Skip to content

„Amíg vér nem folyik:” autoritarianizmus és nők elleni erőszak Magyarországon

2014. 12 18

A jobboldali retorika a kormány elmaradott gender-szemléletével párosul a magyar politikában, míg a társadalmilag kirekesztettekkel szembeni strukturális erőszak kéz a kézben jár a nők elleni (fizikai) erőszakkal.

Az autoriter hatalomgyakorlás sohasem jó hír egy nő számára- alapvetően állampolgárként sem, de főleg, mint a társadalmilag hátrányosabb helyzetű nem képviselőjeként. Magyarország fokozatos távolodása a demokratikus értékektől a jobboldali Fidesz kormány alatt tetten érhető bármilyen emberi jogi ügyben, így abban a visszafejlődő diskurzusban is, amit a nemi egyenjogúság kérdésében kommunikál a párt. Múlt héten magyar feminista csoportok tiltakoztak, elítélve azt a társadalmi felhívásnak szánt videót, mely a Baranya Megyei Rendőrkapitányság jóvoltából a nők felelősségére hívja fel (irányítja?) a figyelmet a szexuális erőszakok során.

A sokkolóan rScreen Shot 2014-12-01 at 23.43.02_2ossz időzítéssel közölt videón, mely megjelenése egy napra esett a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapjával, fiatal nőket látunk alkoholt fogyasztani, táncolni és „kihívóan viselkedni,” mielőtt egyiküket megerőszakolja egy kapucnis alak.  A videó a „Tehetsz róla, tehetsz ellene” figyelmeztetéssel ér véget, azt sugallva, a nemi erőszak a nők felelőtlenségének eredménye. Ha még ebből a torz üzenetből sem értett volna a magyar közönség, ugyanazon a héten a Vas Megyei Rendőrkapitányság is tartalmat közölt a nemi erőszak megelőzésének témájában, egy közlemény formájában felhívva a figyelmet, hogy a „fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki nemi erőszakot.”

Nem ez az első alkalom a közelmúltban, hogy hivatalos elöljárók, kormányzati szervek áldozatot hibáztató retorikát alkalmaznak nemi erőszakról szóló párbeszédek során, a felelősséget minden esetben az elkövetőről az áldozatra hárítva.

terito

Forrás: noklazadasa.hu

2012-ben Varga István, a Fidesz képviselője jelentette ki, hogy a családon belüli erőszak könnyen orvosolható, hovatovább megszüntethető lenne, ha a nők hajlandóak lennének eleget tenni természetüknél fogva eredendő hivatásuknak és társadalmi kötelességüknek, azaz minél több gyermeket szülnének, hiszen (a képviselő logikája szerint) akkor méltók lennének partnereik tiszteletére, s ezáltal az erőszak is megszűnhetne.

2013 novemberében az Emberi Jogi Figyelő (Human Rights Watch) ’Unless Blood Flows’ címmel átfogó beszámolót tett közzé, mely egyrészt felhívja a figyelmet a családon belüli erőszakra vonatkozó joghézagokra, másrészt megállapítja a hatályos jogszabályok időnkénti megszegését, illetve a következetesen alkalmazott jogi alap és megelőző intézkedések hiányát. Rámutat továbbá a politikai akarat hiányára a nők elleni erőszak elítélésében, a berögzült patriarchális normákat akadályokként értelmezve a családon belüli erőszak elleni küzdelemben, valamint a nemi egyenjogúság egyéni és társadalmi szintjén való elérésében is.  Magyar nőjogi szervezetek kutatásaiból kiderül, hogy bár a családon belüli erőszak és (nők elleni) nemi erőszak aránya az európai átlaghoz közeli, Magyarország óriási lemaradásban van a bűncselekmény jogi és társadalmi szankcionálásában: „amíg vér nem folyik,” a családon belüli erőszak ügyei a legritkább esetben kerülnek bíróság elé, egyrészt meggátolva az erőszak korai stádiumban való felismerését, másfelől azt az üzenetet sugallva, hogy az ügy nincs komolyan véve jogi vagy kormányzati szinten.

A 2014-es parlamenti választás a konzervatív populista Fidesz és a szélsőjobboldali, bevándorlás ellenes, antiszemita Jobbik személyében és a végeredmény ismeretében a jobboldali ideológia csataterévé vált. A domináns jobboldal a nemi szerepeket azok ósdi, manapság már túlhaladott állapotában kívánja láttatni, amely alapján a Fidesz és más jobboldali hangok terjeszthetik „családi értékeken” alapuló világnézeteik, melyekben a nők kizárólagosan ’természetes’ hivatásuknak, az anyaságnak élnek alárendelt feleségekként.

A nemek ezen elmélet szerinti kapcsolata a jobboldal autoritarianizmusával és kirekesztő nacionalizmusával –melyben a nők pusztán életet adó biológiai funkciójuk és kiszolgáló képességük révén képezik az annyira fontos tradicionális család részét- a nőket a „privát szférába” taszítja, dominánssá téve a férfiakat mind a privát, mind a közszférákban. Ilyen közegben válik a családon belüli és a nemi erőszak hirtelen „ez senki másra nem tartozik”-okra, vagy „biztosan megérdemelte”-kre.

Egy alkalom azért akadt, amikor az erőszak közüggyé vált- múlt novemberben Balogh József Fideszes képviselő beismerte, hogy bántalmazta feleségét, bár képviselői pozíciójáról még így sem volt hajlandó lemondani. Az ügyészség megállapította, hogy Balogh négy-öt alkalommal a „közepest meghaladó erővel” ütötte meg az asszonyt, a hajánál fogva rángatta, darabos orrcsonttörést, többszörös járomcsont-törést és egyéb sérüléseket okozva, miután a pár egy lakodalomból tért haza.

o-RAPE-facebook

Forrás: huffingtonpost.com

Magyarország jobboldali távolodása a liberális demokráciától rossz hír a nőknek, nem mintha a liberális demokrácia önmagában garantálni tudná az erőszak visszaszorítását (számos skandináv országból érkező hír tanúsítja, hogy még az egyenjogúság szempontjából felvilágosultnak tartott helyeken is súlyos probléma a családon belüli, illetve a nemi erőszak) , hanem mert a jelenleg uralkodó ideológia ugyanúgy, ahogy minden társadalmilag kirekesztett csoportot, a nőket is az út szélére sodorja- ha nem valósággal támadja.

A rendőrségi videó, mely azt üzeni a nőknek (és az elkövetőknek), hogy az ő felelősségük a nemi erőszak prevenciója azzal, hogy nem viselkednek kihívóan és nem fogyasztanak alkoholt, csak egy elem a sok közül napjaink visszamaradott, álkonzervatív magyar politikai életében, mely ünnepli (majdhogynem fetisizálja) a patriarchális családmodellt, emellett üldözi a kisebbségeket és a szerkezetileg hátrányos helyzetűeket. Egy ilyen környezetben az erőszak egyszerre egyéni probléma és egyfajta „természetes” szituáció is, amiben a domináns fél végrehajtja akaratát az alárendelten. Így aztán a strukturális és társadalmi erőszak, amit a magyar állam folytat kirekesztettjei ellen, törvényerőre emelkedik, mint egy utórezgés, újra és újra, nők testein keresztül.

Forrás: Opendemocracy

Major Bianka

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: