Skip to content

Gyakori gyakorlat

2014. 03 15

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem újságíró szakának másod- és harmadéves hallgatói a BKF-en, néhány pohár bor mellett meséltek képzésükről és lehetőségeikről.

.

A diákok itt nálunk, Budapesten, szerkesztőlátogatásokon vettek részt a hét végéig – összesen két hétig -, ami alatt rengeteg impulzus érte őket. Többek között tetszett nekik, hogy látták, miként jön létre, hogyan működik egy híradó, ugyanakkor sok helyen csak viszonylag kevés időt töltenek el, ami – egyöntetű véleményük alapján – fordított arányokkal hasznosabb lenne számukra.

Otthoni tanulmányaik során sokszínű tapasztalatokat szereznek: már az első félévtől kezdve érintkeznek a médiával: félévente két hét kötelező szakmai gyakorlatot kell teljesíteniük, hogy már a tanulmányaik befejezése előtt tájékozódjanak a helyi munkalehetőségekről és körülményekről. Lenne lehetőségük román nyelvű képzésre is, de ők magyar nyelven tanulnak, hiszen magyar nyelvű médiumnál szeretnének elhelyezkedni – többségük Erdélyben, Kolozsváron képzeli el a pályáját.

Ha már felmerült, kíváncsi voltam, miben különbözik a magyar és a román nyelvű sajtó. Kristály Beáta, idelátogató hallgató elmesélte, hogy tanulmányaik és életük során főleg a kisebbségi (magyar) sajtót ismerik meg. Ebben kevésbé kritizálják egymást a médiamunkások, összetartóbbak és kevesebb a belső verseny, a megjelent állásfoglalások visszafogottabbak. Ezzel szemben a román sajtó gyorsabban reagál, szókimondóbb és bulvárosabb.

Mi volt még? Érdekes emberek, szabad kérdezési és megszólalási lehetőség, süti és bor. Csak tudnám miért volt olyan kevés BKF-es.

Kottász Adél

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: