Skip to content

10 év alatt 370 újságíró ellen követtek el gyilkosságot

2014. 12 8

Az újságírók világszerte támadások célpontjai. Az elmúlt 10 évben összesen 370 gyilkosság történt. A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) szerint, a kormányoknak többet kellene tenniük azért, hogy kézre kerítsék az elkövetőket.

Az ENSZ Közgyűlése 2013 novemberében helyezte napirendre az újságírók bántalmazásával, meggyilkolásával vádolt szervezetekkel, emberekkel szembeni igazságszolgáltatás hiányának ügyét.
A határozat az Újságírók Biztonságáról és a Büntetlenségről felszólítja az államokat, hogy „biztosítsák a felelősségre vonhatóságot a pártatlan, gyors és hatékony nyomozást minden, vélhetően újságírókkal és más média munkásokkal szembeni erőszak esetén, ami az ő működési területükön belülre esik. A kormányokat továbbá azzal is megbízták, hogy „az elkövetőket vigyék az igazságszolgáltatás elé és az áldozatok a megfelelő jogorvoslatban részesüljenek.”

Ez a nemzetközi határozat fontos lépés egy olyan ügy kezelésében, amelyet a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) korábban elutasítottnak látott a kormányok részéről, akik eltúlzottnak és jelentéktelennek ítélték a problémát. Ezen szervezetek tagállamai, a dokumentumok elfogadásával határozott állást foglaltak amellett, hogy teljes mértékben kivizsgálják és intézkednek, minden szükséges lépést megtesznek, ha egy újságírót megtámadnak, fenyegetnek vagy meggyilkolnak az országuk területén.

Ugyanakkor a politikai kereteken kívül nem történt nagyobb előrelépés. Az elmúlt évtizedben a büntetlenül maradt támadások száma egyenletesen növekedett azon országokban, melyeket a CPJ úgy azonosított, mint a legkritikusabb helyek az ismételt gyilkosságok és szabadlábon lévő újságíró-gyilkosok szempontjából. Ezen országok közül kilencben: Banglades, Brazília, Kolumbia, India, Irak, Pakisztán, a Fülöp-szigetek, Oroszország és Szomália, 2013-ban újabb gyilkosságokra is sor került. Emlékeztetőül, ahol büntetlenül maradnak ezek a cselekedetek, ott az újságírók továbbra is célpontok maradnak. Van azonban egy konkrét, bíztató jel: az elítéltek és az ítéletek száma is növekszik, 2013-ban közel kétszerese volt a 2004-es adatoknak, amelyből kiderül, hogy a belföldi és nemzetközi nyomás változást hozott.

Amikor a CPJ megkezdte a kampányát a gyilkosságok kivizsgálása és az elkövetők elítélése mellett, 2007-ben az egyik főbb probléma az volt, hogyan mérjék a fejlődést. Erre fejlesztették ki azt a listát, amely a felderítetlen újságíró – gyilkosságokat méri az alapján, hogy összehasonlítja az adott ország népességének a nagyságát azon emberölések számával, melyeknél nem született ítélet. A listára azok az országok kerülnek fel, ahol tíz év alatt öt, vagy annál több gyilkossági ügyet úsztak meg az elkövetők büntetlenül.

Az első Indexet 2008-ban adták ki, idén a hetediket. Bár a változás nem drámai, mégis beszédes. 16 ország került fel ez idő alatt az indexre. Tíz közülük minden évben jelen volt a listán, ami azt jelenti, hogy 10 év alatt tartották a legalább öt megoldatlan gyilkosság számot, megmutatva ezzel, hogy a kormányzat és/vagy az igazságszolgáltatás milyen érdektelen az újságírókat ért erőszakos cselekmények kivizsgálása terén. Az adatok azt mutatják, hogy a kivizsgálatlan és ítélethozatallal nem járó esetek száma ebben a tíz országban 56 százalékkal nőtt a 2008 és 2014 közötti időszakban.

Azon 10 ország, melyek 2008 óta mindig szerepeltek a Büntetlenségi Listán - Forrás: cpj.org

Azon 10 ország, melyek 2008 óta mindig szerepeltek a Büntetlenségi Listán – Forrás: cpj.org

A legdrasztikusabb romlás Szomáliában figyelhető meg, ahol az esetek száma több mint négyszerese a 2008-as adatoknak. Yusuf Ahmed Abukar volt az utolsó áldozat és a 27. újságíró, akit Szomáliában gyilkoltak meg, úgy, hogy távirányítással bombát robbantottak az autójában, de az esetet nem vizsgálta ki az igazságszolgáltatás. Pakisztánban az esetek száma több mint megkétszereződött. Bár 2014 elején született egy fontos, kapcsolódó ítélet Wali Khan Babar ügyében, az újságíróknak továbbra is fenyegetések sorával kell szembenézniük, nemcsak a lázadók és hadurak, hanem a hadsereg, a biztonsági erők, a kormányzati szervek részéről is, áll a CPJ kutatásában.
Mexikóban közel kétszeresére növekedett a ráta az elmúlt hét évben, köszönhetően annak, hogy a hatalom elbukott a könyörtelen erőszak kivizsgálásában. A Fülöp-szigetek, ahol a helyzet a 2009-es Maguindanao mészárlás után éleződött ki, a következő a sorban, a 2008-as adatok 80 százalékkal nőttek 2014-re. Az indexre 2009-ben felkerült Brazíliában több mint 70 százalékkal nőtt az esetek száma. Indiában, Irakban és Srí Lankán kisebb mértékben növekedett. Oroszországban, ahol szórványosan indítottak új eljárásokat is, a ráta nem változott meg a hét év alatt.
Kolumbiában észlelték a legpozitívabb változást. A 2014-es szám a harmada a 2008-asnak, bár ennek nem sok köze van az igazságszolgáltatáshoz, hiszen mindössze két ítélet született a 10 év alatt. Ugyanakkor a halállal végződő támadások száma csökkent.

Ítéletek 2004-2013 (az esetek bekövetkezte lehet korábbi) - Forrás: cpj.org

Ítéletek 2004-2013 (az esetek bekövetkezte lehet korábbi) – Forrás: cpj.org

Azoknál az ügyeknél, amelyben a CPJ a támadás okaként, az újságírók munkáját jelölte meg, 2004-től 2013-ig 41 ítélet született, miközben ebben az időszakban 370 újságíró-gyilkosság történt. Az adatok mindezek ellenére biztatóak: az ítéletek közül 26-ot az elmúlt 5 évben hoztak meg, míg az ezt megelőző öt évben mindösszesen 15 döntés született. A tavalyi év önmagában is nagy fejlődést hozott világszerte nyolc ítélettel, olyan országokban is, mint Oroszország, a Fülöp-szigetek és Brazília, ahol kimagasló a büntetés nélküli esetek száma. A CPJ fellépése előt, 2004-ben mindössze egy ítélet született.

Bár nyolc ítélet nem ad okot ünneplésre egy olyan évben, amikor összesen 31 újságírót gyilkoltak meg, azonban határozottan látszik az eltérés a korábbi évek negatív rekordjaihoz képest.

Forrás: CPJ                                                                                                                                  Albert Aletta Petra

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: