Skip to content

Internetadó a nemzetközi sajtóban

2014. 10 31

A magyar sajtó egy hete az internetes adó bevezetése elleni tüntetésekkel és nyilatkozatokkal van tele. De vajon hogy látják a külföldi sajtóorgánumok a helyzetet? Lássuk, hogyan követte a nemzetközi sajtó az eseményeket.

theguardian

Kép: TheGuardian.com

Reuters

Orbán Viktor miniszterelnök kormánya, amelyet sokan azzal vádolnak, hogy demokráciaellenes politikát folytat, bemutatta az új adóra vonatkozó terveit, majd kedden, 2014. október 21-én benyújtotta a 2015-ös adócsomag tervezetét a Parlamentnek.

Az adócsomag-tervezet tartalmazott egy internet-szolgáltatókra kiszabott rendelkezést, mely szerint egy gigabyte adatforgalom után 150 forint (0,38 font) adót kell fizetnie a szolgáltatónak.

A Reuters a tüntetésekről is beszámolt:

portfolio.hu

Kép: Portfolio.hu

Több ezer magyar ember tiltakozott vasárnap Budapesten az új internetes adatátvitelre tervezett adó ellen, mivel szerintük ez nem csupán az adóterheket növelné, de korlátozná az emberek alapvető demokratikus és szabadságjogait is.

Bloomberg

 

alfahir.hu

Kép: Alfahir.hu

Az internetadó tervét akkor jelentette be a Fidesz, miután október 12-én az önkormányzati választásokon legyőzte az ellenzéket – ez volt a harmadik győzelme az elmúlt hat hónapban, miután az európai parlamenti választásokat és az országgyűlési választásokat is megnyerte.

A kormány azzal érvelt az internetadó mellett, hogy az 25 milliárd forint bevételt hoz. A Gazdasági Minisztérium szerint ez egy szükséges lépés, mert az emberek egyre inkább az internet-alapú távközlési szolgáltatásokat használják a hagyományos telefonok helyett.

France24

France24

Kép: France24.com

A tömeg, fáklyaként tartotta magasba a világító okos-telefonokat, és a transzparenseken olyan szlogenek voltak olvashatóak, mint: „Szabad Wifi! Szabad internet! Szabad Magyarország!”

The Guardian

Ryan Heath, az Európai Unió digitális biztosának szóvivője elmondta, hogy az internetadó „alapvetően rossz” és akadályozhatja a gazdasági növekedést.

„Magyarország az Uniós átlag alatt van, gyakorlatilag minden egyes digitális mutató esetében, bár köztudott, hogy éppen a digitális gazdaság alacsonyabb szintje talán a legfontosabb dolog, ami Európát továbbra is recesszióban tartja. Szóval ennek megadóztatása… egy különösen rossz ötlet” – mondta a riportereknek Brüsszelben.

„Ha Magyarország precedenssé válik ebben az esetben, az nagyobb problémákat vonhat maga után más tagállamok számára is, és probléma lehet Európa szélesebb gazdasági növekedésére vonatkozóan is.” – mondta Heath.

A tüntetők megfogadták, hogy folytatják a megmozdulásokat – amelyeket több magyar városban és néhány uniós ország magyar nagykövetségén is megtartanak – addig, amíg a kormány vissza nem vonja az adótervezetet.

Telegraph

Ahogy az élet az online világ felé mozdul, az adóbehajtó is elkerülhetetlenül kísértésbe esik, hogy kövesse oda.

telegraph

Kép: Telegraph.co.uk

Nos, nyilvánvalóan sok más olyan dolog is van, ami idegesíti az embereket Orbán Viktor miniszterelnök arra irányuló erőfeszítéseiben, hogy átmásolja Putyin Oroszországát vagy Erdogan Törökországát a Duna partjára. De igencsak szembeötlő, hogy a legnagyobb Fidesz pártellenes tiltakozások – nagyon ügyesen a Facebook-on szervezve – nem akkor tűntek fel, amikor kiderült, hogy az állami média egy propaganda gépezet, vagy az ellenzéki csatornákat üldözik, vagy átírják az alkotmányt, vagy megtámadják a bíróságokat és a nemzeti bankot, vagy támogatják a romaellenes hangulatot, hanem akkor, amikor az internethasználatra merészeltek adót kivetni.

Igazából az összeg nem is nagyon magas, legalábbis a brit átlag árakhoz képest. […] Az adót nem is a felhasználóknak kellene fizetni, hanem az internetszolgáltatóiknak.

telegraph pic

Kép: Telegraph.co.uk

Bizonyos szinten ez a rendelkezés egy mohó és elnyomó államról szól, amelyik megpróbál megragadni minden lehetséges bevételi forrást. De a Fidesz jelen területre való behatolása és a megdöbbentő válaszreakciók kényelmetlen kérdéseket vetnek fel minden kormány számára beleértve a miénket is (Nagy Britannia – a szerk. megj.)

Az internet ma már annyira mindenütt jelen van, hogy úgy érezzük olyan, mint bármely más szükséglet: a civilizált élet integráns része, alapvető emberi jog. De az internet nem valami kormány által nyújtott vagy irányított dolog: díjat fizetünk érte, és szabadon fedezhetjük fel, úgy ahogy szeretnénk, azok lehetünk, és azt tehetjük, amit szeretnénk. Ha az állammal találkozunk például a hivatalos oldalak látogatása vagy ellenszenves üzenetek bejegyzése közben, azok a mi feltételeink és nem az övék által történnek.

Mediafax

telegraph.co.uk

Kép: Telegraph.co.uk

Kb. 100.000 ember vett részt kedden este azon a második megmozduláson, amelyet az internet adó bevezetése ellen szerveztek Budapesten, amely a legnagyobb ilyen esemény Orbán Viktor kormányának 2010-es hatalomra jutása óta a források szerint.

Az internetadó tervezetét keményen bírálta az Európai Bizottság is, amely annak visszavonását követelte.

„Nem hagyjuk!” – skandálta a mindenféle korosztályba tartozó emberekből álló és a télies időjárás ellenére három nap alatt másodszor is összegyűlő tömeg a főváros utcáin.

„Az internet-adó a kormány önkényuralmának jelképe” – mondta kedden a tüntetőknek Várady Zsolt, az egyik magyar közösségi háló alapítója. A tömeg a következőket kiabálva válaszolt: „Orbán takarodj!”

Gulyás Balázs, a Facebook-on indított megmozdulás egyik szervezője szerint, ez az intézkedés az „információhoz való alapvető jogot” kérdőjelezi meg.

„Az internet a kormány által legkevésbé kontrollált területe a médiának” – nyilatkozta Gulyás az MTI-nek a demonstráció alatt.

economist

Kép: Economist.com

Economist

Október 31-én Orbán Viktor bejelentette, hogy törlik az internetadó bevezetésére vonatkozó tervet a jelenlegi formájában. Orbán Viktor azt mondta, „nemzeti konzultációt” indítana az internet szabályozásról januárban, hogy megkeressék a módját annak, hogyan lehetne megadóztatni „az interneten keletkezett hatalmas nyereséget.”

 

Források: Reuters, Bloomberg, France24, The Guardian, Telegraph, Mediafax, Economist

Pápay Kamilla

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: