Tovább a tartalomra

„Ez egy nehéz ország, amit mindig ilyen nehéznek szerettünk” –Ács Dani volt a Média Café vendége

2016. 10 28

Október 13-án ismét megrendeztük a Média Café-t, a Metropolitan Egyetem gondozásában működő Média Műhely közkedvelt eseményét.. Ezúttal a 444 egyik emblematikus arca, Ács Dániel videós újságíró jött el, hogy Bereczki Dóra moderálása mellett meséljen a videós újságírás nehézségeiről, az ideális gyakornokokról, a parlamenti kitiltásról és Kövér László bajszáról.

Ács Dani az Indexnél kezdte pályafutását, ahol a multimédiás részleg egyik legfoglalkoztatottabb tagja volt egészen 2013-ig, amikor elhagyta a szerkesztőséget, hogy többedmagával alapítója legyen a 444-re keresztelt hírportálnak. Azóta is a lap alkalmazottja, a videós tartalmak előállítása mellett klasszikus cikkeket ír, műsort vezet, és sales-szel kapcsolatos feladatokat végez, de mindezek mellett is marad ideje olyan fórumokra járni, ahol az ifjú újságíró-jelölteket láthatja el tanácsokkal. A Média Műhely felkérésére is azonnal igent mondott. A Cafén a műhelyeseken kívül a kameraman szakon tanuló hallgatók vettek részt, és annyi kérdés merült fel, hogy a beszélgetés több mint két órán keresztül zajlott.

Váltottunk egy olyan dologért, aminek még a nevét sem tudtuk

02_acsdani

A szerkesztőség történetének személyes vonatkozásaiba is betekintést nyerhettünk. Fotó: Földes Máté

Azt hinné az ember, hogy nem volt nagy a váltás, hiszen az Index és a 444 hangnemében, permanens ellenzékiségében igen hasonló, de nem volt egyszerű, és sokaknak még mindig nagyon nehéz az átállás”- mondja Ács, aki onnantól kezdve, hogy Uj Péter otthagyta az Indexet, érezte, hogy baj van a lapnál, még ha ezt elmondása szerint a saját bőrén nem is tapasztalta. Végül ő is váltott, ami akkor nagy hazardírozásnak számított, hiszen a biztos megélhetést és jövedelmet adta fel a bizonytalanért úgy, hogy közben otthon a féléves kisgyermek és a lakáshitel várta. „A névjegykártyámra az egyszerűség kedvéért az írnám, hogy újságíró vagyok, de ma is tárgyalni voltam a hirdetőinkkel, úgy ahogy tegnap, már csak azért is, mert a 444 abban is különbözik a többi újságtól, hogy a reklámokat videók formájában el is szokta készíteni.” Mára a 444 kinőtte magát, és az egyik leglátogatottabb hírportállá vált a fiatalabb korosztály körében. Ennek ellenére a tagok létszáma egészen kicsi, a technikai személyzetet is beleszámítva alig 20-an látogatják a Margit körúti szerkesztőséget. Ács Dani szerint elnézve a mai viszonyokat, a 444 stábjának már bővülnie kellett volna. Mivel az előadáson szakmai szempontból is érdekelt hallgatók vettek részt, jogosan merült fel a téma kapcsán a kérdés, hogy ő mit tanácsol azoknak a fiataloknak, akik videós újságírásra adnák a fejüket és épp gyakornoki pozíciót keresnek. „Az elején indítottunk egy gyakornok-programot, és egy elég szigorú felvételi után két embert fel is vettünk. Viszont akkor olyan nehéz volt tolni a 444-et, hogy egyszerűen nem volt idő foglalkozni még velük is, nem tudtuk integrálni őket a szerkesztőségbe. De úgy gondoljuk, hogy ezt a kudarcot már kihevertük, és a jövőben tervezünk is indítani egy gyakornok-programot videós újságíróknak”. Úgy gondolja, alapvetően három gyakornok típus létezik: az, aki csak várja, hogy kiosszanak neki valamilyen feladatot, és amennyiben ez nem történik meg, képes napokon át csendben várakozni, majd lemorzsolódni, illetve az olyan típusok, akik rögtön a főszerkesztő feladatát szeretnék ellátni. Szerinte az ideális jelöltek a két típus között helyezkednek el, mondhatni aurea mediocritas elven, és puha erőszakossággal zaklatják a mentorukat a fejlődés érdekében. Ács Dani szerint egyértelműen ez a járhatóbb út, példaként pedig jelenlegi kollegáját, Botos Tamást emeli ki, aki az Index operatőréből lett mára a 444 egyik legfontosabb tagja.

A jó újságíró nem feltétlenül lesz jó videós

03_acsdani

Őszinte lelkesedéssel beszélt a hallgatóságot foglalkoztató kérdésekről. Fotó: Földes Máté

Ma Magyarországon nagyon kevés jó online videós van, szóval megéri erre kiképeznetek magatokat” – szólítja meg hallgatóságát a riporter, ugyanakkor az is igaz, hogy kevesen esnek bele abba a halmazba, akik a tehetséges újságírói képességek mellett kellően kameraképesek is. Példaként ismét egy kollegáját, Szily Lászlót említi, akinek nyelvezete hiába az egyik legfrappánsabb az írott magyar médiában, a kamera előtt egy jegyzetei mögé bújó, piruló újságíróvá változik. Ez persze nem róható fel teljes egészében az egyéneknek, évtizedes tendenciákra vezethető vissza a jelenség. „Ma már a legtöbb információt képek, mozgóképek formájában fogadjuk be, képek köszönnek vissza az óriás plakátokon, képeket látunk az okostelefonokon. Közben az első tizenegypár év azzal telik, hogy verseket tanulunk, írásban adunk számot a dolgozatokban, miközben nem tanuljuk meg beszélni a mozgókép nyelvét. Miért ne lehetne mozgóképen számot adni?”- ecseteli elképzeléseit, majd így folytatja- „nagyon kiforratlan még ez az egész, hiszen bár nincs egy átfogó definíció, de mi is a kép? Miért így néz ki, miért téglalap alakú, és miért nem Balaton, vagy Nagy-Magyarország alakú?” Elmondása szerint a mai trendeknek megfelelően a 444-nél is éreznek motivációt arra, hogy vizuális téren is erősítsenek, például infografikákkal és adatvizualizációval.

„Sokan rám írnak, hogy én is nagyon érdekes vagyok!” 

04_acsdani

Az érdeklődők szakadatlan figyelemmel és aktivitással követték az eseményeket. Fotó: Földes Máté

Bereczki Dóra kérdéseit követően a hallgatóság ragadta magához a szót, és a legkülönfélébb témákról faggatták a vendéget. Többen kíváncsiak voltak, honnan kerülnek elő az újabb és újabb riportalanyok. Mint elmondta, a magyar online közösségek kitermelik a maguk celebjeit, akik a legritkább esetben vannak fedésben a slágerlistákat vezető, a kereskedelmi tévékben megforduló karakterekkel. Bár a nagyközönség nem ismeri őket, a kattintás számot így is tudják generálni, legyen az a Gütyül Gang vagy Mr Klausz, hogy csak a leghíresebbeket említsük. Ács Danit munkája során, csak egyszer fenyegették meg, mikor Mr Busta ígéretet tett rá, hogy másnap „300 spártai” fogja várni a szerkesztőség előtt, de aztán végül nem jelentek meg.

Szóba került természetesen a 444 munkatársainak parlamenti kitiltása is, ami Ács Dani szerint várható volt a no-go zónás videójuk után, de ettől nem dől a kardjába. „Mikor 2006 környékén elkezdtem a parlamentbe járni, még egy aránylag izgalmas hely volt, és a képviselők még nagyjából tudták, mi történik az országban. Most meg már csak a megbeszéltek szerint nyomogatják a gombot és csak egy szűk kör dönt az ország sorsáról, ezt talán még a kormányfő is elismeri. Persze be lehet mutatni ezt az idiótaságot, de egy idő után ez is unalmassá válik.” Azóta egyébként az egész szerkesztőséget kitiltották a Parlamentből. A portál egyik népszerű videójáról, a parlamenti „beteázásról” is érkezett kérdés [mikor is Ács Dániel és Tamás Bence Gáspár whiskey-vel hígított teával vette a nyakába az országházat], erről úgy beszélt, hogy „csináltunk egy szatírát, ami arra reflektál, hogy a képviselők nem ritkán alkoholos befolyásoltság alatt hozzák meg az intézkedéseket, ezért mi is bementünk, hogy akkor mi meg így készítjük a riportot.” Egy-egy viccesnek szánt videónál fontos az előre megírt forgatókönyv, de improvizáció nélkül nem működőképes a dolog. „A parlament nem olyan hely, ahol esetleg egy lapos kúszást többször is fel lehet venni, és közben azért kellemetlen is. Ahogy ott vannak a kollegák a többi laptól és nézik, hogy már megint mit csinálunk, és én egyébként is ilyen pirulós vagyok, nem olyan, hogy bemegyek a Parlamentbe és meghúzom Kövér László bajszát.”

A Népszabadság megszüntetése őt is megdöbbentette, és bevallottan tart attól, hogy szép lassan ők is célkeresztbe kerülnek, bár szerinte jelenleg előttük van a sorban az RTL Klub és az Index. A portál antitéziseként létrehozott 888.hu-ról is érkezett kérdés. Sokáig nem hitték el, hogy a kormánypárti közéleti lap valóban el fog indulni, már csak azért sem, mert ezek szerint a kormány nagy jelentőséget tulajdonít a 444-nek, mint mondja: „Soros György milliárdokat képzelnek el mögénk”. Dani szerint a 888 elhibázott stratégiai lépés, mert azon túl, hogy beszélnek a 444-ről, az oda-vissza szópárbajokról szőtt tervük sem jött be, és kiemeli, hogy míg a kormánypárti lap napról-napra hivatkozik rájuk, ők eleddig egyetlen alkalommal sem írták le a nevét.

05_acsdani

Fel sem tűnt, mennyire elszaladt az idő! Fotó: Földes Máté

Főként az aktív hallgatóságnak köszönhetően a beszélgetés a többi Média Caféhoz képest kimondottan hosszúra nyúlt, valamivel több, mint két órával a kezdés után ért véget. A vendég távozása után a hátramaradt hallgatóság a megmaradt sütemény és keksz kíséretében emésztette az elhangzottakat, és borítékolható, hogy mindannyiuk számára értékes tapasztalatokkal szolgált az októberi Média Café. A folytatás a következő hónapban lesz esedékes.

/Rugli Tamás/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: