Skip to content

33. Magyar Sajtófotó kiállítás – A szegénység különböző fokozatai

2015. 05 18

2014 november 28-án hirdette meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a 33. Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 2015. január 4-ig volt lehetőségük a jelentkezőknek pályamunkát beküldeni.

rckp

A pályázók maximum 30 képet adhattak be, a 2014. január 1-december 31. időszakban készített képeikből. A versenyzők az alábbi kategóriákban nyújthattak be pályázati anyagokat:

 1. Hír-eseményfotó (egyedi)
 2. Képriport (sorozat)
 3. Emberábrázolás-portré (egyedi)
 4. Emberábrázolás-portré (sorozat)
 5. Művészet (egyedi)
 6. Művészet (sorozat)
 7. Sport (egyedi)
 8. Sport (sorozat)
 9. Természet és tudomány (egyedi)
 10. Természet és tudomány (sorozat)
 11. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)
 12. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)
 13. Bulvár, humor, (egyedi vagy sorozat)

243 pályázó 2738 darab pályamunkát nyújtott be, összesen 7164 darab képpel.

A 2014-es év képeiből összeállított kiállítás elsősorban a szegénységre helyezi a hangsúlyt. A Kertész András-díj nyertese Balázs Attila sorozata Képriport kategóriában – az Egy hajléktalan karácsonya, – mellyel megható pillanatokat idézett meg, egy a társadalom által kitaszított ember életéből.

Balázs Attila – Egy hajléktalan karácsonya (részlet, 2. kép)

 

Ebben az évben a MÚOSZ Nagydíjat, Béli Balázs, Úton Európába című sorozata kapta. A sorozat arról szólt, hogy a 2013-as évhez képest 2014-ben két és félszeresére nőtt az illegális bevándorlók száma Európába.

Béli Balázs- Úton Európába (részlet, 7. kép)

 

A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában kiállított képek is elsősorban a mai Magyarországon élő szegények lakókörnyezetét mutatják be. Ebben a kategóriában Stiller Ákos sorozata a tanyavilágról mutatja be leginkább azt, hogy Magyarországon jelenleg is milyen nagy számban élnek az emberek az általunk megszokott életminőségtől távol.

Stiller Ákos – Tanyavilág (részlet)

 

Hajdú D. András képei a miskolci romák svájci kivándorlásáról, szintén a szegénység kérdését feszegetik, hiszen a sorozatban a „Menedékkérők” jobb élet reményében az emigrációba indulók környezetét mutatja be.

Hajdó D. András_Menedékkérők07

Hajdú D. András – Menedékkérők – Miskolci romák útja Svájcba (részlet)

 

Mudra László fotói a Római partról, olyan világot tárnak elénk, melyet már elveszettnek és elfeledettnek hittünk. Azok pedig, akik benne élnek teljesen megszokottnak tartják. A sorozat arra hívja fel a figyelmet, hogy az átalakuló Római parton vannak még olyan közösségek, akik ragaszkodnak a régi világhoz, mely már eltűnőben van a folyamatos változtatások miatt.

A társadalomábrázoláson túl, a szegénység bemutatása megjelenik még az emberábrázolás, valamint a képriport szegmenseiben is.

Emellett több kategóriákon belül fellelhetők a 2014-es évben történt politikai események.

A 2014. évi legjobb magyar sajtó képeit, 2015. március 19-től tekinthetik meg a látogatók a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A kiállítás Szigeti Tamás szervezésében, háromtagú zsűri bírálta, köztük; Kemény Zoltán, képzőművész, tipográfus, a zsűri elnöke, Bánkuti András, a Figyelő fotóriportere és a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője, Heltai Csaba, tipográfus és a National Geographic Magyarország főszerkesztője.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás hivatalos honlapján, a zsűrik által elbírált, kiállított képek 2007-ig visszamenőleg megtalálhatók.

Források:

MÚOSZ
Magyar Sajtófotó Portál

  Bíró Anita

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: