Skip to content

Mit hagyunk hátra magunk után?

2015. 03 26

BKF – es hallgatók dolgoztak együtt a Média Műhely keretein belül, az Academy of PopCulture diákjaival. A csapat munkáját Dr. Rétfalvi Györgyi, Fazekas Bence, Hain Ferenc, Adri Schokker és Albert van der Kooij segítette.

A hallgatók Sajókazára látogattak a Dr. Ámbédkar Gimnáziumba, amely egy buddhista nonprofit szervezet segítségével alakult, és tartja fenn magát. A Dr. Ámbédkar nevét viselő gimnázium a nyomorban és kirekesztettségben élő, többnyire roma származású fiataloknak teremt lehetőséget a kitörésre. Az iskola névadója példakép, aki annak ellenére, hogy nagyon alacsony kasztba született a szigorú kasztrendszeréről hírhedt Indiában, tudott változtatni társadalmi helyzetén. Ügyvédként és polgárjogi harcosként vált híressé, majd a független India első igazságügyi minisztere lett. Fontos kiemelni, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Sajókaza Magyarország egyik legszegényebb települése. Az iskola egyfajta demonstráció, és egyben egy második esély a nehéz helyzetben lévő fiatalok számára, mert ebben a közösségben előítéletek nélkül lehetőséget kapnak arra, hogy megszerezzék az érettségit.
11009404_10202615252982556_8654311432076386707_n
Az utazást megbeszélés előzte meg, melyen a csoport megvitatta, mi is fog pontosan történni Sajókazán, a koncepció lényege az volt, hogy részben médiával kapcsolatos, részben művészi feladatok segítségével feloldjuk a kezdeti szorongást, majd létrehozunk egy előadást, amelyet az ottani diákok is a sajátjuknak érezhetnek.

Szentély a semmi közepén

A Dr. Ámbédkar Gimnázium nem egy átlagos iskola, nem csak a gondolatisága miatt, amit képvisel, hanem külső és belső jegyeit tekintve is teljesen eltér az általunk látott iskoláktól. Kívülről kék, a belső falak pirosak, és a falak egy részét diákok festményei díszítik, az ajtókra pedig indiai motívumokat rajzoltak.
11051899_10202615253902579_377168866837752912_n

Elképzelés és megvalósítás

A sajókazai diákokkal való megismerkedés első szakaszában a csoport megnézett egy általuk készített filmet, majd rövid bemutatkozás után „jégtörő” gyakorlattal vontuk be őket a csapatba.
BKF.2015.Media.Sajokaza_Tábori.Ádám_bytabori (4 of 27)
Az igazi kihívás ezután következett. A gyerekeknek zenére kellett megrajzolniuk azt a színteret, ahol a saját előadásukat elképzelnék. A rajzokból pedig egyfajta forgatókönyv készült. A megvalósításhoz három csoportot hoztunk létre. A filmesek feladata volt green box technikával az előadás hátterének kialakítása, a zenei csoport az egyes jelenetekhez zenei aláfestést készített, a drámások pedig a történethez szükséges jeleneteket gyakorolták be. Miután pedig mindkét csoport befejezte a munkát, elpróbáltuk az egészet együtt.
BKF.2015.Media.Sajokaza_Tábori.Ádám_bytabori (21 of 27)
Kezdetben nem ment minden tökéletesen, hiszen néha nyelvi akadályok merültek fel, és nem mindenki akart részt venni a feladatokban sem, de később a vonakodó diákok is lelkesek lettek és örömüket lelték a feladatok teljesítésében. Az eleinte kicsit káosznak tűnő sürgés-forgásból pedig előadás lett.

Egészen új élmény volt, ahogy egy zárt közösség megnyílt nekünk és engedte, hogy új dolgokat mutassunk nekik. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a közös munkáról. Azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy ez az esemény mindannyiunkat megváltoztatott egy kicsit. Felismertük a munkánkban rejlő lehetőségeket. Életünkben talán először volt lehetőségünk igazán megtapasztalni, hogy valami olyan üzenetet közvetíthetünk a társadalom elzártabb rétegeiben élőknek, ami cselekvésre ösztönzi őket.

Balázs Barbara

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: