Skip to content

„Ezen a területen az lehet sikeres, aki elvégzi a munkát, amit más nem szívesen”

2014. 05 21

Doing Journalism with Data: First steps, Skills and ToolsTavaly novemberben még izgatottan posztoltunk róla, május 19-én pedig hivatalosan is elstartolt az Európai Újságíró Központ (EJC) egy újabb projektje: a Doing Journalism with Data: First Steps, Skills and Tools, vagyis az Újságírás adatokkal: Első lépések, készségek és eszközök. A kezdeményezésben, több mint 21 ezren vesznek részt, ezzel az EJC átvette a vezetést a legnagyobb érdekeltségű online kurzusok között. Legalábbis az újságírás területén.

A kurzus az Európai Újságíró Központ, Adat orientált Újságírás kezdeményezésének részeként segíti az újságírókat, hírszerkesztőket, hogy megtanulják a minél hatékonyabb adatkezelést. Az EJC már 2010-ben elindított egy weboldalt DataDrivenJournalism.net néven, emellett létrehozta az Adatújságírás Iskoláját ( School of Data Journalism), és kiadta az Adatújságírás Kézikönyvét (Data Journalism Handbook) mindezzel járulva hozzá az újságíró szakma szinte még új keletű adathalászatra specializálódott területének terjedéséhez.

 

„Ezen a területen az lehet sikeres, aki elvégzi a munkát, amit más nem szívesen” – állítja Simon Rogers a madaras mikro blog birodalom, a Twitter adatszerkesztője, a The Guardian című brit lap, Datablogjának szerkesztője, a kurzus egyik oktatója.

Az öthetes tanfolyam, a Doing Journalism with Data: First Steps, Skills and Tools résztvevői, a május 19. és június 30. közötti időszakban alapvető fogalmakkal, gondolatokkal és koncepciókkal ismerkedhetnek meg az adatújságírás témakörében, illetve olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyek a szoros határidők mellett is segítik a hatékony munkavégzést. A kiberdiákok számára interaktív videó-anyagokkal, segédletekkel, jegyzetekkel, kvízekkel és próbatesztekkel biztosítják az alaptudást, amelyről a képzés végén kell számot adniuk.

A kurzus öt alapegységre épül:

1. Data journalism in the newsroom (Simon Rogers)
2. Finding data to support stories (Paul Bradshaw)
3. Finding story ideas with data analysis (Steve Doig)
4. Dealing with messy data (Nicolas Kayser-Bril)
5. Telling stories with visualization (Alberto Cairo)

 

Minden egyes szakaszt más-más a szakmában jártas és elismert újságíró mentorál. Simon Rogers, a Twitter közösségi oldal adatszerkesztője, a The Guardian című brit lap Datablogjának szerkesztője a hírek összefüggésében mutatja be az adatújságírás fortélyait. Paul Bradshaw, a Birmingham Egyetem online újságírás mesterszak vezetőjének segítségével megtanulható, miként hat az adat egy sztorira. A Pulitzer-díjas Steve Doig, az Arizona állambeli Walter Cronkite Újságíró és Tömegkommunikációs Egyetem professzora megtanítja, hogyan lehet adatokból ihletet meríteni és egy összeszedett, igényes anyagot létrehozni. Nicolas Kayser-Bril, a Journalism++ nevű adatújságírás alapú startup vezérigazgatója és társalapítója segít meglátni a lényeget az információáradat káoszában, míg Alberto Cairo, a Funkcionális művészet: Bevezető az információs grafikák és a vizualizáció című könyv szerzője, illetve a Miami Kommunikációs Egyetem professzora pedig láttatva informál, megmutatja, hogy egy közönséges adat miként válik számból és betűből vizuális tartalommá.

Az újságíró társadalom ismét kaput nyitott – és ezáltal lehetőséget biztosít – a szakma egy kevésbé érdekelt területének arra, hogy kiteljesedjen. Sok esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget az apró dolgoknak. Az adat egy apró mégis fontos alkotóeleme a szakmának és egyre jobban kezd felértékelődni. Fontos, hogy megtanuljunk figyelni rá, célorientáltan keresni, dolgozni vele. Gondoljunk bele, adat nélkül nem látnánk tisztán, nem lennének statisztikáink, sőt adat nélkül arról sem tudnánk, hogy mi történik nemhogy a világban, de talán még a szomszédban sem. Adat nélkül nincs, hír, nincs információ, adat nélkül nincs hatalom.

Aradi Deborah

Forrás: EJC

 

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: