Tovább a tartalomra

Kivételes, különleges – Sas István szerepe a magyar reklámban

2018. 11 28

Sas István reklámpszichológus, reklámfilmrendező és egyetemi oktató volt. A reklámot klasszikus értelemben nem tanulta, a reklám ő maga volt, az ő fejében született meg, gyakorlatilag ő hozta el ezt a szakmát számunkra, Magyarországra.

Számokban és tényekben: A Cannes-i Reklámfesztiválról egymaga 1 ezüst, 7 bronz és 3 Nemzeti díjat hozott el, ezt a rekordot azóta senkinek sem sikerült felülmúlnia. Sas István további állami- és szakmai kitüntetések, valamint fesztiváldíjak tulajdonosa is volt, emlékét a BGE-n megrendezett szakmai nosztalgiaesttel és a szívünkben őrizzük tovább.

1

Fotó: Dénes Petra

Az esemény 2018.nov.16-án a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár), a Magyar Reklámszövetség, a Magyar Marketing Szövetség  és a SuperBrands jóvoltából jött létre.

Papp-Váry Árpád látta el a szónoki és konferálói feladatokat, Harsányi Dávid segítségével.

6

Papp-Váry Árpád és Harsányi Dávid                                                         Fotó: Dénes Petra

Papp-Váry Árpád egyetemünk dékánja, szakvezetője, valamint a Magyar Marketing Szövetség alelnöke, Harsányi Dávid pedig a BGE tanszék- és marketingkommunikáció szakirány vezetője.

Papp-Váry tanár úr köszöntötte a jelenlévőket, akik nem csekély számban vettek részt az eseményen, de mindenekelőtt Sas István családját, ugyanis Amerikából utaztak ide erre a nagyon érzelmes és nagyon sok tudást is átadó rendezvényre.

Ismertette a programot, amelynek részleteiről mi is tudósítunk.

A köszöntő után Harsányi Dávid vette át a szót, beszédjének fókuszába a Marketing SI-mértékegységrendszert helyezve, melyben kifejtette, hogy Sas István ezt nemcsak újraértelmezte, hanem köztudatba hozta, és közérthetővé alakította.
Előadásában Sas István 2. korszakáról, a reklámfilmrendezői és tanári pályájáról mesélt nekünk. Egyértelművé tette, hogy Sas bőven megelőzte korát, a Cannes-i díjak pedig megközelítenek egy Oscar-t. Hallhattunk arról a jelentős és mindenki által ismert Michael Jackson táncmozdulatról, amelyet Sas István a reklámjaiban hamarabb megmutatott, mint a popsztár. Nosztalgiázhattunk a kiváló tanárról, a különféle konferenciák sztárelőadójáról, szakíróról, a géniuszról, aki nemcsak zseni, de inspiráló kolléga is volt. Szemünk előtt láttuk egykori tanárunk szakmaiságát és emberi nagyságát.
A személyes kedvencem egy irigységről szóló anekdota, ami arról szólt, hogy egy konferencián egy féltékenységtől elvakult férfi sérelmezte, miért jelent meg Sas István. A férfi előadásán alig lézengtek páran, néhai tanárunk-mentorunk pedig megtöltötte a termet. Vicces és tanulságos történet.

10

Harsányi Dávid                                                                                             Fotó: Dénes Petra

Fény derült a „Szeretünk, Sas Pista”– szlogen eredetére: Sas István „poénosan-irigykedve” megjegyezte, hogy de jó annak a bizonyos Jucika nevű Hölgynek, aki egy ilyen vallomást kaphatott, ezek után diákjai nem tétlenkedtek, megteremtették neki ugyanezt.
Rendkívül felemelő pillanat volt, amikor Papp-Váry és Harsányi egyszerre mondták a mikrofonba: „Szeretünk, Sas Pista.” Vallomásukat vastaps fogadta.

Második előadónk, Kádár Magor, a Kolozsvári Egyetemről érkezett. Előadásán kissé meglepődött a közönség, de témája roppant érdekes volt.
Orrjátékok- Az emlékek illata- mindez azt foglalta magába, hogy milyen marketingereje van az illatoknak, szagoknak, aromáknak. Például Sas István: Hurka-Gyurka reklámjában szeretett rendezőnknek és a szereplőnek is hurka illata lett – szórakoztató elmélet.

Előadásának üzenete: „Szagolj. Ízlelj. Emlékezz.”

11

Kádár Magor                                                                                                 Fotó: Dénes Petra

Harmadik előadóként Kaszás György, kreatív igazgatót köszönthettük. „Amit nekünk Pista adott”- címmel prezentált. „Sas Pistás-jó estét kívánok mindenkinek”- így nyitotta meg a 20 perces beszédet. Történelmi visszatekintés, szárnyalás a hatvanas években, amikor a reklám kőkemény propagandaként működött, de Sas Pista ekkor még nem volt jelen, nem tevékenykedett ezen a területen.
Kaszás György igazán interaktívvá tette az előadást, bevonta a közönséget, sok kérdést intézett hozzánk, érdekelték asszociációink.

Listát készített arról, mit adott nekünk Sas István:

-megteremtette a reklámszakmát.
-a reklámkreativitás becsületét

Minden reklámozó Sas-filmet szeretett volna, mintha más rendezők nem is léteztek volna. Igaz, ami igaz, nem tudnánk megemlíteni hasonlóan nagy szakembert abból az időszakból.

az ötlet, a célcsoport és a humor fontossága

Megvilágosodtunk abban az értelemben, hogy nincs szükség morbidságokra vagy gegekre, de szükség van egy jó történetre, amelyben aztán elhelyezhetjük extraként a furcsaságot.
Megemlíthetjük ennél a résznél Sas egyik legendás reklámját, melyben egy konzumhölgy lövi le a szűzkéz-szerencséje poént.

-filmforgatás helyett reklámcsinálás.

-a kommunikáció lényege

Ami szerinte azonban mindennél fontosabb, az Sas István pszichológiai megközelítése, mely eredeti végzettségéből ered, ez a reklám-részlet erre is rávilágít:

„Ha egy nőt idősebbnek néznek, még nem dől össze a világ.” A filmben rászakad a Hölgyre a mennyezet.

A pszichológiai megközelítés mellett részletezte az insight-fogalmát is, amely azt jelenti, hogy azt kell éreznünk, amit a célcsoport érez. Sas István ebben is jeleskedett.

Kicsit jobban elmélyedve e gondolatban: Ha orvosnőnek készítünk reklámot, orvosnőnek kell lennünk, ha vékony férfinak, azzal kell azonosulnunk, és így tovább.

Az insight-tudás megdöbbentően alacsony manapság. Az Unicum plakátjain talán a legerősebb.

Kaszás előadásának végén rá kellett jönnünk arra, hogy a mai reklám-marketingesek nem nyitottak a fejlődésre, tudásra – előadónk ezt szomorú könyveladási statisztikákkal bizonyította.

14

Kaszás György                                                                                                  Fotó: Dénes Petra

Szerencsénkre a csodálatos konferanszié, a mindig optimista Papp-Váry Árpád kijelentette: „Vannak jó példák”!

A szünet előtt a Díjátadó következett. A BGE tovább őrzi Sas –saját ötletén alapuló- Arany Sas-díját, melyet az adott szakirányon legjobb diáknak ítélnek meg. Sas István egyébként 10-szer adta át ezt az elismerést.

A METU posztumusz kiosztotta számára a „Címzetes egyetemi tanár” – titulust, hozzátéve: 231 szakdolgozatot védtek nála pályája során, majd Papp –Váry Árpád átadta az oklevelet Sas István özvegyének, és szeretetteljesen átölelték egymást. Az esemény legfelemelőbb pillanata volt.

DSC_8192

Papp -Váry Árpád és Sas István özvegye, Harazin Irene.                           Fotó: Dénes Petra

Az OMD (Országos Média Diákverseny, ügynökség) a BGE-hez hasonlóan rendszeresen kiosztja a Sas István emlékét ápoló, saját különdíját az innovatív, fiatal tehetségek további motiválására.

 

Az esemény zárásaként meghallgathattunk egy kifejezetten személyes kerekasztal-beszélgetést az egykori kollégákkal, az első találkozások felidézésével, a munka részleteivel és azzal, hogy mit jelentett számukra, mit adott nekik Pista.

A beszélgetésben részt vett:

Rusznák Iván, moderátor (zeneszerző)

Sándor György (producer)

Vékás Péter (operatőr)

Kurucz Sándor (operatőr)

A témák között felmerült még: az akkori rendszer, a szakmai féltékenység, a nem olcsó, de minőségi Sas-filmek, és az, hogy bizony vele dolgozni presztízst jelentett.

Visszaemlékezések:

„Aranyos, kedves, szeretni való ember volt, akivel nagyon jól, és könnyen lehetett együtt dolgozni. Sajnálom, hogy elment.”

„Ez életünk kiemelten legjobb időszaka, majd gondolj rá vissza.”

„Amit adott, nagyon jó volt.”

Az egykori munkatársaknak a rendezvény végén egy igazán személyes ajándékkal kedveskedtek a szervezők, melyre rágravírozták Sas-István szavait.

Összefoglalva az esemény jól megszervezett, hiteles, reklámról és személyességről szóló emlékest volt, és nagyon reméljük, hogy Sas István még most is érzi, mennyire szeretjük.

Búcsúzunk tehát a rendezőtől, a tanártól, a kreatív elmétől és a csupa nagybetűvel írott EMBER-től.

 

/Mészáros Eszter/

 

 

 

 

No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: