehezen felismerhetőek a jelek. Minden lurkó megérdemli a saját tündérmeséjét, örömteli pillanatokkal, játékkal és élményekkel, a gonoszság árnyéka nélkül, pont úgy, ahogy ő szeretné.

Forrás: www.origo.hu, www.index.hu, www.megfelemlites.hu,  www.bullyingstatistics.org, www.dailymail.co.uk, www.eduline.hu, http://gyermekbantalmazas.hu, http://www.nspcc.org.uk, www.cnn.com, http://www.nytimes.com,

Aradi Deborah

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: