Skip to content

„Az Index egy tábla Milka csoki, az Origo pedig főtt spárga némi tárkonyecettel”

2016. 05 30

MOM 20/20 címmel rendezett konferenciát a magyar online média első 20 évéről a Modem projekt a Design Terminálban, május 28-án. A nagy öregek visszaemlékezései mellett, az online média jelenéről és lehetőségeiről vitáztak a résztvevők a három blokkban. Két hangsúlyos téma került terítékre: az Internetto/ Index hasadás és az Index/Origo versengés. A Modem kutatás vezetői: Szakadát István és Tófalvy Tamás.

 

 

A konferencia nyitányaként Tófalvy Tamás, az MTE  főtitkára bemutatta a Modem médiatörténeti kutatását. Az előadást beszélgetés követte, melyben Bodoky Tamás, az Internetto és az Index volt munkatársa, az Átlátszó főszerkesztője, Pohly Ferenc, az Origo egyik alapítója, Karafiáth Balázs, a Matáv egykori munkatársa, Gáspár Katalin, a Harmonet alapító-tulajdonosa, és Fehér Ági, a Femina.hu vezető szerkesztője vettek részt. A moderátor Bombera Krisztina volt. A beszélgetést Bodoky, Pohly, Karafiáth és Gáspár visszaemlékezései indították.

A második blokk is visszaemlékezésekkel, kordokumentumokkal indult. Bíró István, az IDG Hungary korábbi ügyvezető igazgatója, Szekfű András médiakutató, Hámori Ferenc, a Matáv Tartalomprojekt volt vezetője, illetve Tüdős András, a T-Online volt informatikai igazgatója sztorizgattak a kezdetekről.
Bíró mesélt arról, hogy floppy disk Magyarországon először egy IDG kiadású újságba került mellékletként, felidézte és megmutatta az első CD-n megjelenő újság, az ABCD interaktív magazin példányait, melyet Szakadát Isván és Nyírő András álmodtak meg, majd rátért az első igazán izgalmas kérdésre: mi vezetett az első magyar, általános, online újság, az Internetto megalakulásához, és hogyan szakított az IDG meg a szerkesztőség. A kiadó akkori amerikai tulajdonosai nem láttak fantáziát egy általános, mainstream újságban: a számítástechnikai tematikát erőltették. A tágabb tematikáról Nyírő és Szakadát érthetően nem akart lemondani. Egy ideig úgy tűnt kivásárolhatják a lapot, de a szokásos, keddi szerkesztőségi ülést az IDG meghekkelte és a szerkesztőség gerincét kirúgta a laptól. Mindkét fél a saját erkölcsi és szakmai igazságával felvértezve tette meg a lépéseit, a kirúgott szerkesztőség létre hozta az Indexet, az IDG próbálta, nem sok sikerrel, fenntartani az Internettót.


Szekfű a MagyarNet egyetlen próbaszámáról és a Metafórum konferenciákról nosztalgiázott. Tüdős mesélt az Internet Galaxis kiállításokról és a C3 alapítvánnyal való együttműködésről, amely a kortárs médiaművészetet támogatta, illetve a korai internetvilágot igyekezett elérhetővé tenni műholdas internetkapcsolat révén, a 90-es évek második felében. Ők hozták létre az első valósidejű, internetes videókonferenciát is Magyarországon. Hámori arról beszélt, mikor 1995-ben Bill Gates Magyarországon járt.

A visszaemlékezéseket két beszélgetés követte. Elsőként az online médiabeli haladás és fejlődés témakörét ölelte fel az: Üzlet és innováció az online médiában: hogyan határozta meg az elmúlt húsz év az elkövetkező két évtizedet? – névre keresztelt beszélgetés, mely Bíró István, Hámori Ferenc, Gerényi Gábor, az Index egyik alapítója, Tüdős András, Incze Kinga, a Whitereport alapító-ügyvezetője és Zalai Ágnes, a Nosalty vezérigazgatója közreműködésével, Veiszer Alinda vezetésével zajlott. A beszélgetés a startup és az online megjelenés kapcsolatát is pedzegette, de végül a hangsúly újra az IDG/Internetto/Index témára került, Gerényi és Bíró vitték a prímet. Mint kiderült, szóba állnak egymással annak ellenére, hogy Gerényi is az Internetto egyik kirúgott szerkesztőjeként vett részt az Index megalapításában. Az amerikai tulajdonosok profilidegennek tartották az újságot, de ez csak a rövidlátásukat bizonyította: egyrészt az Index sikerének, másrészt a cég amerikai piacon való lesüllyedésének tükrében.

IMG_0814

Gerényi Gábor és Bíró István

A soronkövetkező előadásmodul egy feltételezett hiátus helyretételével foglalkozott: Vajon kevés-e a női vezető az online médiában. Neizer Anita, a HVG.hu főszerkesztője, Pácsonyi Daniella, az NLCafé főszerkesztője, Fehér Ági, a Femina.hu vezető szerkesztője, Incze Kinga és Zalai Ágnes beszélgetését Mészáros Antónia moderálta. A konklúzió igen vegyes lett, hisz részben egy egész panelt prezentált a konferencia női online vezetőkből, másrészt, míg többen, főleg Neizer deklarálta, hogy találkozott szexizmussal vezetőként, hiszen több mint kilenc hónapon keresztül főszerkesztő urazták és Tisztelt Neizer Anita! Kedves Főszerkesztő Úr! címzésű leveleket kapott, mások igyekeztek ezt a témát elkenni, amolyan jó kislány módjára.

IMG_0818

Neizer Anita, Pácsonyi Daniella, Fehér Ági

A másik nagy médiatörténeti jelentőséggel bíró téma, az Index és az Origó versengése volt. A két újság egészen különböző módon jött létre, pályájuk is különböző íveket jár be, de a céljuk azonos volt: elsőnek lenni, offline médiaháttér nélkül is a médiapiacon. A következő panelben Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője, az Index volt főszerkesztője, Simó György a T-Online volt vezérigazgatója és Weyer Balázs, az Origo volt főszerkesztője vettek részt. A konklúziót Weyer fogalmazta meg egy gasztrometaforában: “Az Index, olyan mint egy tábla Milka csoki, finom, de egészségtelen, az Origo, mint a főtt spárga némi tárkonyecettel, de a főétel még mindig hiányzik a magyar médiapalettáról.”

IMG_0820

Index vs. Origo

A két utolsó előadás a nagy öreg és az ifjú titán szembeállítása lett volna, de György Péter médiaesztéta, az Origo egyik alapítója az egész mai online médiát provokálta be. Annál szomorúbb, hogy a kesztyűt senki, legalább is nyilvánosan, nem vette fel. A vitaindító előadás vita nélkül zárult. Annál sikeresebb volt Le Marietta monológja. A Jarokelő alapítója, az Átlátszó munkatársa felskiccelte egy felkészült, motivált fiatal újságíró pályáját, aki a közösségi médiát funkciója szerint, nem csak disztribúcióra, de közösségépítésre és közösségi tartalomszolgáltatásra használja.
Világbéke.

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: