Skip to content

Miért ilyen menő a Facebook-videó?

2017. 03 6

Mióta 2013 elején a Facebook elkezdte tesztelni, majd 2015-ben bevezette a hírcsatornán automatikusan elinduló videókat, a formátum népszerűsége és gyakorisága beállt egy egyre meredekebben felfelé ívelő görbére. Kezdetben az újítás idegennek, és kissé idegesítőnek hatott, hiszen emlékezhetünk, mennyi felesleges kattintással járt, hogy a kelletlenül elinduló videót elnémítsuk, letekerjük a hangerőt, egyúttal megszokjuk, hogy ilyen videók lepik el a hírcsatornánkat. A Facebook később elnémította az automatikusan induló mozgóképet, ezzel eljutva a ma használatban lévő, kimondottan coolnak számító formátumig.

A Facebook 2016-os harmadik negyedévi értékelője alkalmával Mark Zuckerberg azt mondta: „Azt látjuk, hogy az emberek egyre több videót készítenek és osztanak meg, és borítékolható, hogy a videós formátum csak még fontosabbá válik a jövőben. Ezért igyekszünk olyan lépéseket tenni, hogy a felhasználók minél könnyebben készíthessék el a videóikat, és minél sokrétűbben tudják kifejezni magukat.”

De miért is van ekkora sikere a videós formátumnak? Elsősorban azért, mert a fogyasztói szokások a közösségi média és a technika fejlődésével egyre inkább átalakultak. Tartalomra és időráfordításra is sokkal kevesebbet olvasunk, mint akár 10-15 évvel ezelőtt, miközben az internet jóvoltából ma már régi ismerősként köszöntjük a vloggereket (videó-bloggerek), akik hosszú, terjengős cikkek helyett mozgókép és beszéd formájában adják közönségük tudtára a mondanivalójukat. Így kapott az alkalmon a Facebook is, és az Instagram és az azóta jobb létre szenderült Vine mintájára egyre nagyobb teret adott a videóknak.

Ahogy a bevezetőben is olvasható, nehéz volt megszokni az újítást, és annak dacára, hogy a videók némán indulnak el, és azokat ki is lehet kapcsolni, a felhasználók zöme a mai napig úgy gondolja, hogy túl sok audiovizuális poszt jelenik meg a hírfolyamukban. Az látható tehát, hogy a korszaknak megfelelően van igény a Facebook-videóra, de egyúttal ismerni kell a trendeket és bevált praktikákat ahhoz, hogy a tengernyi anyag között olyat tudjunk alkotni, ami felkelti a tömegek érdeklődését.

 

Audiovizuális helyett csak vizuális

 

Mióta a Facebook a felhasználókra bízta a videók hangjának bekapcsolását, a felgyorsult és felületes fogyasztás következtében a videók nagy részének hanganyaga – hacsak nem videoklipekről van szó – kárba vész. Ezzel nem is lenne probléma, de így sokszor az egész mozgókép jelentését veszíti, így ezt a területet mindenképp orvosolni kellett. A megoldás a feliratozás lett, mely által nem kell megszakítani a zenehallgatást, nem kell fülesért nyúlni, ha épp a felhasználó a villamoson nem akar mindenki füle hallatára filmkritikát, vagy trailert nézni, ráadásul a feliratok csak egy újabb lehetőséget kínálnak arra, hogy a készítők még élvezetesebbé tudják tenni a mozgóképes anyagot. Ha videózásra adjuk a fejünket, jelenleg vitán felül az egyik, ha nem a legfontosabb tenni való az, hogy igényes és profi feliratot készítsünk az anyaghoz, ami ugyan könnyűnek tűnhet elsőre, mégis sok helyütt el lehet vele csúszni. Azonban, ha jól dolgozunk, szinteket emel az videó élvezeti értékén!

https://www.facebook.com/Indexhu/videos/1512659382100695/

Az Index, Oscar-díj átadóról készített videója egy remekül összerakott anyag. Azon túl, hogy fontostól kevésbé fontosig haladva dolgozza fel a majd három és fél órás gála fontosabb mozzanatait, lényegre törően, és jól elhelyezve segít az olvasónak a felirattal, így az „némán” sem marad le semmiről.

 

Vertikálisvideó-szindróma

Bármennyire is mesterkéltnek tűnik, ez bizony egy létező fogalom, melyet egy ellentmondás hívott életre. Legtöbbünkben az a kép él, hogy fénykép, vagy videó készítés alkalmával a telefonunkat az eredetihez képesti vízszintes helyzetbe forgatjuk, azon egyszerű oknál fogva, mert így esztétikusabb tartalmat tudunk gyártani, ráadásul a TV-k és számítógépes monitorok nagy része is 16:9-es képaránnyal, azaz horizontális képpel operál, melyeken gyakran visszanézzük az elkészített képeket, videókat.

Újra közbe szól azonban felhasználók megváltozott szokásvilága. Azt már említettük, hogy a felhasználók szerint zavaróan sok videó jön velük szembe a hírcsatornán, legtöbbjüket átugorják, párba belenéznek, és csak keveset néznek végig, elejétől a végéig. Épp ezért a felhasználók zöme végig vertikálisan tartja maga előtt a telefont, a MOVR Mobile Overview felmérése szerint nem kevesebb, mint 94%-ban. A jelenségre már reagáltak a különböző közösségi médiumok (Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat), manapság úgy lehet vertikálisan tartott telefonnal videót nézni, hogy a képernyő oldalain nem jelennek meg fekete, vagy homályos, egyszóval kihasználatlan felületek.

vertik

Bármilyen szomorú is, ez már egyre kevésbé lesz érvényes Forrás: http://www.ize.hu/ize/post/64700

Milyen hosszú legyen?

A Facebook nagyjából minden videó formátumot támogat, összesen 4 GB-nyi anyagot tölthetünk fel egyszerre 120 perces időkorlátozással, vagyis nagyon nehéz belőni azt, hogy milyen hosszúságúnak is kell lennie egy ideális Facebook-videónak. Rengeteg függ persze a tartalomtól, és az elért felhasználók hozzáállásától, de nagy általánosságban meghatározható, milyen hosszúságúra kell terveznünk a videóinkat.

A BuzzSumo nevű, internetes adatok statisztikáival foglalkozó oldal adatai szerint azokat a videókat nézik meg a legtöbben, amelyek hossza körülbelül négy percre tehető –ami egyébként megfeleltethető egy átlagos videoklip hosszának is. Az igazán hosszú, fél órásnál hosszabb anyagok száma elenyésző, így arányaiban nem is ezeket nézik meg a legkevesebben. A BuzzSumo szerint legkisebb nézettséggel a 0-20, és 40-60 másodperc hosszúságú videók rendelkeznek.

 

Mi várható a jövőben?

Mark Robertson video-marketing szakember szerint – ahogy az már szemmel látható- a jövő a live videóké lesz. Ezt egyrészt maga a cég, másrészt a felhasználók generálják, és a Facebook már javában dolgozik azon, hogy minél jobb felhasználói élményt tudjanak nyújtani a videózók számára. Robertson szerint az, aki sikeres akar lenni a Facebook-videózásból, mindenekelőtt azon kell, hogy elgondolkodjon, mi az a műsorformátum, amire a felhasználók vevők lennének, ami nemtől, kortól függetlenül a legjobban kielégítené a felhasználói igényeket. Robertson szerint a jövő formátuma az élő bejelentkezéses interjú (Kérdezz bármit! [Ask-Me-Anything!] Kérdés és válasz [Q&A]) lehet, amely térhódításának kezdete már napjainkban is tetten érhető.

/Rugli Tamás/

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: