Skip to content

11 dolog, ami miatt Magyarországról oda kellene figyelni a BuzzFeed-re

2016. 06 3

A BuzzFeed példája azt mutatja, hogy ma egy sikeres újság legalább annyira kell, hogy technológiai cég legyen, mint amennyire tartalomgyártó. A jól működő online lap nem csak szövegeket közöl néhány képpel, ami pont ugyanúgy megjelenhetne nyomtatásban is, hanem él azokkal az internet és 21. századi technológia adta lehetőségekkel, amelyek mindenkitől csak egy Google keresésnyire vannak. Tőled is. 

Jonah-peretti

Jonah Peretti Forrás: TechCrunch

 1. Még csak 10 éves. 2006-ban alapította Jonah Peretti, az MIT Media Lab vírus-tartalmak terjedésével foglalkozó kutatásából, miután előtte létrehozta negyedmagával azt a Huffington Post-ot, ami ma egyike a legnagyobb liberális, online híroldalaknak az USÁ-ban.
 2. 25-ről 1300 főre növekedtek az alkalmazottak száma. 18 Buzzfeed szerkesztőség van a világ minden táján, többek között Párizsban és Tokióban, emellett pedig 6 nyelven jelenik meg a tartalom.
 3. Ömlik hozzájuk a nézettség. Havi öszesítésben ez a szám 6 milliárd, aminek a fele a saját maguk által készített videókból érkezik be. Ők voltak az egyik elsők, akik megérezték az online videóban lévő óriási lehetőséget és pénzre is tudták váltani.
 4. 300-an 3 milliárdot. A BuzzFeed videós részlegén 300-an dolgoznak, tehát mindenki, aki náluk veszi fel a munkát, havi 10 milliós nézettséget generál, például olyan videókkal, mint a nemrégiben a Facebook-on élőben előadott kísérletnél, amikor két emberük kipróbálta, hogy hány gumigyűrűt lehet ráhúzni egy dinnyére mielőtt az felrobban. (Sokat.) Emellett pedig a havonta megjelenő videóik száma is óriási, hozzávetőleg 260 darab.
 5. Nem komolytalan (mindig). Hozzánk jórészt azok az anyagok jutnak el tőlük, amik hasonlatosan adják el magukat, mint én tettem a címben és nem is mindig rejtenek sokkal mélyebbre ható tartalmat. Ellenben életem egyik legjobban körüljárt riportját náluk olvastam, ráadásul a főoldalról. A riport egy szexuális erőszak rendőri hanyagságait dolgozta fel, de körüljárta a tágabb vonatkozásait is a történetnek. A cikk gerince az áldozattal készített interjú volt és olyan nyelven volt megírva, hogy nekem, mint nem anyanyelvi olvasónak is tiszták voltak a jogi vonatkozásai a kérdésnek.
 6. Ha komolytalannak tűnik sem mindig az. A bevételének nagyjából a negyedét azzal keresi meg, hogy idiótának tűnő címekkel és tartalommal jelentet meg olyan dolgokat, amivel az emberek azonosulni tudnak, amit megosztva, beszélni tudnak fontos témákról. És ezt szponzorálva adják el. A leghíresebb, Magyarországra is elérő ilyen akciójuk az volt, hogy ,,milyen színű ez a ruha?”. A megvilágítás miatt különböző színűnek látták az emberek a ruhát és emiatt tökéletes talaja volt a vitáknak és mint a sport esetében, lehetett egyik vagy másik csapatba tartozni, ergó jó sokat beszélni róla. Nálunk is főoldalon hozták az erről zajló vitát az online újságok és csak később derült ki, hogy az egész a ruhát gyártó cég reklámja volt. Az üzlet nagyon bejött, egy nappal később nem volt egy kiszállítható darab sem az adott áruból.

  13334652_1357805930912693_1105334715_o

  Forrás: ToastyGamer

 7. Szegmentál. A BuzzFeed nem fél olyan tartalmat létrehozni, ami csak egy jól behatárolt rétegnek szól. Tudják, hogy az a réteg a saját berkein belül, a téma személyessége miatt meg fogja osztani azt. Az újság legfontosabb működésszervező elve a megosztás. Ezeket a szegmentált tartalmakat pedig igyekszik minél több csoport számára létrehozni.
 8. Oszd meg és uralkodj. Dao Nguyen, aki korábban a Le Monde Interactif vezérigazgatója volt, most pedig “publisher” pozícióban dolgozik a BF-nél, elmondta, ők nem marketingelik magukat, hanem olyan tartalmat gyártanak, amit az emberek maguktól továbbküldenek, ezáltal reklámozva az újságot. Olyan egyszerű dolgokat vesznek figyelembe, például, minthogy a nők többet osztanak meg, ezért nőket jobban érdeklő témákat olyan közösségi oldalon osztanak meg, ahol több nő van (pl.: Pinterest).
 1. Nem fél kísérletezni. Nem egyszer úgy kezelnek egy kiadott anyagot, hogy különböző címekkel és képekkel jelenítik meg. Amelyik párosítás az algoritmusaik alapján jobban terjed, azt teszik meg a későbbiekben a mindenki számára megjelenő verziónak. Megváltozik azoknál is, akiknél már korábban terjesztették.
 2. Minden mögött a számok állnak. Az emberekre ennyire támaszkodó cégnek muszáj ismernie az embereket, ezért komoly adatelemzési módszereket alkalmaznak arra, hogy megismerjék az olvasóikat; az ízlésüket, a szokásaikat, az életüket. Például klaszterekbe sorolják őket, hogy megtudják mit is ajánljanak bizonyos csoportoknak, a színésznő, Jennifer Lawrence-et kedvelőknek például, számításaik szerint, pingvines tartalmat célszerű ajánlani, mert feltehetőleg az fogja kattintásra bírni őket. Az eszméletlen gyorsütemű növekedésükből úgy tűnik: a számításaik beválnak, még ha innen nézve értelmetlennek is tűnnek az ilyen egybeesések, jó pénzt hoznak a konyhára.
 3. …de nem ezt tartják a legfontosabbnak. Azon lehet vitatkozni, hogy több-e ez marketingfogásnál, de én szeretném azt hinni, hogy komolyan gondolja a vezérigazgató, amikor azt mondja, hogy a legfontosabb számukra nem az, hogy mekkora az olvasottság, az elérés vagy a látogatószám, hanem, hogy ténylegesen hatnak-e az emberekre, a döntéshozatalra vagy tekintélyes intézményekre azokkal a témákkal, amiket feldolgoznak.

 

/Bagyinszki Dániel/

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: