Skip to content

Spanyolország a “Google-adóval” védené meg a hazai sajtót

2014. 12 1

A spanyol újságoknak mostantól lehetőségük nyílik havi díjat igényleni a keresőtől, ha az feltünteti őket a Google News hírolvasóban. A spanyol kormány egy új szerzői jogi törvényt hozott létre, melynek értelmében az online híraggregátor oldalaknak, ahogy a Google News-nak is, havidíjat kell fizetniük, annak érdekében, hogy a nyomtatott sajtó iparágát megvédjék.

googlenews-o

Kép forrása: gigaom.com

Az új szellemi tulajdonjog, közismertebb nevén a Google-adó, olyan szolgáltatóktól igényel díjat, a spanyol újságok képviseleti szervezetének részére, amelyek internetes linkeket jelenítenek meg, és híreket foglalnak össze. A befizetés elhalasztásának következményeképpen a büntetés lehet akár 600 000 euró is.

Ez a törvény a legújabb állomása az európai újságok és a Google háborújának. A laptulajdonosok azzal vádolják a keresőóriást, hogy az saját, szerzői jog által védett anyagaikat használja fel arra, hogy hírszolgáltatását működtesse, anélkül, hogy a lapokat informálná erről. A Google azzal védekezik, hogy ezzel a szolgáltatással, havonta több mint 10 milliárd látogatót irányít az adott újság weboldalára.

A Google nyilatkozata szerint, csalódottak az új spanyol törvénnyel kapcsolatban.

“Abban reménykedtünk, hogy ez a szolgáltatás segíteni fog, hogy az újságok online változatai nagyobb látogatottságot érjenek el. Ami a jövőt illeti, továbbra is együtt fogunk működni a spanyol szerkesztőségekkel, segítjük őket bevételük növelésében, miközben azon is dolgozunk majd, milyen lehetőségeink maradtak az új törvény keretei között.”

De nem ez az egyedüli spanyol törvény, amely szigorítja a meglévő szabályokat. Először 2014 elején lépett hatályba az a jogszabály, amely megköveteli a honlapoktól, hogy távolítsák el azokat az információkat, amelyek sértik a szerzői jogokat, még akkor is, ha a weboldalnak ebből nem származik bevétele.

A törvény azokra az oldalakra is vonatkozik, amelyek fizető szolgáltatást nyújtanak a jogsértő oldalnak.
“Ez a törvény lehetővé teszi az államhatalomnak, hogy bármely online tartalomszolgáltatót szabotáljon, egyszerűen azzal, hogy a büntetéstől való félelemmel sakkban tartja őket.”

“Te kockáztatnál egy €600,000 eurós büntetést azért, hogy egy honlapot vezess? Persze hogy nem.”

A törvényt a kormánypárt, az ellenzék erős tiltakozása mellett fogadtatta el. Az ellenzéki tiltakozók a törvényt csak katasztrófaként és elhalasztott lehetőségként aposztrofálták.

Terdik Lilla

források: The Guardian

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: