Skip to content

Metropolitan hallgatók az RTL híradónál

2016. 01 6

Stúdiólátogatáson vettünk részt decemberben az RTL székházban, ahol a híradó munkáját Kruzslicz Dávid az RTL és az RTL2 híradóinak felelős szerkesztője mutatta meg nekünk.

image2 (1)

Metropolitan hallgatók a stúdióban /fotó: Szemes Orsolya/

Először a híradó stúdióját tekintettük meg, ahol a súgógépet, a greenbox technikát, a kameramozgásokat láthattuk. Itt szembesülhettünk a legjobban azzal, hogy a műsorvezetőknek milyen fontos és nehéz szerepük van egy híradó alatt. Az 53 perces műsor alatt rengetegszer kell improvizálniuk. A megtervezett struktúrához képest változások, javítások csúszhatnak be, amit a műsorvezetőknek azonnal és jól kell kezelniük.

A stúdió után a vezérlőbe mentünk. Az ottani munkához még több odafigyelés és precízség kell. Több ember összehangolt, közös munkájának az eredményét láthatjuk a képernyőn a hírműsorban.

 

image1 (1)

Adásvezérlő /fotó: Szemes Orsolya/

Az 53 perces híradó úgy épül fel, hogy az első fél órába a bűnügyi (katasztrófa), egészségügyi-fogyasztóvédelmi, a soft kül- és belpolitikai hírek kerülnek, majd fél 7 után következnek a bel- és külpolitikát érintő komoly témák és a kultúra.

Kruzslicz Dávid a gyárlátogatás során azt is bemutatta nekünk, hogy milyen feladataink, nehézségeink lehetnek, ha az RTL-nél riporterként helyezkednénk el. Milyen a napi rutin? Reggelente a főszerkesztővel együtt összeülnek, megbeszélik ki milyen anyagot készít, majd mindenki útnak indul 10-11 óra magasságában. Körülbelül délután 4 órára vissza is kell érkeznie a riportereknek és a stábtagoknak, hogy este a 6 órás híradóra minden elkészüljön. Ilyenkor mindenki rohanva megy a vágószobákba, ahol az aznapi anyagaikat állítják össze. Az online és a televíziós híradó szereksztősége szorosan együttműködik a tartalomszolgáltatásban.

A főszerkesztő dönti el, hogy egy adott témának hány percet szán, ennek alapján készítik el az anyagokat a riporterek. Sokszor előfordul olyan eset is, hogy adás közben készül el egy hír és másodperceken múlik, hogy le tudják-e adni, vagy sem. Minden teljesen ki van számolva, beleértve az esetleges meglepetéseket is.

Kruzslicz Dávid úgy tárta elénk ezeket a kulisszatitkokat, hogy közben minden kérdésünkre szívesen válaszolt.

Vajda Anita

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
  1. Stark permalink
    2016. 01 6 18:44

    Milyen szakosok mentek oda?

    • 2016. 01 7 06:15

      A Kommunikáció és Média szakos, MA, levelezős hallgatók második évfolyama és a Média Műhelyesek, akik a Kommunikáció és Média BA-ról jöttek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: