Skip to content

Médiaprojekt Tamperében – Connected Neighborhood

2016. 06 22

Három Metropolitan-hallgató, Szuchy Brigitta, Bagyinszki Dániel, Tábori Ádám és Kecskés Tibor oktató vett részt a Finnországban megrendezett iWeek-en. A hallgatók Dr. Kiss Ferenc tudományos rektorhelyettes támogatásával utaztak Tamperébe.  Workshopokon  és konferencia előadásokon is vállaltak szerepet. Beszámolónkban az eseménysorozat programjairól és eredményeiről, valamint a megélt élményekről mesélünk.

Tízfokos finn tavasz

Amint Tamperében a repülőtérre értünk, fél lábbal már a workshopon voltunk. Ugyanis az egyik tanárnő, Fanny Niemi-Junkola, kijött értünk autóval, hogy időben érjünk be az egyetemre. Ennél hirtelenebb környezetváltozás csak úgy lett volna lehetséges, ha a gép rögtön az egyetem parkolójában száll le. Akkor viszont kimaradt volna az odavezető út gyönyörű, változatos látképének élménye.

 • fa, fa, fa, tó, fa, fa, fenyő, fenyő, tó, fenyő, fa, fa, fa, fenyő

A 10 fokos finn tavasz gyorsan felébresztett, pedig nagyon fáradtak voltunk a hajnal hármas kelés és a háromórás repülőút után. Éberségünk úgy nőtt, ahogy az órák teltek, jó társaság esetén mind tudjuk, hogy működik ez.

 • Tényleg mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, át is lendültünk, nem kicsit, de az éberségi szint legfeljebb az 5-öt érte egy 10-es skálán.

Az egyetem minden várakozáson felül modern és szép. Mintha egy másik világba csöppentünk volna. Minden színes, egyedi, kreatív. Bőven el volt látva technológiai felszerelésekkel és ordított róla, hogy itt aztán tényleg gyakorlati képzést kapnak a hallgatók.

 • Nem tudtuk eldönteni, hogy most tényleg egy egyetemen vagyunk vagy egy scifi film forgatásán. Azta, az ott tényleg egy moziterem?

A projekt részeként feltérképeztük az egyetemet körülvevő szomszédságot. Hiszen a Connected Neighborhood projektek, ahogy a 8. kerületben is Budapesten, erről szólnak: az egyetemek vérkeringésébe kapcsolt helyi lakosokról.

 • Itt tényleg mindenhol csak fa és panel van? És hol vannak az emberek?

Hamar rájöttünk, hogy miért fontos arculatot adni a környéknek, ez az ötlet aztán feltöltött minket energiával.

 • Egyébként tényleg!

Ekkor mi már azért tudtuk, hogy a finnországi Tamperében megtartott kilencedik iWeek, két napnyi workshopot, egy napnyi konferenciát és öt napnyi kalandot tartogat számunkra. Szóval muszáj volt még többet kávéznunk, és kipihenni magunkat a következő napra.

 • Ráér az alvás, 5-6 órával is kipihentek leszünk, ha meg nem, ott a jó kis kávé a szálláson … Na ne már, hogy ilyen koffeinmentes, béna kávé van!

 

Zombi-üzemmódban

Tulajdonképpen éberen és üdén álltunk neki a második napnak is.

 • zombi-üzemmódban

 Az viszont mindenképpen tény, hogy a már ismerős arcok kedvessége és nyitottsága mindannyiunkra nagyon jó hatással volt. A Connected Neighbourhood workshop keretében a téma két nagy öregjével dolgoztunk, Indré-vel és Graham-el, akik azok között vannak, akik elindították ezt a programot két évvel ezelőtt. A környékről a finn Mikael Ala-Ketola, Katariina Karppinen, Hironori Yokochi, Pauliina Ounila, Tuomo Joronen és Sini Makelainen dolgozott a workshopon, Rosan Vloedgraven, Ymkje Veenstra, Angela Dekens, Loes Gorseling és Baz Laarakkers erősítették a csapatot a holland oldalról és nem mellesleg Szuchy Brigitta, Tábori Ádám és Bagyinszki Dániel, a Metropolitanről.

 • Minden erőnket összeszedve próbáltuk bizonyítani, hogy igenis a magyar lányok a legszebbek. Illetve, hogy a magyar emberek a legkreatívabbak.

Végül egész jó terveket raktunk össze. A bemutató jól sikerült, az interaktív standunk egy frekventáltan látogatott közösségi helyen volt kitelepítve, így az arra járók, személyesen tapasztalhatták meg, mi hogyan láttuk a Tesoma-városrészt. Azóta kiderült, hogy a projektünk eredményét egy helyi önkormányzati képviselő is megnézte, akinek tetszettek az ötleteink.

 • Az igazság az, hogy habár a magyar lányok a legszebbek, kreativitásból az összes résztvevő csillagos ötöst kapott.

A workshopról készült prezentáció az alábbi linken tekinthető meg: itt

Screen Shot 2016-06-22 at 14.14.54

Este egy koncertsorozaton és egy performance-on vettünk részt az egyetemen. Mégsem ez volt a legnagyobb élmény, hanem a konferencia teremnél lévő szuperVIP szauna-parti. Virslisütés a tanári szobában beltéri tűzrakóhelyen és szaunázás kifulladásig.

 • Ingyen sör!!!!!!! Ingyen kaja!!!!! Nagyon későn hazaérés, kevés alvással, másnap előadásokkal.

Screen Shot 2016-06-22 at 14.16.24.png

A konferencia

Pénteken a csapat egyik fele a passzív (de fontos) részét képviselve az eseménynek, hallgatta az előadásokat, míg a másik fele az aktív feladatot elvállalva előadást tartott a konferencián. Kecskés Tibor tanár úr előadása a spontenaitás építészetben megnyilvánuló példáival mutatta és méltatta az emberi kreativitást a legkülönbözőbb helyekről, többször is olyan filozófiai kérdéseket megpendítve, amit állíthatom, mindenki szívesen hallgatott volna bővebben is, de sajnos a nap rövidsége miatt erre nem jutott idő. Tábori Ádám pedig, egyetemünk másodéves hallgatója, az elmúlt egy évét felölelő projektjéről beszélt, aminek témája a menekültek voltak. A menekültválság a Connected Neighborhood project egyik hangsúlyos kérdése is. Ádám fotós és az általa készített fotókkal és videókkal illusztrálta Törökországtól Calais-ig bemutatva, Európa egyik legfontosabb jelenlegi kérdését.

 • Minden elfogultsággal mondhatom, hogy a legérdekesebb és legfontosabb előadásnak járó pusztán képzeletbeli díjat is elhoztuk.

A kapcsolatépítés egy lassabbnak mondható délutánt követően, este folytatódott a város talán egyetlen olyan kulturált helyén, ahol nem volt belépő.

 • Végre egy jó hely! Fura dolog ez a fizess belépőt, hogy fizethess az alkoholért hozzáállás a kocsmáknál, de megvan a helyünk.

A csapat egységét mi sem építette jobban, hogy kettévált kis négyesünk és így, immár duplázva a frontot derítettük fel csapatainkkal a környéket. Majd amikor hajnalban a második bulihely is elesett, már együtt sétáltunk vissza a másnapi, vidámparki kirándulásunkra.

 • A világon még senki nem tartotta jó ötletnek a hajnal négykor való ismerkedést a várossal, mikor „másnap” 75 km/h-val fog suhanni fejjel lefelé. Reggel már mi sem.

 

Szabadnap

A hétvégére való tekintettel úgy döntöttünk, hogy pont jó lesz, ha minimum egy órával később indulunk el, mint terveztük, de még így is kényelmes volt a sétával elkövetett odaút, még akkor is, ha volt, aki kételkedett a hely „vidám” részével kapcsolatban a látogatásunk elején.

 • Most komolyan… van bárki, aki nem kételkedett volna három óra alvás és fejenként három liter sör elfogyasztása után?

 Miután az első kör megvolt, felültünk mindenre, ami nyitva volt és egy kicsit is izgalmasnak tűnt. Gyorsan mentünk azért még egyet, a biztonság kedvéért.

 • Meg még egyet, meg még egyet, meg még egyet… Jó volt, na.

A helyi annyit-eszel-amennyit-tudsz kajáldában a hely nevéhez illően cselekedtünk, majd némi pihenés után felmentünk a toronyba, ahol a forgóétterem volt és nem mellesleg csodálatos kilátás; nemcsak a várost, de az egész környéket beláttuk. Érdekesség, hogy bár messze a toronylift volt a leggyorsabb aznap kipróbált eszköz, amivel utaztunk, mégsem jutott eszünkbe sikítozni rajta.

 • Bezzeg az U-alakú játékon, ami a súlytalanságba dobált minket és ráadásul még forgott is, azon igen, mint akinek kötelező volt.

Kissé felkészületlenül ért minket az esti gyülekező, amikor szőrt indultunk keresni a kutyaharapásunkhoz és hirtelen mindenki tengerészsapkában vonult a híd irányába, majd egy kihangosított bemondó egy tűzoltóautó kosarából pár bevezető mondat után elénekelte a himnuszt, aminek végeztével azonnal pezsgők százai folytak a nyakunkba, mert mint később kiderült a tavaszünnep kellős közepébe csöppentünk. Utólag azt is megtudtuk, hogy náluk ez nagyobb ünnep, mint az itthoni Szilveszter.

 • Bánni persze egyáltalán nem bántuk a dolgot, végül is mi jobbat lehetne egy utolsó estére kívánni, mint a a helyiek legnagyobb ünnepségét?

Amit aztán annak rendje és módja szerint, ki szolidabban, ki ünnepibb hangulatban meg is tartott.


Búcsú Tamperétől

Ezen a ponton szeretnénk megjegyezni, hogy Tampere egyébként gyönyörű és élettel teli. Kiderült, hogy első nap azért nem találkoztunk sok helyi lakossal, mert az egyetemi kampusz a külvárosban van. A belváros viszont, fiataloktól hemzsegő, színes helynek bizonyult. Ráadásul az egyik napról másikra történő 20 fok hőmérsékletemelkedés még intenzívebbé fokozta az élményt.

 • Tulajdonképpen nem nagyon akartunk hazajönni, ez az igazság.

Úgyhogy eldöntöttük, hogy felkeresünk egy nagyon menő szaunázós helyet, amely egy erdő szélén van, közvetlenül egy tó mellett. Zseniális atmoszféra, kolbász sütögetés a parton és lubickolás az ötfokos vízben.

 • Fura, mert nem esznek kenyeret a kolbászhoz, így kissé nehéz volt a csípős falatokat lenyelni. A vízben lubickolás meg körülbelül 5 másodpercig tartott.

Ezután visszamentünk a belvárosba, és leültünk a partra a bőröndjeinkkel.

 • Jah igen, előtte az erdőn is végig kellett húznunk a bőröndöket, mert ugye a szállást tízig kötelező volt elhagyni.

 Ennek megfelelően majdnem le is késtük a gépet. Senki nem számolt vele, hogy hétvégén nem közeledik a reptéri transzfer busz, és olyan kellemes volt a napfényben ücsörögni, hogy csak nyugalomban vártuk a „következő biztos jön” buszt.

 • És vártuk, és vártuk, és vártuk… míg végül inkább megkérdeztünk egy helyit, hogy „namostmáraztánmégismeddigmég”?

 Végül taxival kényszerültünk a reptérre menni, ami szerencsére barátságos árakon vitt minket a húsz kilométeren keresztül.

 • Már amennyire négy diák BKV bérlet ára barátságos lehet. (Mi sem szeretjük a matekot.)

A hazaút kellemesen telt, de őszintén szólva nem voltunk annyira vidámak. Hatalmas élmény volt ez a néhány nap. Megszerettük a helyieket, a várost, az egyetemet, és úgy általában mindent.

                                                                                                       /Szuchy Brigitta és Bagyinszki Dániel/

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: