Skip to content

Nonszensz Diana adaptáció kavart port Londonban: Igazság, hazugság vagy csupán játék?

2015. 01 30

Egy rég eltemetett szóbeszéd éledt újjá, mely szerint James Hewitt Harry Herceg igazi apja, ezúttal színházi keretek között. Az „Igazságok, Hazugságok, Diana” című új Westend darab Jon Conway szerző műve, ami a Diana ismerőseivel készített interjúkon alapul. Bár az előadás 15 oldalas vázlatát Conway elküldte Hewittnek áttekintésre, és Hewitt szerint a darab kétségtelenül hiteles, mégis a neki tulajdonított egyenes idézetekkel kapcsolatban azt állítja, nem tőle származnak. Az egykori tiszt korábban azt mondta, a viszony közte és a hercegnő között akkor kezdődött, mikor Harry herceg már két éves volt. A királyi család szóvivője szerint a darab „nonszensz”.

Dianát életében számos pletyka vette körül, de mindannyi közül ez volt, ami a legjobban sértette a hercegnőt. A szóbeszéd szerint, James Hewitt – és nem Károly herceg – Diana második gyermekének igazi apja. Napjainkban ez a gyanú ismét lángra lobbant, miután Hewitt áldásával új West End előadás készült, mely azt sejteti: Hewitt Harry herceg vér szerinti apja.

A ’The Mail On Sunday’ szerint az egykori lovastiszt adott engedélyt az „Igazságok, hazugságok, Diana” bemutatására, ami eddig eltitkolt részleteket fed fel Diana és James viszonyáról.

James Hewitt és Diana hercegnő figyelik a kis Harry-t (1989)

James Hewitt és Diana hercegnő figyelik a kis Harry-t (1989)

A darab, mely január kilencedikén a londoni ’Charing Cross’ színházban debütált, olyan interjúkon alapul, melyeket Diana akkori ismerőseivel, például Hewittel és Paul Burrell-el, az egykori komornyikkal készítettek és „az ő saját szavaikat” használja fel. Egy szenzációs jelenetben Hewitt a kövezkezőképpen nyilatkozik egy újságírónak: „Diana és én egy évvel Harry születése előtt kezdtük a kapcsolatunkat, de ez nem bizonyítja, hogy én vagyok az apja. Ez csak a… kellemetlen igazság.”

Hewitt, aki most 56 éves, megerősítette, hogy ismeri a darab íróját, Jon Conwayt, és beszélt vele a viszonyról. Azt állította, nincs kétsége afelől, hogy a darab hiteles.

Hewitt azt nyilatkozta, még nem látta a darabot, sőt jeleneteket sem olvasott belőle, habár Conway állítja, hogy 15 oldal vázlatot küldött Hewittnek, kérve jóváhagyását.

„Beszéltem Jamesszel erről a két évről. Találkoztam vele és mondott pár figyelemre méltó dolgot, melyek sosem hangzottak el nyilvánosan, különösen az, hogy mikor is kezdődött a viszonyuk – mondja Conway – megdöbbentő számomra, hogy James Hewitt rábólintott arra, hogy ezt beletegyük a darabba. Tény, hogy a kapcsolat 18 hónappal Harry születése előtt kezdődött, – majd hozzátette – mi nem állítjuk, hogy ő Harry apja, de a közönségnek meg lesz a saját véleménye.”

Diana hercegnő a fiatal Harry-vel

Diana hercegnő a fiatal Harry-vel

Hewitt eddig mindig visszautasította azt az állítást, miszerint ő Harry herceg apja. Nem tudom azért tagadta-e, mert valóban nem ő, vagy azért, mert ez bizonyos értelemben átlépne a lojalitás határain.”

A darab, melyben egy újságíró próbálja kideríteni az igazságot Diana haláláról 1997-ben, nem jellemzi magát a hercegnőt, de tartalmaz vitatott utalásokat az életéről, beleértve azt az alaptalan feltételezést is, hogy Diana a halálakor állapotos volt Dodi Fayed gyermekével. De a legmegdöbbentőbb részletek azok, amelyek Harry herceg születésének körülményeire utalnak..

A darabbeli Hewitt ragaszkodik ahhoz, hogy ő Harry herceg igazi apja, de ennek ellenkezője is kiolvasható a műből. Az egyik jelenetben például az újságíró, akit Conway alakít, megkérdi Hewittet hogy tudja-e ki Harry apja. A darabbeli Hewitt tétovázik egy pillanatra, mielőtt azt mondaná: „Persze, hogy tudom.”

James Hewitt és Diana

James Hewitt és Diana

A témát újra érintik, abban a jelenetben, mikor Hewitt arról a döntéséről beszél, hogy apját követte, ezért ment katonai pályára. A következő kérdés az: szeretné-e, hogy fia kövesse a családi hagyományokat és katona legyen. Eközben a háttérben két kép jelenik meg róla és Harryről, akik majdnem egyforma katonai egyenruhában vannak.

A királyi család szóvivője szerint a darab ’ nonszensz’. Conway, aki híres producer, azt állítja a darabban szereplő összes nyilatkozat vagy hivatalos dokumentumokból származik vagy Diana életéből vett kulcsfigurákkal készített interjúkon alapszik.

Conway azt mondta, ő előzőleg megmutatta Hewittnek a jeleneteket, aki jóvá hagyta azokat.

A pletykák Harry állítólagos apjáról először 1994-ben röppentek fel, mikor a viszony nyilvánossá vált. Több, mint egy évtizedig Hewitt tartotta magát első nyilatkozatához: a kettejük kapcsolata csak 1986-ban kezdődött, amikor a herceg már két éves volt.

2005-ben, egy kegyvesztett újságíró, Max Clifford azt állította egy életrajzban, hogy Hewitt és Diána kapcsolatának kezdőidőpontja megelőzte Harry Herceg születését. Clifford azt is hozzátette: ezt a részletet Hewitt bizalmasan osztotta meg vele.

 

Penny Junor, aki épp most tett közzé egy hiteles életrajzot Harry hercegről, a következőket állítja: „Beszéltem pár emberrel abban az időben és mindannyian azt mondták, hogy Hewitt nem volt még képben 1986 előtt. Diana egyáltalán nem rejtegette Jamest, amikor összejöttek, sőt: vállalta a nyilvánosság előtt.”

A királyi család által is elfogadott Margaret Holder írónő így nyilatkozott az üggyel kapcsolatban: „Azt gondolom, hogy a darab miatt Hewitt újra reflektorfénybe kerül és azt üzeni a reality tévék producereinek: ’ Hello, itt vagyok!’ Nonszensz, de ez az egész csak egy játék.”

Az életrajzíró Hugo Vickers szerint a darab állításait nem meglepően a Conway által meginterjúvolt emberek szájába adták. „Ha olyan emberekkel beszélsz, akik szívesen színesítik a valóságot, azt a verziót fogod kapni a történtekről, amit hallani szeretnél.”

Hewitt a napokban megerősítette, hogy korábban is ismerte Conway-t: „Ismerem Jont. Tisztában vagyok azzal, hogy rendezett egy darabot, és biztos vagyok benne, hogy az hiteles. Még nem láttam.

Mikor megmutatták neki azt a jelenetet, melyben a viszony kezdetének időpontjáról beszél,így reagált: „Ezt nem tőlem idézték

Ahhoz is ragaszkodik, hogy még nem olvasta a darab szövegét. „Nem találkoztam még a szöveggel, és a darabot sem láttam. Butaság lenne kommentálni, mielőtt megnézném.”

Hewitt az utolsó interjújában nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy mikor kezdődött az affér, illetve az apaság tényét is visszautasította: „Bárcsak végre ez az egész elcsitulna. De sosem fog, és ez a világ rendje.” A Clarence Ház szóvivője nem kívánt reagálni a történtekre.

Forrás: Dailymail.co.uk

Hegedűs Ágota

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: