Skip to content

Kiosztották a 2015-ös Pulitzer-díjakat

2015. 04 24

A charlestoni Post and Courier a közszolgálatért járó, míg a St. Louis Dispatch a Fergusonban készült fotóiért vihette el a Pulitzer-díjat.

A 2015-ös Pulitzer-díjakat hétfőn jelentették be a Columbia Egyetemen, New Yorkban. A díjat nyomtatott és online újságírás, irodalom, nem fikciós valamint zene kategóriában adják kiemelkedő teljesítményekre.

A közszolgálatért járó Pulitzer-díj a legnagyobb elismerés az USA-ban az újságírók között. A díjat idén a dél-karolinai Post and Courier kapta a nők ellen elkövetett családon belüli erőszakról szóló sorozatáért.

Adam Zyglis/Buffalo News

Az átadó ezzel indokolta a hét részes, Till Death Do Us Apart (Míg a halál el nem választ) című sorozat kitüntetését: ,,feszegette, hogy a nők számára miért Dél-Karolina az egyik leghalálosabb állam az országban, illetve felhívta a figyelmet a lehetőségekre, amelyekkel az állam megoldhatná az aggasztó helyzetet.”

A sorozat felfedte azokat a hibákat, melyet az államigazgatás követett el, emellett inspirálta a törvényhozókat is, hogy olyan reformokat léptessenek életbe, amelyekkel gátat lehet szabni a problémának.

A hírfotográfiáért járó díj a St. Louis Post-Dispatch stábjának járt ,,a kétségbeesés és a düh erőteljes ábrázolásáért” a Missouri állam beli Fergusonban történt események kapcsán, ahol a tüntetések alatt a rendőrség meggyilkolt egy fekete tinédzsert, Michael Brown-t.

Missouri race riot

A New York Times három díjat vihetett haza: az ebola járványt megörökítő sorozatáért, illetve ugyanebben a témában nemzetközi tudósításaiért, valamint oknyomozó riportjáért a politikai lobbizásról. Utóbbi díjat megosztva kapta a Wall Street Journal a Medicare, nevű állami egészségügyi ellátási rendszer adatvédelméről szóló cikkével.

,,Emberek, akik jeleskednek, a kormányzat vagy a hatóságok által rejtegetett ügyek nyilvánossá tételében – azt hiszem ez volt a téma sok díjazottnál” –  mondta Mike Pride a Pulitzer-díj ügyvezetője a ceremónián.

A belföldi tudósítások díját a Washington Post munkatársa, Carol D. Leonnig vehette át ,,okos és kitartó beszámolójáért a titkosszolgálatokról, azok mulasztásairól, emellett pedig kiemelt feladatukkal: az Egyesült Àllamok elnökének védelmét érintő felelőtlenségeivel kapcsolatban.”

A Los Angeles Times két díjat nyert. Diana Marcum a kaliforniai szárazságról szóló riportjáért, Mary McNamara, a lap televíziós kritikusa és a kulturális rovat szerkesztője pedig kritikusi munkájáért részesült elismerésben.

A Seattle Times stábja hír kategóriában nyert egy 43 ember életét követelő földcsuszamlásról szóló cikkével. A kommentár szerint a cikk ,,lenyűgöző riport arról, hogy a csapás elkerülhető lett volna-e.”Adam Zyglis/Buffalo News

Végül a karikatúra kategória díjazottja a The Buffalo News karikaturistája, Adam Zyglis lett, ,,aki erős képek használatával érte el, az olvasókra gyakorolt erőteljes hatást, miközben egy egyszerű jelentést közvetít.”

Forrás: The Guardian

Albert Aletta Petra fordítása

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: